Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_1-3.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

3.4.7. Депресія температури по мокрому термометру

Якщо резервуар (балон) термометра обгорнути чoхлом із вологого мусліну, то виникає перепад тисків водяної пари між повітрям приміщення і повітрям біля чохла (за винятком випадку, коли повітря приміщення насичене). За відносної вологості < 100 % відбувається випаровування води з поверхні муслінового чохла і, оскільки теплота для випаровування відбирається від резервуара, температура на термометрі знижується. При усталеному стані ця температура називається температурою мокрого термометра. За повного насичення навколишнього повітря вона рівна температурі по сухому термометру, а при ненасиченому повітрі – нижча від температури по сухому термометру. Різницю температур сухого і мокрого термометрів називають депресією мокрого термометра. Цю різницю температур можна використати як міру відносної вологості, оскільки вона зростає зі зменшенням парціального тиску пари в навколишньому повітрі.

Якщо заміри температур проводять в умовах природної конвекції, то застосовують мокрі екрановані термометри, що захищені від впливу променистої теплоти.

3.4.8. Масова густина

При розрахунках вентиляції вологе повітря зручно розглядати як бінарну суміш двох газів: водяної пари ( кг/кмоль) і сухого повітря ( кг/кмоль).

Барометричний тиск рівний сумі парціальних тисків сухого повітря і водяної пари :

.

Скориставшись поняттями густини сухого повітря і водяної пари і їх газовими сталими, а також вище наведеними формулами, значення густини сухого повітря при атмосферному тиску одна фізична атмосфера (101325 Па) представимо у вигляді

,

де Дж/ (кмоль· К).

За стандартних умов (температури 20 оС і атмосферного тиску одна фізична атмосфера) густина сухого повітря = 1,2 кг/м3.

При інших атмосферних тисках і температурах густину сухого повітря можна обрахувати за формулою

, (3.8)

де – відповідно, фактичні атмосферний тиск, Па, і температура, К.

Густина водяної пари при атмосферному тиску Па рівна

.. (3.9)

Ця величина, також як і в формулі (3.9), змінюється прямо пропорційно тиску водяної пари і обернено пропорційна температурі .

Густина вологого повітря може бути визначена як сума густин сухого повітря і водяної пари, які перебувають в суміші під своїми парціальними тисками :

(3.10)

При атмосферному тиску Па, густина вологого повітря буде рівна:

. (3.11)

Аналіз формули (3.11) показує, що густина вологого повітря менша від густини сухого повітря.

При збільшенні відносної вологості повітря за стандартних умов з 50 до 100 % густина повітря змінюється у бік зменшення всього на 0,5 % [4].

За звичайних умов в приміщеннях, коли тиск водяної пари рівний 2000 Па (15 мм рт. ст), частка другої складової в формулі (3.11) становить всього 0,75 % від величини . Тому в інженерних розрахунках, для випадків, коли кількісні відмінності густин сухого і вологого повітря не мають значення, приймають .

При зміні властивостей повітря в вентиляційному процесі,частка його сухої частини є незмінною. Тому прийнято всі показники тепловологісного стану повітря відносити до 1 кг сухої частини вологого повітря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]