Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
420.86 Кб
Скачать

2.2 Створення допоміжних 3d елементів

Рисунок 5

Спершу відкриємо 3D вид вікна системи T-FLEX CAD 3D. 3D вид відкривається за допомогою кнопок із стрілками, які розташовуються в лівому нижньому і правому верхньому кутку вікна поточного креслення поряд і смугами прокрутки. Підведіть курсор до кнопки із стрілкою вправо, яка знаходиться у верхньому правому кутку (рисунок 5).

Натисніть, вказуючи на кнопку, і вікно поточного креслення буде розділено на два вікна по вертикалі. У першому вікні відображатиметься двовимірне креслення, а в другому в процесі побудови 3D моделі відображатимуться 3D елементи і тривимірні тіла (рисунок 6).

Рисунок 6

Для того, щоб одержати основне тіло тривимірної моделі плити необхідно виштовхнути створюючий контур на товщину плити. Для того, щоб створити операцію виштовхування необхідно побудувати допоміжні 3D елементів: 3D профілю і 3D вузлів.

За допомогою робочих площин і 2D елементів, створимо 3D вузли.

3D вузли - тривимірні точки. 3D вузли визначаються в просторі трьома координатами: по осі X, по осі Y, по осі Z (рисунок 7). 3D вузли можуть створюватися з використанням вузлів двовимірного креслення і робочих площин. Для створення 3D вузла досить вказати один вузол на одній робочій площині або два вузли на різних робочих площинах. У другому випадку два вузли повинні знаходитися в проекційному зв'язку між собою, оскільки є двовимірними проекціями на робочі площини створюваного 3D вузла.

Рисунок 7

Викличте команду:

Клавіатура

Текстове меню

Піктограма

<3N>

Построения|3D Вузол”

У автоменю автоматично буде вибрана опція:

<N>

Задати першу проекцію 3D вузла

На екрані з'явиться курсор із знаком вузла .

При виклику 3D команд користувачу пропонується певна послідовність дій за умовчанням, що дозволяє задати набір даних, необхідних для виконання побудов. При цьому опції в основному меню команди встановлюються автоматично і користувачу необхідно лише виконувати певну послідовність дій, користуючись підказкою в статусному рядку.

Перемістіть курсор до вузла, який задаватиме першу проекцію 3D вузла, як показано на рисунку 8, і натисніть або клавішу <N>. 2D вузла і робоча площина, в якій ви його вибираєте, підсвітяться.

Рисунок 8

У автоменю буде вибрана опція:

<S>

Задати другу проекцію 3D вузла

Перемістіть курсор до другого вузла, який визначатиме другу проекцію 3D вузла, і натисніть або клавішу <N>. 2D вузла і робоча площина, в якій ви його вибираєте, підсвітяться.

Підтвердіть створення 3D вузла, натиснувши піктограму, яка знаходиться у верхній частині автоменю. Підсвічування на 2D кресленні зникне. Побудованої 3D точки з'явиться в 3D виді вікна поточного креслення. Якщо цього не відбулося, і вікно 3D виду залишилося порожнім, то вам необхідно, вказавши курсором в будь-яку частину 3D вікна, клацнути і увійти до команди “Показати все креслення”. Цю команду ви знаєте по 2D проектуванню.

Слід мати на увазі, що якщо ви знаходитеся в 2D виді поточного креслення, то деякі 3D команд будуть недоступні. Щоб вони стали доступні, вам необхідно вікно 3D виду зробити активним. Для цього, вказавши курсором в будь-яку частину 3D вікна, натисніть . Перехід від 3D виду до 2D виду здійснюється аналогічно.

Побудуємо другої 3D точки. Ви ще знаходитеся в команді “3N: Построить 3D узел”. Побудуйте другого 3D вузла. Для цього необхідно вибрати два вузли, які показані на рисунку 9.

Рисунок 9

Для підтвердження створення другого 3D вузла натисніть піктограму в автоменю і вийдіть з команди. У 3D вікні з'явиться зображення двох 3D вузлів як на рисунку 10.

Рисунок 10