Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 су.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
145.92 Кб
Скачать

13

Тема 9. Сутність стратегічного планування

План.

  1. Мета та принципи стратегічного планування.

  2. Бар'єри стратегічного планування.

  3. Подолання бар'єрів стратегічного планування.

  4. Моделі стратегічного планування.

  1. Мета та принципи стратегічного планування.

Стратегічне планування – це управлінський процес розробки стратегій, що сприяють виживанню підприємства.

Стратегічне планування – це сукупність дій і рішень керівництва, що мають привести до розробки специфічних стратегій, призначених для допомоги організації в досягненні своїх цілей.

Процес стратегічного планування є інструментом, який допомагає приймати управлінські рішення.

Його завдання - забезпечити нововведення і зміни в організації.

Стратегічне планування — це систематизовані та більш-менш формалізовані зусилля всього підприємст­ва, спрямовані на розробку та організацію виконання стратегічних планів, проектів і програм.

Стратегічний план має охоплювати горизонт планування від 3 до 10 років.

Мета стратегічного планування — встановити пе­вний порядок дій для підготовки ефективного функці­онування конкурентоспроможного підприємства.

Основні принципи стратегічного планування:

  • цілевстановлення та цілереалізація — всі заходи спрямовано на встановлення та досягнення цілей;

  • багатоваріантність, альтернативність та селективність — реакція на середовище, що змінюється, шляхом переходу на обґрунтовані альтернативи;

  • глобальність, системність, комплексність і збалансованість — орієнтація на охоплення окремими стратегіями всіх аспектів діяльності об'єкта та взаємозв'язок між ними;

  • наступність і послідовність — стратегічні зміни мають впроваджуватися в певному порядку з урахуванням резуль­татів і особливостей процесів та явищ;

  • безперервність —зупинка якого повертає підприємства у початкову позицію;

  • наукова та методична обґрунтованість — використання поширених науково-методичних підходів допомагає розробляти реальні плани;

  • реалістичність, досяжність — врахування особливостей функціонування об'єкта та можливості досягнення певних параметрів;

  • гнучкість, динамічність, реакція на ситуацію — урахування часових характеристик, характеру змін;

  • ефективність і соціальна орієнтованість — забезпечення перевищення результатів над витратами; участь у пом'як­шенні суспільних проблем;

  • кількісна та якісна визначеність;

  • довгостроковість заходів — орієнтація на розв'язання склад­них проблем, які існуватимуть у довгостроковій перспективі.

В умовах ринкової економіки до основних принципів планування на підприємстві можна віднести такі:

  1. Принцип ефективності (оптимальності) планів — спрямовує на ефективне використання ресурсів. Характеризує те, на скільки даний план сприяє досягненню цілей підприємства, якщо враховувати витрати та інші супутні небажані наслідки, пов'язані із складанням і здійсненням цього плану.

  2. Принцип первинності планування — планування логічно передує виконанню всіх інших управлінських функцій.

  3. Принцип сприяння досягненню цілей — мета розробки планів — це сприяти реалізації основної мети функціонування підприємства.

  4. Принцип неперервності планування — реалізується з допомогою використання системи планів, далекоглядних прогнозів, довго, середньо, короткострокових перспективних планів, поточних планів і оперативно-виробничих планів.

  5. Принцип гнучкості (маневреності) планів — плани не є стандартними раз і назавжди даними, а їх можна змінювати стосовно змін внутрішньої і зовнішньої ситуації. Чим більшої гнучкості ми можемо надати планам, тим менша ймовірність понесення збитків внаслідок виникнення непередбачених подій.

  6. Принцип реальності планів (використання достовірної інформації).

  7. Принцип комплексності (системності) — означає, що планування повинно охоплювати всі структурні під розділи і при розробці планів повинні враховуватись в системі як зовнішні, так і внутрішні фактори, що обумовлюють зміну ситуації.

  8. Принцип науковості базується на відображенні в планах дій об'єктивних економічних законів, на використанні знань спеціальних економічних наук.

  9. Принцип адекватності системи планування щодо умов діяльності підприємства.