Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
adamchuk.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
343.55 Кб
Скачать

4.2. Обхід трас газопроводів.

Терміни обходу визначаються газовим господарством. При встановленні терміну обходу трас враховуються конкретні умови експлуатації газопроводів: стан газопроводу, тиск газу, наявність блукаючих струмів, термін експлуатації газопроводу, характер місцевості, пора року і так далі.

В більшості газових господарств обхід трас підземних газопроводів не на території населених пунктів, а також при відсутності на газопроводах інших підземних комунікацій і інтенсивності руху транспорту виконується однією людиною.

При обході трас газопроводів виконують зовнішній огляд трас для визначення ознаків витоків газу. Відомо, що при значних витоках із газопроводів середнього і високого тиску газ інколи входить на поверхню з шипінням, а в калюжах утворюються бульбашки. Якщо траса покрита снігом, та на ньому при витоках газу мають бути бурі плями, літом при витоках газу жовтіє трава.

У випадку виявлення газу в будь-яких спорудах повинні бути оглянуті підвали будинків, перші поверхи безпідвальних будинків та інших споруд в радіусі 50 м від місця виявлення газу. Наявність газу в підвалах, колекторах, шахтах, колодязях та інших підземних споруд повинно провадитись газоаналізатором. При відборі проб повітря із колодязів, шахт та інших підземних споруд спускатися в них заборонено.

Якщо в газових колодязях або інших споруд виявлено виток газу, то ці споруди необхідно швидко провітрити і сповістити відповідним службам. Особливу увагу потрібно приділяти при виявленні газу у підвалах. При цьому проводять наступні заходи:

а) підвали негайно провітрюють і повідомляють в аварійну службу про проникнення газу в них;

б) за допомогою газоаналізатора визначають наявність газу в повітрі квартир вщерозташованих поверхів і при необхідності виконують провітрювання;

в) встановлюють спостереження за змінами концентрації газу в підвалі;

г) попереджують людей, що знаходяться в приміщені підвалів і квартир вищерозміщених поверхів про невикористання відкритого полум’я і іскроутворюючих приладів та матеріалів; виконати всі міри по евакуації людей з приміщення;

д) виконують всі міри по усуненню витоків газу;

е) після виповнення вищезгаданих заходів визначають можливість знаходження в приміщенні людей.

Результати перевірки стану обладнання і траси газопроводу записують в спеціальний журнал. При обході трас газопроводів видаляють лід, сніг, воду і грязь з поверхні, а також з внутрішньої сторони ковера. При виконанні ремонту доріг необхідно слідкувати за збереженістю колодязів і коверів. Кришки колодязів і коверів не повинні мати перекосів, просідань і інших несправностей.

4.3. Комплексне обстеження за допомогою приладів.

В останні роки використовують приладові методи контролю за технічним станом підземних газопроводів виявляють лазерні установки: «Шукач-1» для магістральних газопроводів на базі автомобіля ГАЗ-66 і «Детектор метану лазерний 32» на базі автомобіля УАЗ-452У.

Позитивно зарекомендувала себе лазерна газоаналітична система (ЛТА), розроблена Київським інститутом ВНІІАП. Робота газоаналітичної системи заснована на вимірі поглинанням метаном інфрачервоного випромінювання. Газопроводи , прокладені по проїзній частині вулиць, обстежуються зі швидкістю 10 км/год. Високу ефективність при визначенні місць пошкодження ізоляції газопроводів показують прилади АНПІ та ВТР-У

Для виявлення й локалізації витоків застосовують прилади, що використовують полум’яно-ізоляційний метод аналізу газу. Висока чутливість цих приладів дозволяє виявити витік газу з газопроводів, прокладених під твердим покриттям.

У газових господарствах застосовують також прилади, що випускаються за кордоном.

Сучасні методи приладового контролю за технічним станом підземних газопроводів дуже ефективні. Вони сприяють подальшому підвищенню якості забезпеченню безпечної експлуатації газопроводів.

Найпростіші та найпоширеніші прилади контролю за технічним станом підземних газопроводів, а також їх призначення.

Лазерна пересувна лабораторія з використанням лазерної газоаналізуючої системи ЛТА, призначеної для виявлення місць витоків газу з підземних газопроводів, змонтоване на автомобілі УАЗ-452.

У приладному відсіку автомобіля є радіостанція, що забезпечує зв’язок з диспетчерською службою газового господарства. Принцип роботи лабораторії заснований на вимірі поглинання інфрачервоного випромінювання метаном. Як джерело випромінювання використовується лазер(квантовий генератор), що випромінює хвилі довжиною 3,39 мкм. Застосування лазера забезпечує високу вибірковість газу «Універсал» призначений для виявлення місць витоку газу з підземних газопроводів, а також нещільності різьбових фланцевих і зварених з’єднань зовнішніх газопроводів. Індикатор у невибухонебезпечному виконанні, тому включення його в приміщеннях з вибухонебезпечною концентрацією газу не допускається. Робота приладу заснована на принципі відсмоктування повітря з поверхні ґрунту, уздовж якого прокладений газопровід. При наявності витоку з підземного газопроводу газ рухається до поверхні ґрунту воронкоподібно. Внаслідок цього концентрація газу над місцем пошкодження буде вище ніж на периферії зони його поширення.

Апарат для знаходження місць ушкоджень ізоляції газопроводів(АНПИ). Апарат АНПИ розроблений Саратовським інститутом. Він призначений для знаходження місць наскрізних пошкоджень ізоляції споруджених й експлуатованих під різними видами дорожніх покриттів, без покриття ґрунту. Апарат має бути використаний також для визначення місця розташування і глибини прокладання газопроводів і силового електричного кабелю під напругою. Максимальний радіус дії апаратури при перевірці ізоляцій газопроводів: для експлуатованого-500 метрів і для спорудженого-2000 метрів, при цьому точність визначення місця ушкодження становить 0,5 метра.

Прилад успішно зарекомендував себе при роботі на відкритому повітрі при відносній вологості не більше 80% і при температурі від -20 до +35оС. Газопровід, що перевіряється при мінусовій температурі повинен перебувати в поталому ґрунті, товщина промерзання ґрунту не повинне перевищувати 10см.

Прилад складається з генератора, приймача й акумуляторних батарей. Генератор вмонтований у переносний металевий корпус, у якому є відділ для приймача. Живлення генератора здійснюється від акумуляторної батареї, що перебуває в дерев’яному ящику.

Принцип роботи приладу при визначенні місць пошкодження ізоляцій складається в реєстрації характеру зміни потенціалів уздовж газопроводу. Потенціали утворяться при пошкодженні змінного струму частотою близько 1000 Гц. Від генератора по ланцюгу: генератор – газопровід – земля – генератор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]