Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КосюрГ.М1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Кваліфікаційна характеристика спеціальності інженера-механіка.

Підготовка інженерних кадрів по тій чи іншій спеціальності ведеться у повній відповідності з так званими кваліфікаційними характеристиками, які являють собою нормативну модель інженерної професії.

Розглянемо таку характеристику відповідно до нашої спеціальності. Вона включає 4 розділи, присвячені професіональному призначенню інженера-механіка, загальним вимогам, його знанням і умінню. Зупинимось детальніше на умінні інженера-механіка. Інженер-механік повинен уміти:

- розробляти і здійснювати плани використання машин, обладнання і ремонтної бази;

- розраховувати і встановлювати технологічні параметри і режими роботи машин;

- організувати ефективне використання нафтопродуктів і правильне зберігання техніки;

- оцінювати якість виконання транспортних робіт;

- виконувати розрахунки і конструювати окремі вузли машин;

- організовувати ремонт і технічне обслуговування машин;

- складати заявки на машини і мастильні матеріали;

- використовувати сучасну обчислювальну техніку;

- самостійно приймати рішення, здійснювати загальне керівництво і управління виробництвом;

- здійснювати підготовку поточних і перспективних планів по всіх видах діяльності підприємств;

- володіти прийомами пошуку і використання науково-технічної інформації.

Зміни професійного шляху інженера.

Нині склалась така ситуація, що значна частина спеціалістів з вищою технічною освітою не має можливості займатися дійсно інженерною діяльністю: розробляти, проектувати, виготовляти і експлуатувати техніку. Цей факт пояснюється недостатньо розвинутою матеріально-технічною базою суспільства, обмеженістю матеріальних і фінансових ресурсів. Швидкий розвиток інформаційної техніки на базі ЄОМ, автоматизація проектування також вимагає обмеження кількості інженерів. Нарешті, скорочення приросту трудових ресурсів робить неможливим екстенсивний розвиток інженерної діяльності.

Вказані факти диктують необхідність значного скорочення випуску інженерів у найближчі роки. Відбудеться перерозподіл інженерних кадрів у середині нашого суспільства. Про це свідчить нинішнє скорочення на 30-40% інженерно-технічних працівників у системі різних міністерств і відомств.

При цьому ставиться така задача: повернути інженерам їх професіональну функцію – вирішувати інженерні задачі і нести соціальну відповідальність за власні рішення. Якщо проаналізувати діяльність інженерів у 60-80-х роках минулого століття, то треба відзначити, що їх відповідальність за прогрес техніки була значно знижена. Багато прямих функцій інженера було необґрунтовано передано науковцям і різним робітникам сфери виробництва. У зв`язку із цим в найближчий час інженерна діяльність перетвориться в малочисельну професію, здатну задовольнити технічні потреби суспільства. Формування такої професії передбачає підбір кращих, найбільш здібних випускників технічних ВУЗів. Решта випускників, менш успішних, буде випускатись не інженерами, а лише бакалаврами.

Контрольні питання:

1.Інженерна діяльність і завдання інженера.

2.Основна задача інженера.

3.Поділ інженерів по групах.

4.Що повинен уміти інженер-механік спеціальності «Автомобілі, автомобільне господарство?

5.Зміни професійного шляху інженера.