Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Форми зовнішньої довідки службового характеру

(форма А-4)

Зображення Державного герба

або емблеми організації (за потреби)

Назва організації вищого рівня Адресат

Назва організації

ДОВІДКА

00.00.0000 № __________

Місце складання

Заголовок до тексту

(Текст зовнішньої довідки службового характеру поділяють на дві частини – вступну та констатуючу.

У першій частині подають факти, що стали підставою або приводом для підготовки довідки.

У другій викладають узагальнені результати виконання організацією певних робіт, проведення досліджень або перевірок, впровадження новітньої техніки та технологій тощо)

Відмітка про наявність додатків (за потреби)

Назва посади

керівника організації Особистий підпис Ініціал(и), прізвище

Прізвище виконавця і номер його телефону

ДОПОВІДНА ЗАПИСКА

Форма внутрішньої доповідної записки

(форма А-4)

Назва структурного підрозділу Адресат

організації

ДОПОВІДНА ЗАПИСКА

00.00.0000 № __________

Місце складання

Заголовок до тексту

(Текст доповідної записки поділяють на дві частини – констатуючу та заключну.

У першій частині наводять факти або описують ситуацію, що стала приводом для написання доповідної записки.

У другій – дають аналіз ситуації, пропонують можливі варіанти її рішення, роблять висновки щодо конкретних дій, яких, на думку автора, необхідно вжити)

Відмітки про наявність додатків (за потреби)

Назва посади керівника Особистий підпис Ініціал(и), прізвище

структурного підрозділу

ДОПОВІДНА ЗАПИСКА Форма зовнішньої доповідної записки

(формат А-4)

Зображення Державного герба України

або емблема організації (за потреби)

Назва організації вищого рівня Адресат

Назва організації

ДОПОВІДНА ЗАПИСКА

00.00.0000 № __________

Місце складання

Заголовок до тексту

(Текст доповідної записки поділяють на дві частини – констатуючу та заключну.

У першій часині наводять факти або описують ситуацію, що стала приводом для написання доповідної записки.

У другій – дають аналіз ситуації, пропонують можливі варіанти її рішення, роблять висновки щодо конкретних дій, яких, на думку автора, необхідно вжити)

Відмітка про наявність додатків (за потреби)

Назва посади

керівника організації Особистий підпис Ініціал(и), прізвище

Прізвище виконавця і номер його телефону (за потреби)

ДОВІДКА

Рекомендації щодо складання і оформлення довідки

Довідка - це службовий документ, який містить узагальнену інформацію з будь-якого питання основної діяльності організації чи її окремого структурного підрозділу: про стан виконання робіт, характерні показники, опис й підтвердження тих чи інших фактів.

Розрізняються довідки внутрішні та зовнішні.

Внутрішні довідки готують, як правило, у відповідь на запит керівництва і подають у визначений термін. Внутрішню довідку складає один працівник або комісія, до складу якої входить певна кількість працівників організації. Текст такої довідки має бути присвячений одному питанню службового характеру. Якщо необхідно подати інформацію з кількох не пов’язаних між собою питань, то для кожного з них складають окрему відповідну довідку.

Внутрішню довідку, підготовлену комісією, оформлюють на загальному бланку організації або на чистих аркушах паперу формату А-4 з відтворенням основних реквізитів бланку. Довідка, складена одним працівником або керівником структурного підрозділу – для подання керівникові організації чи на розгляд колегіального органу, може бути оформлена на бланку структурного підрозділу (за наявності такого бланку) або на чистих аркушах паперу (найчастіше формату А5) з обов’язковим відтворенням реквізиту „Назва структурного підрозділу організації”.

Зовнішні довідки готують для подання в сторонню організацію. Вони бувають службового або біографічного характеру.

Зовнішні довідки службового характеру, як правило, містять узагальнені результати виконання організацією певних робіт, проведення досліджень або перевірок, впровадження новітньої техніки та технології тощо. Їх надсилають до організації вищого рівня.

Зовнішні довідки біографічного характеру складають з метою засвідчення якогось юридичного факту, найчастіше для підтвердження факту роботи чи навчання, розміру заробітної плати, місця проживання тощо. Їх видають зацікавленим громадянам для подання до відповідних органів.

Підписує зовнішню довідку керівник організації. Якщо таку довідку складено з фінансово-матеріальних питань, то її підписують керівник організації та головний бухгалтер.

Зовнішні довідки оформлюють на загальному бланку організації або на чистих аркушах паперу формату А4 або А5. Якщо зовнішню довідку оформлено на чистих аркушах паперу, то у верхньому лівому куті лицьового боку першого аркуша обов’язково проставляють відбиток кутового штампа організації, на якому має бути відтворено назву організації, довідкові дані про організацію та код ЄДРПОУ. Крім того, у відбитку має бути зафіксовано місце для написання дати і вихідного реєстраційного індексу. Відбиток має бути чітким і добре читатися. Дату та реєстраційний індекс вписують у відбиток вручну.

  • під час складення і оформлення довідок слід мати на увазі, що:

  • дату і реєстраційний індекс довідки проставляють у день її підписання;

  • внутрішні довідки реєструють окремо від зовнішніх. Реєстраційний індекс зовнішнім довідкам надають за журналом (картотеку, базою даних) реєстрації вихідних документів;

  • місце складання (місто, село, селище) не вказують лише на зовнішніх довідках, оформлених на бланку листа, що містять реквізити „Довідкові дані про організацію”, або на яких проставлено відбиток штампу з відтворенням обов’язкових реквізитів організації;

  • заголовок до тексту довідки має стисло і точно відображати зміст тексту довідки та може містити відомості про дату та час, коли було зафіксовано наведені факти чи події;

  • текс довідки може складатися з двох частин – вступної та констатуючої, або лише з однією констатуючої частини. Констатуюча частина може поділятися на пункти, містити таблиці. Оскільки ситуації, з приводу яких видають довідки, є досить типовими, то для їх оформлення можна використовувати трафаретні бланки, де постійну частину тексту надруковано заздалегідь, а для внесення змінних даних залишено місце;

  • на зовнішніх довідках біографічного характеру, особливо тих, які містять відомості щодо заробітної плати, підписи посадових осіб (керівника організації та головного бухгалтера) засвідчують відбитком основної круглої печатки організації;

  • на зовнішніх довідках службового характеру слід оформлювати відмітку про виконавця і номер його телефону, при цьому бажано вказувати не лише прізвище виконавця, а і його ім’я та по батькові.