Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_11.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
5.19 Mб
Скачать
    1. Особливості аеродинамічного розрахунку

малошвидкісних СВ

Аеродинамічний розрахунок СВ складається з двох етапів: розрахунку ділянок магістралі системи; розрахунку відгалужень від магістралі і ув’язання втрат тиску в них.

Розрахунок виконують у такій послідовності:

1. Визначають довжину окремих ділянок системи (з точністю до 0,1 м) і витрату повітряного потоку в них, починаючи з периферійних ділянок системи.

2. Вибирають основний напрямок – магістраль системи. Виявляють найбільш протяжений ланцюжок послідовно поєднаних ділянок із найбільшими витратами повітря. Фіксують устатковання (обладнання), агрегати і елементи, в яких відбуваються втрати тиску: повітрозабір, послідовно поєднане устатковання і агрегати повітроготувальника, повітророзподільник тощо.

3. Нумерують ділянки магістралі. Нумерацію починають від ділянки з найменшою витратою повітря. Номер, витрату і довжину кожної наступної послідовно поєднаної ділянки магістралі заносять в таблицю аеродинамічного розрахунку (табл. 11.6). Потім нумерують ділянки відгалужень від магістралі.

4. Орієнтуючись на рекомендовані швидкості повітря (табл. 11.4, 11.5) і потрібні витрати повітря, по номограмах (рис.11.1, 11.2) або таблицях [3] визначають розміри поперечного перерізу повітропроводів і фактичну швидкість руху повітря в них, а також питомі втрати тиску на подолання опору тертя R, Па/м.

Втрати тиску в ділянці системи на долання опору тертя обраховують за формулою

, Па (11.14)

де – поправний коефіцієнт на температуру повітря, табл. 11.6.

5. Визначають суму коефіцієнтів місцевих опорів розрахункової ділянки , скориставшись рекомендаціями літературних джерел (табл.12.18...12.49 [3], табл. 4.49-4.55 [5], табл. 9.3 [8]).

Якщо рекомендований табличний коефіцієнт відноситься не до швидкості на розрахунковій ділянці, то його значення необхідно уточнити, зробивши перерахунок за формулою

, (11.15)

де - таблична величина місцевого опору; – швидкості повітря які використовують для визначення ;  – дійсна швидкість повітря в розрахунковій ділянці.

6. Визначають втрати тиску в місцевих опорах розрахункової ділянки за формулою:

, Па (11.16)

де – поправний коефіцієнт на температуру повітря, табл. 11.6

Таблиця 11.6

Значення поправних коефіцієнтів на температуру повітря [9]

Температура повітряного потоку, оС

Поправні коефіцієнти

Температура повітряного потоку, оС

Поправні коефіцієнти

-30

1,15

1,20

30

0,98

0,97

-20

1,12

1,16

40

0,95

0,94

-10

1,09

1,11

50

0,93

0,91

0

1,05

1,07

60

0,91

0,88

10

1,02

1,03

70

0,89

0,86

20

1,00

1,00

80

0,87

0,83

7. Визначають втрати тиску в розрахунковій ділянці системи

, Па. (11.17)

8. Визначають втрати тиску в магістралі системи (як суму втрат тиску в послідовно поєднаних ділянках цієї магістралі)

, Па.

9. Втрати тиску в СВ рівні сумі втрати тиску в магістралі системи і в повітро- готувальному та іншому вентиляційному устаткованні, тобто

, (11.17)

де - сумарні втрати тиску при перетіканні повітряного потоку через устатковання, Па; 1,1 – підвищувальний коефіцієнт на невраховані втрати тиску в магістралі системи.

10. Виконують аеродинамічний розрахунок відгалужень від вузлових точок магістралі СВ із забезпеченням ув’язання втрат тиску в них.

Методика розрахунку відгалужень аналогічна розрахунку ділянок магістралі. Відмінність лише в тому, що при розрахунку відгалуження наперед відомі втрати тиску в ньому. Втрати тиску у відгалуженні повинні бути рівні тиску у вузловій точці відгалуження (трійнику, хрестовині), з допускним відхиленням в межах ± 10%. Розрізняють прості (з однієї ділянки) і складні (з декількох ділянок) відгалуження. Найперше розраховують магістраль складного відгалуження, добиваючись тієї умови, щоби втрати тиску у послідовно поєднаних ділянках цієї магістралі були рівними наявному тиску у вузловій точці відгалуження.

Якщо в результаті розрахунку втрати тиску у відгалуженні відрізняються від наявного тиску у вузловій точці, то при збереженні витрати у відгалуженні, шукають новий діаметр відгалуження (замість попередньо прийнятого ), за формулою

. (11.18)

Звідки

.

Нормалізовані розміри круглих і прямокутних сталевих повітропроводів вказані, відповідно, в додатках (13.1 і 13.2).

Аеродинамічний розрахунок трубопроводів СВ виконують переважно в табличному вигляді.

В СВ зазвичай застосовують повітропроводи нормалізованих розмірів, які можуть відрізнятись від визначених розрахунком. В цьому випадку витрати повітряних потоків по відгалуженнях перерозподіляються, в результаті чого можуть змінитися проєктні вимоги. Для запобігання цього (якщо неможливо добитися ув’язання втрат тиску зміною діаметра) потрібно передбачати додатковий місцевий опір у вигляді шайби, прикритої засувки (шибера), клапана регулювання витрати тощо. Найоптимальнішого ув’язання втрат тиску у відгалуженні, за відсутності в повітрі твердих домішків, можна досягти діафрагмою (табл. 11.7) визначивши величину її коефіцієнта місцевого опору

, (11.8)

де – різниця тиску у вузловій точці () і фактичних втрат тиску у відгалуженні (), Па ;  – швидкість повітряного потоку у відгалуженні, м/с.

Таблиця 11.7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]