Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова В ТДЕУ - 4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

12. Організація праці менеджерів на підприємстві

Сутність організації праці на "ТО "ТЕКСТЕРНО" полягає в раціональному поєднанні трудових зусиль керівників, спе­ціалістів, інших працівників управління задля досягнен­ня цілей організації.

Поділ праці в менеджменті — визначення спеціалізованих видів ро­біт і закріплення їх за управлінськими працівниками та їх групами.

В організації управлінської праці "ТО "ТЕКСТЕРНО" застосовують структурний, функціональний, технологічний та кваліфі­каційний поділи.

Функціональний поділ праці являє собою виділення функцій, об’єктивно необхідних для ефективного управління з надання послуг, виконання яких закріплюється за конкретними працівниками або підрозділами апарату управління.

Ієрархічний поділ управлінської праці "ТО "ТЕКСТЕРНО" передбачає поділ комплексів робіт з реалізації функцій за рівнями ієрархії управління та закріплення їх за відповідними управлінськими працівниками і формування на цій основі повноважень останніх.

Технологічний поділ передбачає диференціацію процесу управління готелем на операції зі збору, передачі, збереження і перетворення інформації, виконувані визначеними категоріями працівників.

Спеціалізація працівни­ків проводиться з урахуванням таких видів робіт: керівництво "ТО "ТЕКСТЕРНО" загалом; керівництво структурними підрозділами та розроблення варіантів рішень на основі інформації про здійснення робіт; оброблення інформації, яка надходить та створен­ня документації, необхідної для здійснення ефективного управління ВАТ "ТО "ТЕКСТЕРНО"; оформ­лення документації, її пересилання, зберігання, облік, сортування та ін.

Професійний поділ пов'язаний з розподілом управлінських працівників відповідно до їхньої професійної підготовки.

Кваліфікаційний поділ передбачає розподіл робіт за функціями управління і закріплення їх за управлінськими працівниками відповідно до їхньої кваліфікації, стажу роботи й особистих рис.

Посадовий поділ передбачає розподіл управлінських працівників системі управління ВАТ «Тернопіль-Готель» відповідно до їхньої компетенції.

Мистецтво керівництва "ТО "ТЕКСТЕРНО" полягає в умілому комбінуванні різних видів поділу управлінської праці в управлінні досліджуваною ор­ганізацією.

Висновки і пропозиції

Одна з найважливіших задач розвитку підприємства і країни в цілому, нерозривно пов"язана з ефективністю виробництва, забезпечення випуску необхідної кількості сучасних виробів та покращення якості, досягнення конкурентоспроможності продукції на ринку.

Протягом багатьох десятків років у нашій країні, в умовах високої монополізації виробників та торгових представників, регулятором виробництва продукції був не реальний попит, а - виробництво й адміністративно-командний механізм розподілу, що регулювали споживання і формували потреби.

Загострення конкурентної боротьби (за збут своєї продукції, за місце на ринку) поміж фірмами-виробниками та торговими організаціями змушує шукати їх нові засоби впливу на рішення покупців. Одним з таких шляхів є створення на підприємстві відділу маркетингу.

Часто маркетинг уособлюють зі збутом, але між цими поняттями існує ряд відмінностей. Збут безпосередньо зв'язаний із просуванням товару від виробника до споживача. Тобто збут — це сукупність організаційно-технічних і комерційних заходів для безпосередньої реалізації товарів та послуг. На відміну від нього маркетинг:

  • базується на вивченні та задоволенні потреб споживачів;

  • спрямовує ресурси фірми на виробництво товарів і послуг, яких потребує ринок;

  • адаптується і трансформується відповідно до змін зовнішнього середовища та запитів покупців.

В узагальненому вигляді маркетингова діяльність підприємства „Текстерно" містить такі складові:

— прогнозування — фактичне економічне становище підприємства та його визначальні чинники;

  • мета — дії, до яких треба вдатися для поліпшення стану;

  • стратегія — найдійовіші способи для досягнення мети;

  • тактика — конкретизація необхідних дій (хто, де, коли);

— контроль — яких покупців треба вивчати, щоб визначити успішність товарної політики підприємства.

Підприємство „Текстерно", завдяки чітко розробленим стратегіям ведення бізнесу займає не останнє місце на ринку. Фірма не зупиняється на досягнутому і завжди ставить перед собою нові цілі, які розробляються при постійному аналізі ринкового середовища.

Основним недоліком є те що треба підібрати кваліфікований персонал. Перевагою є великий асортимент товару, продукція відповідає високим стандартам, сучасні станки.

При дослідженні діяльності підприємства „Текстерно", я ознайомилася з його основною діяльністю і помітила, що основна увага приділяється комунікаційній політиці (особливо рекламі). На мій погляд, підприємству необхідно:

  • шукати нові ринки збуту,

  • використовувати нові види реклами,

  • збільшувати виробничі потужності,

  • використовувати засоби PR.

Саме в це русло повинно спрямувати свою діяльність підприємство „Текстерно", для подальшого, успішного функціонування на ринку.