Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Любити оточуючу природу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
114.69 Кб
Скачать

Тема 2 "Два маленькі баранці"

Малювання з аплікацією. Логічне доповнення зображення.

Мета: вчити поєднувати різні матеріали й техніки для втілення художнього задуму; продовжити навчати доповнювати зображення, наносити клей пензлем на фрагменти зображення, правильно прикладати елементи декору до основи, притаскати долонею деталі.

що наклеюються, й розгладжувати їх; формувати вміння знаходити положення окремих деталей на основі; визначити здатність дітей аналізувати, порівнювати, співставляти, знаходити однакові за формою зображення; підвищувати точність рухів руки й очей; формувати інтерес до техніки аплікації; виховувати вміння слухати пояснення вихователя, розуміти й виконувати усні прохання; формувати вміння включатися в гру; виховувати почуття жалю, допомагати близьким.

Обладнання й матеріали: робочий зошит, фланелеграф, кольорові олівці, матеріал для наклеювання (вата або вовняні нитки), клейстер, серветки, клейонка.

Тин заняття: інтегроване.

Методи й прийоми роботи: прийоми аплікації (нанесення клею з допомогою пензля, приклеювання), художнє слово, гра, обігравання виконаних робіт.

Підготовка до заняття: з розділу «Роздавальний матеріал» копіюються малюнки, готується матеріал для наклеювання,(вата або вовняні нитки).

Коментар

Колаж — це дуже цікавий метод аплікації. Ця техніка дозволяє використовувати, будь- які матеріали без обмежень. На початку знайомства із цією технікою пропонується використовувати легкі у виконанні та виразні матеріали. Так, хутро баранців можна виклеїти як із шматочків розпушеної в'язаної тканини (така нитка має кудлаї}* структуру й дуже схожа на шерсть баранця) або з невеличких шматочків вати.

Хід заняття

Організаційний момент

Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Тихо: їжачок дрімає — Чух, чух, чух. А вгорі зима кружляє — Дмух, дмух, дмух. Тут підскочив їжачок, Вправо, вліво глянув, Влігся знову на бочок: «Щось устав я рано», — Мовив він і далі спить...

6. Підсумок заняття

Тема: «Рукавички й кошенята» Мета. Викликати інтерес до зображення й оформлення «рукавичок» за своїми долоньками — правою й лівою. Формувати точні графічні вміння —охайно й упевнено обводити кисть руки, утримуючи олівець біля руки і не відриваючи його від паперу, Показати залежність декору від форми виробу. Учити самостійно створювати орнамент — за уявленням або за задумом. Розвивати уяву. Координувати рухи руки й ока. Дати наочне уявлення про симетрію парних предметів (однаковий візерунок на обох рукавичках у кожній парі). .

Попередня робота, Читання віршів: «Без чого сосну не зрубаєш?» М. Пляцьковського, «Права і ліва» 0. Дриза. Бесіда про руки людини, збагачення словника («розумні руки», «золоті руки», «добрі руки»). Розглядання зимового одягу з орнаментом — рукавичок, шапочок, шарфиків. Читання, перекладу вірша Г. Лагздинь:

Рукавички одягаю, В хованки іграють.

Там у кожному куточку . Пальчик, наче в теремочку!

Скільки буде тих куточків, Стільки буде теремочків!

Матеріал: білий або кольоровий папір, кольорові олівці й фломастери, ножиці, клей, пензлі для клею, серветки, гуаш і аркуші білого паперу.

План заняття

  1. Ігровий момент.

    1. Мотивація. Вихователь пропонує- -дітям роздивитись пари рукавичок Звертає увагу на різноманітність орнаментів (за конкретною ситуацією), називає й описує декоративні елементе (наприклад: красиві сніжинки, маленькі пташки, хвилясті лінії — наче слід від санчат на снігу, сліди пташок на підвіконні, морозні візерунки на віконці, ошатні ялинки тощо).

Потім вихователь бере три-чотири пари дитячих рукавичок, просить дітей заплющити очі, розкладає рукавички впереміш і просить знайти пари. Питає, як дітям удалося так швидко знайти пари рукавичок і уточнює висновок про те, що в кожній парі візерунок повторюється. -Вихователь читає дітям англійську пісеньку «Рукавички»: Загубили вусаті сестрички. На дорозі свої рукавички, Занявчали, прибігши до мами: — Мамо, мамо, пробач, Не знайшлися, хоч плач, Не знайшлись рукавички, Мамо! Та розсердилась мама: — Ну, маленькі роззяви, Я за це вам не дам пирога. Няв-няв-няв, ось не дам, Няв-няв-няв, ось не дам, Я за це вам не дам пирога! Пошукали сестрички. І знайшли рукавички! Замурчали, прибігши до мами: Мамо, мамо, знайшлись!

—Мур-р, матусю, знайшлись. Ми знайшли рукавички, Мамо!

—-Відшукали, маленькі? — Замурчала і ненька — Ось за це я вам дам пирога! Мур-мур-мур, пирога, Мур-мур-мур, пирога, Ось за це я вам дам пирога!

Вихователь пропонує дітям пограти в кошенят і намалювати пари красивих візерунчатих рукавичок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]