Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
однорідні члени речення.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
876.54 Кб
Скачать

Головне управління освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Володарська загальноосвітня санаторна школа-інтернат

Однорідні члени речення

Володарка

2007 р

Схвалено науково-методичною радою Володарської загальноосвітньої школи-інтернату (протокол № 4 від 27.12.2006 р)

Серпутько Л. В. Однорідні члени речення: Навчально-методичний посібник. – Володарка, 2007. – 30 с

Рецензент: Некраш Т.В., заступник директора з навчально-виховної роботи Володарської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату.

Посібник містить систему уроків з української мови для 8 класу із використанням інтерактивних та інформаційно-комунікаційних технологій. Запропоновані заняття сприяють глибокому засвоєнню учнями програмового матеріалу, розвитку їхніх творчих здібностей, культури спілкування учнів, формуванню вмінь застосовувати отримані знання в нестандартних ситуаціях.

Адресовано вчителям української мови загальноосвітніх навчальних закладів.

Зміст

Передмова

«Урок – це дзеркало загальної і педагогічної культури вчителя, мірило його інтелектуального багатства, показник його світогляду, ерудиції».

В. О. Сухомлинський

«Semper tiro» – завжди учень. Цей вираз є узагальненою думкою щодо вічного процесу пізнання. Скільки існує світ, стільки існує пошук шляхів до розуму дитини, бажання дати ґрунтовний фундамент для майбутнього.

На сьогоднішній день формування в Україні нової системи освіти, орієнтованої на входження в світовий освітній простір, супроводжується істотними змінами в педагогічній теорії і практиці навчально – виховного процесу.

Для розкриття творчих можливостей учнів, задоволення їх особистих та суспільних інтересів, вчителю необхідно володіти методиками, які стимулюють конструктивно-критичне мислення, розвивають комунікативні вміння і навички. Цим вимогам відповідають інтерактивні методи навчання. Вони захоплюють учнів, пробуджують у них інтерес і мотивацію, навчають самостійному мисленню і діям.

Пропонований навчальний посібник покликаний представити вчителям – словесникам розробку системи уроків української мови з використанням інтерактивних технологій чи їх елементів.

Викладання української мови усвідомлюється автором конспектів як процес, що сприяє вихованню особистості, яка вчиться для власного самовдосконалення. Уміле поєднання традиційних та інноваційних технологій, зокрема інтерактивних, сприяє досягненню цієї мети.

Урок № 1. Однорідні члени речення

Тема.

Однорідні члени речення.

Мета:

розширити та поглибити знання учнів про однорідні члени речення, способи зв’язку між ними; навчити знаходити різні ряди однорідних членів у реченні, правильно інтонувати їх; формувати мотивацію здорового способу життя; виховувати повагу до загальнолюдських моральних цінностей.

Тип уроку.

Урок вивчення нового матеріалу.

Обладнання:

підручник Ольги Олійник «Українська мова 8 клас» (К.: Вікторія 2004), роздавальний матеріал, таблиця «Однорідні члени речення», демонстраційні слайди, обладнання для демонстрації слайдів.

Епіграф.

Єдина краса, яку я знаю, - це здоров’я.

Гейне

Х І Д У Р О К У

І. Організаційна частина.

ІІ. Повідомлення теми, мотивація навчальної діяльності.

  • Учитель зачитує епіграф уроку й оголошує мовну тему – «Однорідні члени речення» (учні виконують записи в зошитах), мотивуючи власну навчальну діяльність.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Бесіда за запитаннями.

  • Зверніть увагу на тему уроку. Чи вона для вас нова, чи вже відома ?

  • Що ви знаєте про однорідні члени речення ?

Лінгвістичне спостереження.

  • Прочитайте з дошки і запишіть у зошити речення. Підкресліть однорідні члени речення, встановіть до яких слів вони відносяться; обґрунтуйте розташування розділових знаків.

Тримай голову в холоді, ноги в теплі - проживеш довгий вік на землі.