Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій звіт.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
342.02 Кб
Скачать

11. Результати комерційної діяльності банку. Звітність банку

Порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банками України регламентується Інструкцією про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України [13]. Відповідно до цього нормативно правового акту, метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів банку, материнського банку та учасників консолідованої групи як єдиної економічної одиниці.

Основою складання бухгалтерського обліку в банку є можливість складання детальних звітів. В залежності від системи обліку розрізняють:

  • фінансову звітність;

  • управлінську звітність;

  • податкову звітність.

Фінансову звітність підписують керівник та головний бухгалтер банку, а консолідовану - керівник та головний бухгалтер материнського банку. Зазначені посадові особи підписують кожну форму фінансової звітності та звіт на лицьовому боці його останнього аркуша.

Для планування, контролю та прийняття відповідних управлінських рішень керівництвом банку використовується управлінська звітність. Метою її складання є надання можливості оперативно управляти банківськими ресурсами та здійснювати оцінку можливих ризиків. Періодичність та рівень деталізації управлінської звітності залежить від внутрішньої організації банку та вимог менеджменту. Склад та зміст звітів може змінюватися залежно від користувача та їх призначення.

Основними формами управлінської звітності банку є:

  • звіт про прибутки і збитки;

  • звіт про виконання бюджету банку;

  • аналіз процентної маржі [13].

Ведення податкового обліку згідно вимог податкового законодавства, зокрема Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», дає змогу складати податкову звітність. Базою для ведення податкового обліку є статті доходів та витрат фінансового звіту, деталізовані в розрізі статей податкової декларації. Саме податкова декларація з усіма її додатками виступає основною формою податкової звітності. Наявність тих чи інших податкових звітів обумовлюється чинністю законодавчих актів, які визначають систему податків і зборів в Україні.

Доходи і витрати, що виникають у результаті операцій, визначаються договором між її учасниками або іншими документами, оформленими згідно з вимогами чинного законодавства України.

Доходи і витрати визнаються за кожним видом діяльності банку:

  • операційної;

  • інвестиційної;

  • фінансової.

У результаті операційної діяльності в банку виникають наступні доходи і витрати:

  • процентні доходи і витрати;

  • комісійні доходи і витрати;

  • прибутки (збитки) від торговельних операцій;

  • дохід у вигляді дивідендів;

  • витрати на формування спеціальних резервів банку;

  • загальні адміністративні витрати;

  • податок на прибуток;

Чистий процентний дохід за 2007 рік отримано в сумі 38,8 млн. грн., що на 12,3 млн. грн.  більше у порівнянні з 2006 роком. Чистий комісійний дохід отримано в сумі 16,9 млн. грн., що на 4,1 млн. грн. більше у порівнянні з 2006 роком. Торговельний дохід отримано в сумі 7,8 млн. грн., що на 1,8 млн. грн. більше у порівнянні  з  2006 роком.  Дохід  від  інших    операцій  складає  незначну суму 0,6 млн. грн.  Всього  доходів  за  2007  рік  отримано в сумі 64,1 млн. грн., що на 18,3 млн. грн. більше у порівнянні з 2006 роком.

Загальні адміністративні витрати банку за 2007 рік склали 16,5 млн. грн., витрати на персонал 21,7 млн. грн., інші витрати 7,8 млн. грн.

Прибуток від операцій отримано в сумі 18,3 млн. грн., що на 7,9 млн. грн. більше у порівнянні з 2006 роком.

Чисті витрати на формування резервів за 2007 рік склали 12,8 млн. грн., що на 6,2 млн. грн. більше у порівнянні з 2006 роком. Витрати на податок на прибуток склали 2,3 млн. грн.

Чистий прибуток банку за 2007 рік становить 3,2 млн. грн., що на 1,3 млн. грн. більше у порівнянні з 2006 роком [20].

Консолідована фінансова звітність – це звітність, яка відображає фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів. Звітна інформація надається філіями електронною поштою у вигляді файлів з набором значень економічних показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]