Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
adamchuk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Розділ 7. Опис технологічної карти.

      1. Ремонт поліетиленових газопроводів повинен проводитись відповідно до вимог <<Інструкція з ремонту й експлуатації поліетиленових газопроводів>>,а також <<Правил безпеки в газовому господарстві>>.

      2. Порушення цілісності поліетиленового газопроводу може виникнути по різним причинах:механічні ушкодження землерийними машинами,проколи,руйнування по зварених з’єднаннях чи матеріалу поліетиленових труб після опресування газопроводу,ушкодження вузлів з’єднань поліетиленових труб зі сталевими під час монтажу устаткування в колодязях і т.д.

      3. Підготовчі роботи з ремонту поліетиленових газопроводів повинні виконуватися в наступній послідовності:

      4. Визначення місця ушкодження газопроводу;

      5. Розкриття траншеї в місці ушкодження.

      6. Місцезнаходження ушкодження при частковій присипці поліетиленової пліті в стадії попередніх випробувань,визначають по звуковому впливу вихідного повітря.

      7. Після визначення місця порушення цілісності поліетиленової труби проводиться очищення ділянки газопроводу від грунтової присипки на необхідну довжину з урахуванням діаметра і типу труби.

      8. Розділ 8. Аварійно-диспетчерська служба

Для локалізації і ліквідації аварійних ситуацій в спеціалізованих службах газового господарства організується аварійно-диспетчерська служба (АДС) її філіали і пости з цілодобовою роботою, включаючи вихідні і святкові дні.

Служби АДС повинні бути забезпечені провідниковим зв’язком, засобами радіозв’язку і мати апаратуру для магнітофонного запису, електрифіковано мнемосхему газопроводів високого і середнього тисків обслуговування населених пунктів з чисельністю населення понад 50 тис. чоловік, планшети газопроводів із зазначенням на них всіх споруд, інженерних комунікацій в масштабі 1:100.

Експлуатаційні дільниці, які не мають у своєму складі АДС повинні для надання їм необхідної допомоги прикріплювати наказом спеціалізованої служби газового господарства до АДС або найближчого філіалу.

Підприємства і організації, які експлуатують системи газопостачання, виконують аварійні роботи силами і засобами власної газової служби.

Всі заявки в АДС повинні реєструватися в спеціальному журналі, де зазначаються: час надходження повідомлення (заявки), адреса, прізвище заявника, час виїзду і прибуття на місце бригади АДС, час виконання заявки, характеру пошкодження і перелік виконаних робіт.

В аварійних службах спеціалізованих підприємств газового господарства телефонні заявки одночасно повинні автоматично записуватися на магнітну стрічку, термін зберігання касети з записами повинен бути не менше одного місяця.

Своєчасність виконання аварійних заявок і обсяг робіт повинні систематично контролюватися керівником спеціалізованих підприємств газового господарства. На підставі аналізу всіх заявок повинні розроблятися заходи з поліпшенням технічного обслуговування газового господарства.

При одержанні заявки про наявність газу диспетчер зобов’язаний дати інструктаж заявнику про виконання необхідних заходів безпеки.

В основу організацій робіт з виконання аварійних заявок повинна бути покладена вимога про прибуття бригади АДС на аварійний об’єкт в гранично короткий строк. Встановлений положенням про АДС, але не пізніше як через 40 хвилин. За всіма повідомленнями про вибух, пожежу, загазованість приміщень бригада АДС повинна виїхати до місця аварії протягом 5 хвилин.

Бригада АДС повинна виїжджати на спеціальній аварійній автомашині, обладнаній радіостанцією, сиреною «мигалкою» і відповідно укомплектованій.

Мінімальний склад бригади: майстер або начальник зміни – керівник робіт, два слюсарі (один із них є бригадиром і повинен мати розряд не нижче V ), водій – слюсар аварійної машини.

Дії аварійної бригади

Головна аварійна машина рухається на місце виклику найкоротшим шляхом з ввімкненим сигналом «сирена» без зупинок перед світлофорами, з дотриманням вимог безпеки руху.

Друга машина, згідно з розпорядженням керівника, на тих же умовах, направляється до місця розташування вимикаючих пристроїв за допомогою яких можливе припинення подачі газу на пошкоджену ділянку відповідно до команди керівника робіт.

Слюсар-водій прибувши на місце аварії, встановлює машину з таким розрахунком, щоб на випадок вибуху газоповітряної суміші автомобіль не пошкодило і щоб із робочого місця ( кабіни машини ) мати повне уявлення про хід роботи та періодично інформувати про виконану роботу.

Якщо в ході розвитку аварійної ситуації створюється загроза життю чи здоров’ю людей, керівник зобов’язаний прийняти всі необхідні міри по їх усуненню і запобіганню аж до самих крайніх, незалежно від наступних матеріальних втрат для газового господарства, пов’язаних з прийняттям рішень.

Роботи представником експлуатаційних служб газового господарства передаються у встановленому порядку з відповідною відміткою про це в наряді заявці і технічному акті з вказаним поточним часом передачі, обсягу (необхідного для наступного виконання) і обов’язковим підтвердженням передачі робіт розписами обох керівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]