Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
420.86 Кб
Скачать

2.8 Використання булевих операцій

Булеві операції дозволяють з твердих тіл одержувати нові тіла за допомогою дій складання, віднімання і перетину. Будь-яка дія проводиться над двома тілами.

Для створення тривимірного тіла за допомогою булевої операції необхідно скористатися командою:

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<3B>

Операции|Булевая операция”

Після виклику команди в автоматичному меню за умовчанням буде встановлена опція:

<F>

Вибрати перше тіло

На екрані з'явиться курсор із знаком . У вікні 3D виду виберіть перше тіло для булевої операції – тіло виштовхування, з якого проводитиметься віднімання. Вказавши курсором на ребро, що належить даному тілу, натисніть . Вибране тіло в 3D вікні підсвітиться (рисунок 28).

Рисунок 28

Тепер необхідно вибрати друге тіло для булевої операції. У автоменю за умовчанням буде встановлена відповідна опція:

<S>

Вибрати друге тіло

У вікні 3D виду виберіть друге тіло, яке відніматиметься. Вказавши курсором на ребро тіла обертання, клацніть .

Знак у курсора зникне, а у вікні 3D виду підсвітиться і друге вибране тіло (рисунок 29).

Рисунок 29

Далі необхідно вибрати тип булевої операції (у нашому випадку віднімання). Для цього в автоменю виберіть опцію:

<->

Віднімання

і натисніть . У автоменю стане доступною піктограма . Це говорить про те, що всі операнди для булевої операції задані. Натисніть на піктограму . Підсвічування в 3D вікні зникне, операція завершена. Здійсніть вихід з команди.

Щоб побачити готову тривимірну модель, виберіть інший режим відображення 3D вікна. Для цього викличте команду:

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<3VS>

Вид|Изображение|Шейдинг”

Після виклику команди в 3D вікон поточного креслення відобразиться тривимірна модель з шейдингом (півтоновим зафарбовуванням), як на рисунку 30.

Рисунок 30

При роботі в 3D виді ви можете обертати 3D моделі за допомогою миші. Для цього необхідно натиснути і, не відпускаючи кнопку, перемістити курсор і відпустити кнопку. В результаті 3D сцени обернеться на певний кут. При натиснутій, в поєднанні з натиснутими клавішами [Ctrl] або [Shift] ви зможете відповідно використовувати режими переміщення моделі або від'їзду-наїзду (zoom).

Коли ми створювали тривимірну модель, то прив'язувалися до двовимірних параметричних елементів системи T-FLEX CAD. Відповідно до цього параметрична зміна двовимірного креслення приводитиме до параметричної зміни тривимірної моделі (рисунок 31).

Рисунок 31

За допомогою команди “ЄС: Изменить построения”, або “V: Редактировать пременные” зміните один або декілька розмірів на 2D кресленні.

Потім викличте команду:

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<3G>

3D|Обновить”

Після цього відбудеться перерахунок тривимірної моделі, і 3D моделі зміниться відповідно до останніх змін, зроблених на 2D кресленні (рисунок 32).

Рисунок 32

Перерахунок тривимірної моделі після зміни параметрів двовимірного креслення може проводитися автоматично, якщо встановлений відповідний параметр на закладці “3D” команди “SO: Задать установки системи”, або на вашу вимогу після виклику команди “3G: Обновить тремерную модель”.

В результаті параметричної зміни при перерахунку тривимірної моделі можуть виникати помилки, наприклад: два тіла не перетинаються, не може бути побудована поверхня згладжування. Повідомлення про помилки відображаються у вікні діагностики.

Для відображення вікна діагностики на екрані необхідно задати пункт текстового меню “Настройка / Окна / Окно диагностики” або в контекстному меню, що виникає при натисненні правої клавіші миші при вказівці на одну з інструментальних панелей.

Створену тривимірну модель можна експортувати в стандартні формати DXF, Parasolid (*.xmt_txt), IGES, STEP, STL для передачі геометрії в інші системи, у тому числі і в системи створення програм для верстатів з ЧПУ. Для цього необхідно скористатися командою EXport.

Ви можете розрахувати мас-інерційні характеристики тіл за допомогою виклику команди “3M: Получить масс-инерционные характеристики”.