Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_инд_ФО_новаНовікова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
437.25 Кб
Скачать

Тема 18. Облік доходів майбутніх періодів

Завдання 1. Вивчити і законспектувати ключові терміни та поняття, користуючись літературою з даної тематики, що рекомендована для вивчення курсу.

Ключові терміни та поняття

Доходи майбутніх періодів.

Завдання 2. Підготувати відповіді на контрольні запитання й завдання.

Контрольні запитання й завдання

Поняття доходів майбутніх періодів. Характеристика рахунку 69 “Доходи майбутніх періодів”. Документування операцій з обліку доходів майбутніх періодів. Відображення на рахунках бухгалтерського обліку доходів майбутніх періодів. Відображення обліку доходів майбутніх періодів в облікових регістрах та фінансовій звітності. Порядок складання журналу 3.

Завдання 3. Розв’язати вправи.

Вправа 1

У грудні 2008 року видавництво щотижневої газети "Партнер" отримало кошти за передплату на наступний рік у сумі 60 тис. грн.

Необхідно: відобразити на рахунках бухгалтерського обліку; надходження коштів у грудні 2009 року; щомісячне погашення зобов'язання перед передплатниками в 2009 році.

Завдання 4. Опрацювати навчально-методичну та наукову літературу і рекомендовано підготувати реферат згідно із запропонованим переліком тем.

Тематика рефератів

1. Класифікація до доходів майбутніх періодів.

2. Порядок відображення в обліку та звітності доходів майбутніх періодів.

Літературні джерела: [9, 10, 11, 17, 36, 37, 43, 63, 64, 65, 4 с. 493-594, 5, 7 с. 463-571, 13 с. 399-467, 16, 19, 32 с. 327-396, 43].

Тема 19. Облік фінансових результатів діяльності підприємства

Завдання 1. Вивчити і законспектувати ключові терміни та поняття, користуючись літературою з даної тематики, що рекомендована для вивчення курсу.

Ключові терміни та поняття

Інвестиційна діяльність, метод участі в капіталі, основна діяльність, постійна різниця, тимчасова різниця, фінансова діяльність, фінансові інвестиції, прибуток, збиток.

Завдання 2. Підготувати відповіді на контрольні запитання й завдання.

Контрольні запитання й завдання

Основні принципи обліку доходів і витрат. Основні умови визнання доходу від реалізації товарів. Основні умови визнання витрат. Як визначається дохід при здійсненні бартерного контракту, якщо справедливу вартість отриманих активів визначити неможливо? Як визначається дохід при цільовому фінансуванні капітальних інвестицій? Умови визнання доходу від надання послуг. Як визначити ступінь завершеності операцій з надання послуг для визнання доходу за звітний період? Групи в бухгалтерському обліку, в які класифікуються доходи. Укажіть, за якими групами в бухгалтерському обліку класифікуються витрати? Поясніть доречність і необхідність класифікації доходів (витрат) за групами. Складові елементи фінансових витрат. Як визначається фінансовий результат діяльності підприємства за звітний період? Як визначити результат від реалізації готової продукції? Як визначається результат іншої звичайної діяльності? Як визначається результат надзвичайних подій?

Завдання 3. Розв’язати вправи.

Вправа 1

На склад надійшла готова продукція за фактичною собівартістю 1000 грн. вона була реалізована за 1600 грн., у тому числі ПДВ.

Необхідно: скласти бухгалтерські проводки, визначити фінансовий результат.

Вправа 2

Фірма «Іграшки виробляє і реалізує дитячі іграшки. За вересень було виготовлено: гру «Менеджер» 100 комплектів на суму 15000 грн., гру «Іподромні перегони» - 50 комплектів на суму 5000 грн., гру «Водолаз» - 70 комплектів на суму 3500 грн.

Готову продукцію оприбутковано на складі. Реалізовано у лютому: гру «Менеджер» 70 комплектів за ціною 200 грн., у тому числі ПДВ, гру «Іподромні перегони» - 35 комплектів за ціною 150 грн., у тому числі ПДВ, і гру «Водолаз» - 60 комплектів за ціною 70 грн., у тому числі ПДВ.

Необхідно: скласти бухгалтерські проводки за цими операціями і визначити фінансовий результат реалізації.

Вправа 3

Виручка від реалізації готової продукції за вересень склала 20000 грн., у тому числі ПДВ. Фактична собівартість склала 15000 грн.

Необхідно: визначити фінансовий результат від реалізації, скласти бухгалтерські проводки.

Вправа 4

Операції з обліку випуску і реалізації продукції:

№ п/п

Зміст операції

Сума, грн.

1.

Надійшла на склад експортна продукція за виробничою собівартістю

2500

2.

Продукцію відвантажено іноземному покупцю

3740

3.

Оплачено накладні витрати у валюті з просування експортної продукції покупцеві

320

4.

Надійшли кошти на валютний рахунок за реалізацію

3740

5.

Списуються на реалізацію накладні витрати з експорту продукції: у гривнях

320

Необхідно: провести кореспонденцію рахунків за операціями з обліку випуску і реалізації продукції. Визначити фінансовий результат від експорту продукції.

Завдання 4. Опрацювати навчально-методичну та наукову літературу і рекомендовано підготувати реферат згідно із запропонованим переліком тем.

Тематика рефератів

1. Порядок визначення прибутку (збитку) за звітний період.

2. Облік фінансових результатів діяльності підприємства.

3. Облік розподілу прибутку.

Літературні джерела: [1, 2, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 43, 81, 86 ].