Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh_osn_mash_IZ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
4.84 Mб
Скачать

4. Лабораторні роботи

При вивченні дисципліни студенти виконують у лабораторії кафедри технології машинобудування наступні лабораторні роботи:

  1. Визначення складових норм часу (4 години);

  2. Дослідження точності обробки отворів на свердлильних верстках

(4 години).

Мета лабораторних робіт – навчити практично визначати складові норми часу при обробці заданих деталей на металоріжучих верстках; розробити технологічний процес виготовлення отворів на свердлильних верстатах і дослідити точність оброблених поверхонь.

Роботи виконуються відповідно до інструкцій, які розроблені на кафедрі, і по кожній складається звіт. Вимоги до звіту наведені в інструкціях. Звіт необхідно пред’явити викладачеві для оцінки ступеня опрацювання та засвоєння матеріалу програми.

5. Індивідуальні завдання і методичні вказівки до їх виконання

5.1. Загальні вимоги

В індивідуальному завданні передбачається виконання технологічних операцій на універсальних металорізальних верстатах, тому необхідно приймати одиничний або дрібносерійний тип виробництва. На підставі вимоги креслення заданої деталі необхідно розробити план виконання технологічних операцій, маршрутну карту (МК) виготовлення деталі, карту ескізів (КЕ) для заданої операції технологічного процесу, операційну карту (ОК) обробки заданих поверхонь.

У плані виконання технологічних операцій (табл. 5.1) оброблювані поверхні необхідно вказувати в запропонованій послідовності виконання кожної операції без врахування обробки заданих поверхонь у завданні.

При операційному описі технологічного процесу, як передбачено в завданні, МК виконує роль вільного документа, у якому вказується адресна інформація (номер цеху, ділянки, операції), найменування операції, технологічне встаткування й трудовитрати. МК слід оформляти відповідно до ДСТ 3.1118-82. Адресну інформацію й трудовитрати на всі операції в МК необхідно вказувати довільно за своїм розсудом. Бланк МК див. в додатку 1.

КЕ оформляти на задану операцію відповідно до ДСТ 3.1105-84 на бланках форми 7. Бланк КЕ див. додаток 2. При відсутності бланків допускається виконання КЕ на чистому аркуші відповідного формату.

ОК слід виконувати на бланках згідно з ДСТ 3.1404-86,

див. додаток 3. При відсутності цих бланків допускається його виготовлення на чистому аркуші відповідного формату.

Індивідуальні завдання бути написані чорнилом. Чітким почерком на аркушах білого паперу формату 297х210 мм. Розміри полів на аркушах: лівого – 30 мм., правого - 10 мм, верхнього – 25 мм і нижнього - 20 мм. Поле рисою не відокремлювати, дозволяється сторінки рамкою не обводити. Розділи можуть ділиться на підрозділи, пункти й т.д. Всі матеріали індивідуальних завдань (текстова частина, рисунки, схеми, таблиці, операційні карти) повинні відповідати правилам ЕСКД і ЕСТД.

У випадку відсутності рекомендованої літератури, необхідної для виконання індивідуального завдання, дозволяється використати наявні на підприємстві або в бібліотеці довідники, галузеві нормативи, літературу інших періодів видання з обов'язковою вказівкою найменування джерела, сторінки, № таблиці й інших даних джерел, що використовуються.

При виконанні індивідуального завдання максимально використати на базовому підприємстві й на кафедрі ЕОМ, АОМ і ЕКОМ для розрахункових робіт, оптимізації техпроцесів, розрахунку режимів різання й припусків, розрахунку погрішностей обробки й інших робіт.

Індивідуальні завдання перевіряються викладачем і залежно від якості її виконання або приймаються до захисту, або вертаються на доробку. Індивідуальне завдання остаточно приймається викладачем тільки після співбесіди зі студентом.

При проектуванні технологічної операції вважати, що поверхні, які використовуються для технічних баз і інші поверхні, крім заданих, раніше були оброблені остаточно відповідно до креслення.

Незазначені на кресленнях розміри радіусів і фасок приймати 0,5 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]