Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_инд_ФО_новаНовікова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Тема 20. Облік власного капіталу

Завдання 1. Вивчити і законспектувати ключові терміни та поняття, користуючись літературою з даної тематики, що рекомендована для вивчення курсу.

Ключові терміни та поняття

Капітал, статутний капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілені прибутки (непокриті збитки), резервний капітал, власний капітал, залучений капітал, вилучений капітал.

Завдання 2. Підготувати відповіді на контрольні запитання й завдання.

Контрольні запитання й завдання

Поняття страхових резервів та порядок їх формування. Інвентаризація власного капіталу. Структура журналу 7. фактори, що впливають на власний капітал підприємств. Балансові та позабалансові рахунки обліку власного капіталу та забезпечень зобов’язань. Об’єкти, що обліковуються на рахунках класу 4 “Власний капітал та забезпечення зобов’язань”. Відображення в обліку операцій з виплати учасникам їх часток. Розкриття інформації про забезпечення зобов’язань у примітках до річної фінансової звітності.

Завдання 3. Розв’язати вправи.

Вправа 1

Підприємство ВАТ одержало безоплатно необоротні активи обладнання, справедлива вартість яких складає 2000 грн. На загальних зборах ВАТ прийнято рішення 15% прибутку за 2009 рік направити на збільшення резервного капіталу, 30000 грн. до статутного капіталу та сплатити дивіденди у сумі 20000 грн. чистий прибуток за 2009 рік склав 100000 грн.

Необхідно: відобразити зміни, що викликані даними операціями в капіталі підприємства.

Вправа 2

Підприємство викупило за грошові кошти 200 власних простих акцій по номіналу 20 грн. Протягом року 150 із викуплених акцій були продані за ціною 30 грн., 50 акцій було анульовано.

Необхідно: відобразити вплив даних операцій на капітал підприємства.

Вправа 3

Підприємство до оцінило необоротні активи, які раніше не уцінювалися (будинок) первісною вартістю 5000 грн., дооцінка накопиченого зносу склала 1000 грн. Прийнято рішення зборів про зменшення статутного капіталу з 100000 грн. (10000 акцій номіналом 10 грн.) до 50000 грн. шляхом обміну акцій попереднього випуску на акції нового випуску з номінал 5 грн. у співвідношенні «1 до 1».

Необхідно: відобразити зміни в капіталі підприємства, що викликали дані операції.

Вправа 4

Підприємство має 100000 грн. оборотних коштів ( з них власних 60000 грн. і позичених 40000 грн.). За звітний період прибуток склав 200000 грн. Плата за кредит – 15%.

Необхідно: розрахувати прибуток, одержаний за рахунок використання власних і позичених коштів.

Завдання 4. Опрацювати навчально-методичну та наукову літературу і рекомендовано підготувати реферат згідно із запропонованим переліком тем.

Тематика рефератів

1. Порядок проведення інвентаризації майна державних підприємств, що приватизуються.

2. Облік резервного, вилученого капіталу та нерозподіленого прибутку.

Літературні джерела: [1, 2, 3, 4, 5, 27, 42, 4 с. 46-70, 5, 7 с. 42-63, 13 с. 270-310, 16, 32 с. 428-450, 38, 40].

Тема 21. Облік неоплаченого капіталу

Завдання 1. Вивчити і законспектувати ключові терміни та поняття, користуючись літературою з даної тематики, що рекомендована для вивчення курсу.

Ключові терміни та поняття

Капітал, неоплачений капітал, внески засновників.

Завдання 2. Підготувати відповіді на контрольні запитання й завдання.

Контрольні запитання й завдання

Завдання 3. Розв’язати вправи.

Вправа 1

Громадяни А, В, С вирішили заснувати відкрите акціонерне товариство "Харон" (ВАТ "Харон"). Ними було зареєстровано інформацію про випуск акцій ВАТ "Харон" та оголошено передплату терміном 6 місяців на 100000 акцій (номінальна вартість однієї акції -1 грн.) з розміщенням акцій номінальною вартістю та умовою внесення на момент підписки 30 % вартості акцій грошовими коштами.

За період передплати в цілому була здійснена підписка на 95000 акцій. Кожен із засновників передплатив по 10000 акцій.

Після проведення установчих зборів і реєстрації випуску акцій та статуту товариства із зазначенням фактично сформованого статутного капіталу в обліку було відображено статутний капітал ВАТ "Харон".

Необхідно: визначити розмір зареєстрованого статутного капіталу; мінімальну кількість акцій, якими повинні володіти засновники протягом перших двох років існування ВАТ "Харон"; розмір неоплаченого капіталу ВАТ "Харон" на момент реєстрації статутного капіталу. Складіть бухгалтерські записи, необхідні для відображення в обліку здійснених операцій.

Вправа 2

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вавилон", приватне підприємство "Сиріус" та закрите акціонерне товариство "Ева" вирішили заснувати відкрите акціонерне товариство "Уран" (ВАТ "Уран"). Ними було зареєстровано інформацію про випуск акцій ВАТ "Уран" та оголошено передплату терміном 5 місяців на 2000000 акцій номінальною вартістю однієї акції 50 коп. з розміщенням акцій за номінальною вартістю.

Засновники сплатили належні їм акції повністю:

ТОВ "Вавилон" як внесок до статутного фонду внесло грошові кошти в національній валюті безготівковим розрахунком на суму 100000 грн.;

ПП "Сиріус" як внесок до статутного фонду внесло (за оцінною вартістю) сировину на суму 150 000 грн.;

ЗАТ "Ева" як внесок до статутного фонду внесло виробничі основні засоби (за оцінною вартістю) на суму 250 000 грн.

Передплатникам акцій було визначено умову внесення на момент підписки 50 % вартості акцій грошовими коштами.

За період підписки, крім акцій засновників, було підписано 1125000 акції з оплатою вартості акцій грошовими коштами в національній валюті безготівковими розрахунками.

Після проведення установчих зборів та реєстрації випуску акцій та статуту товариства із зазначенням фактично сформованого статутного капіталу в обліку було відображено статутний капітал ВАТ "Уран".

Необхідно: визначити розмір зареєстрованого статутного капіталу; якою кількістю акцій володіє кожен із засновників; розмір неоплаченого капіталу ВАТ "Уран" на момент реєстрації статутного капіталу. Складіть бухгалтерські записи, необхідні для відображення в обліку здійснених операцій.

Вправа 3

Відкрите акціонерне товариство "Каштан", приватне підприємство "Аріана" та закрите акціонерне товариство "Едем" вирішили заснувати відкрите акціонерне товариство "Наталі" (ВАТ "Наталі"). Ними було зареєстровано інформацію про випуск акцій ВАТ "Наталі" та оголошено передплату терміном 2 місяці на 5 000 000 акцій, номінальною вартістю однієї акції - 5 грн., з розміщенням акцій за номінальною вартістю. Передплатникам акцій було визначено умову внесення на момент підпис­ки 30 % вартості акцій грошовими коштами. Засновники передплатили 27 % оголошених до випуску акцій (ВАТ "Каштан" - 7 %, ПП "Аріана" -10 %, ЗАТ "Едем" - 10 %).

За період передплати, крім акцій засновників, було підписано 4 622 320 акцій з оплатою вартості акцій грошовими коштами в національній валюті безготівковими розрахунками.

Після закінчення терміну підписки за ухвалює установчих зборів статут­ний капітал було визначено в розмірі оголошеної передплати акцій.

Після проведення установчих зборів та реєстрації випуску акцій та статуту товариства із зазначенням фактично сформованого статутного капіталу в обліку було відображено статутний капітал ВАТ "Наталі".

Необхідно: визначити розмір зареєстрованого статутного капіталу; якою кількістю акцій володіє кожен із засновників; розмір неоплаченого капіталу ВАТ "Наталі" на момент реєстрації статутного капіталу; розмір заборгованості по незадовільненій підписці на акції та термін її погашення.

Складіть бухгалтерські записи, необхідні для відображення в обліку здійснених операцій.

Вправа 4

На обліку ВАТ "Немо" знаходяться 200000 простих акцій номінальною вартістю 1 гри., викуплені в попередньому році за курсовою вартістю 1,5 грн. за акцію.

Статутний капітал становить 2000000 грн. Загальними зборами ВАТ "Немо" ухвалено рішення про:

анулювання 100000 викуплених акцій та зменшення статутного капіталу товариства;

повторне розміщення раніше викуплених акцій у кількості 100000 шт. за грошові кошти безготівковим розрахунком.

ВАТ "Немо" було знайдено:

Покупця 1 на 45 000 акцій за ціною, яка дорівнює ціні викупу;

Покупця 2 на 55 000 акцій за ціною, яка дорівнює номінальній вартості акцій.

Кошти на оплату повторно розміщуваних акцій отримані своєчасно відповідно до умов укладених договорів.

Статутний капітал зменшено на номінальну вартість анульованих акцій та внесено відповідні зміни до установчих документів.

Необхідно: визначити розмір зареєстрованого статутного капіталу після зміни установчих документів.

Складіть бухгалтерські записи, необхідні для відображення в обліку здійснених операцій.

Літературні джерела: [2, 5, 27, 28, 33, 34, 4 с. 75-90, 6, 7 с. 67-82, 13 с. 324-334, 22, 29, 32 с. 453-467, 40, 43].