Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій Судова експертологія.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
199.17 Кб
Скачать

36

Ф О Н Д О В І Л Е К Ц І Ї

дисципліна СУДОВА ЕКСПЕРТОЛОГІЯ

галузь знань 0304 право

спеціальність 7.060101 правознавство

форма навчання денна

м. Херсон

Лекція 1 Тема № 1. Процесуальні положення проведення судових експертиз

Навчальні питання:

1. Поняття судової експертизи. Правові підстави призначення судових експертиз.

2. Класифікація судових експертиз.

3. Судовий експерт: права, обов’язки, відповідальність.

1. Поняття судової експертизи

Ст.1 Закону України „Про судову експертизу”:

- Судова експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового слідства чи суду. Згідно ст.65 КПК висновок судового експерта є джерелом доказів у справі.

- Спеціальні знання – це знання, отримані у результаті навчання та практичної діяльності у галузі науки, техніки, мистецтва та інших. Юридичні знання до спеціальних не відносяться.

Фактичні підстави для призначення судової експертизи:

  1. ч.1 ст.75 КПК (Висновок експерта) – Експертиза призначається у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні у справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знання.

  2. ст.76 КПК – Обов’язкове призначення експертизи:

    1. для встановлення причин смерті;

    2. для встановлення тяжкості і характеру тілесних ушкоджень;

    3. для визначення психічного стану підозрюваного або обвинувачуваного при наявності у справі даних, які викликають сумнів щодо його осудності;

    4. для встановлення статевої зрілості потерпілої у справах про злочини, передбачені ст.155 КК;

    5. для встановлення віку підозрюваного або обвинувачуваного, якщо це має значення для вирішення питання про його кримінальну відповідальність і якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

  3. 6) п.16 Постанови Пленуму ВС від 30.05.97р. №8 „Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах”:

– Судово-медична експертиза призначається... ...щодо осіб, які у зв’язку зі своїми фізичними вадами не здатні правильно сприймати обставини, що мають значення для справи, і давати про них показання (ст.69 КПК – Особи, що не підлягають допиту, як свідки)

Вказаний перелік – не вичерпний! (Справи про незаконний обіг наркотиків, зброї, ДТП, інші аварії, техногенні катастрофи і т.п.)

Юридичною (правовою) підставою для проведення судової експертизи є постанова слідчого про призначення експертизи у відповідну експертну установу або експертові.

2. Класифікація судових експертиз.

Процесуальна класифікація:

  • первинна експертиза – експертиза яка проводиться вперше по конкретному об’єкту;

  • додаткова експертиза – призначається у наступних випадках:

а) за наявності у висновку первинної експертизи якихось незрозумілостей або неточностей (як правило проводиться після допиту експерта, в ході якого згадувані недоліки не було можливим усунути);

б) не всі об’єкти були досліджені;

в) не на всі запитання були отримані відповіді.

Додаткова експертиза може призначатися тому ж експерту, що проводив первинну експертизу, або іншому.

- повторна експертиза – призначається у наступних випадках:

а) коли висновок експерта суперечить іншим матеріалам справи;

б) коли висновок експерта не витікають із дослідної частини;

в) за наявності інших сумнівів у правильності висновку (сумніви у компетентності експерта, у правильності обраної методики і т.ін.).

Повторна експертиза завжди призначається іншому експерту.

- комісійна експертиза – проводиться двома і більше експертами однієї спеціальності. Може призначатися у випадках, коли об’єкт є складним для дослідження (судово-психіатрична експертиза завжди проводиться комісійно не менше ніж трьома експертами), коли об’єктів дослідження багато та у випадку, коли разом з досвідченим експертом працює експерт – стажер.

- комплексна експертиза – проводиться двома та більше експертами різних спеціальностей. Призначається у випадках, коли для вирішення питань необхідно залучати різні галузі знань (транспортно-трасологічна експертиза).

При проведенні комісійної та комплексної експертизи серед експертів призначається головний експерт, який виконує лише організаційні функції і ніякої переваги у вирішенні питань перед іншими експертами не має. По завершенню досліджень експерти складають єдиний висновок, який підписується всіма експертами. У випадку, якщо якийсь з експертів не згоден з кінцевими висновками, то:

  • якщо це комісійна експертиза, він складає свій власний висновок, який називається „окрема думка”. У ньому експерт не тільки вказує, чому він не згодний з висновками своїх колег, але і зобов’язаний дати відповіді на поставлені слідчим запитання по суті;

  • якщо це комплексна експертиза, експерт може відмовитися від підпису під кінцевими висновками і підписати лише ту частину дослідження, яку він провів особисто.

Класифікація судових експертиз галузями знань

Наведена у п.2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз.

  1. Криміналістичні експертизи (почеркознавча, авторознавча, технічна експертиза документів, трасологічна, балістична, вибухових пристроїв та ін.).

  2. Експертизи матеріалів, речовин та виробів (волокон і волокнистих матеріалів, лакофарбових матеріалів і покриттів, нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів, рідин, що містять спирт, металів і сплавів, пластмаси та скла та ін.).

  3. Ґрунтознавча.

  4. Біологічна.

  5. Інженерно-технічна, автотехнічна, транспортно-трасологічна, пожежно-технічна, будівельно-технічна.

  6. Бухгалтерська.

  7. Товарознавча, автотоварознавча.

  8. Комп’ютерної техніки та програмних продуктів.

  9. Психологічна.

По лінії МОЗ – судово-медична та судово-психіатрична.