Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Яконсп ЗОТ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
776.19 Кб
Скачать

Тема 3. Копіювальні пристрої Копіювальні апарати.Теоретичнi вiдомостi

Копiювальний апарат – пристрiй, призначений для одержання копiй з рiзних оригiналiв.

Робота копiювального апарата заснована на принципi сухої ксерографії (xeros-сухий, graphein-писати). Ксерографiя - фотографiчний процес, заснований на фiзичних явищах, що використовують фотопровiднiстъ напiвпровiдникiв. Під дією свiтла, такi напiвпровiдники змiнюють свiй питомий опiр.

Винахiдником ксерографiчного процесу вважасться Честер Ф.Карлсон (1906-1968). У 1947 роцi фiрма Наloid Соmpany перекупила права на використання патентiв Карлсона. Тодi ж було дано назву - ксерографiя, процесу сухого електростатичного переносу зображення, винайденого Карлсоном. Згодом фiрма була кiлъка разiв перейменована, i зараз називається The Document Companу Хеrох.

Основним елементом копiювального апарату с свiтлочутливий барабан. Як правило, порожнiй металевий цилiндр, з нанесеним на його поверхню високоомним напiвпровiдником. Як правило напiвпровiдниками виступають прошарки на основi Sе з добавками Те, Сd i iн., прошарки на основi Сd або органiчнi напiвпровiдниковi покриття.

Селеновий фоторецептор складасться з декiлькох прошаркiв: “уловлюючий прошарок”, являс собою оксидну плiвку, служить для запобiгання темної iнжекції носiїв заряду. За ним йде фотопровiдний прошарок, потiм алюмiнiєва оксидна плiвка i пiдкладка.

Органічний фоторецептор двопрошарковий. Перший шар - шар, переносу носiїв (ШПН) електричного заряду, другий прошарок - шар генерування носіїв (ШГН) електричного заряду. За ним йде тонкий прошарок оксидної плiвки, що запобігає витiканню заряду в пiдкладку, потiм пiдкладка – останнiй алюмiнiєвий прошарок.

Фоторецептори в основному бувають двох видiв: стрiчковi i цилiндричнi. Стрiчковi фоторецептори являють собою замкнуту широку стрiчку з нанесеним на її поверхню фотопровiдним шаром. Використовуються у високопродуктивних апаратах, тому що дозволяють спроецірувати усе зображення оригiналу вiдразу циліндричний фоторецептор - порожній металевий циліндр (звичайно алюмінієвий) з нанесеним на його поверхню фотопровідним шаром. Використовуються в копірах малої і середньої продуктивності.

Робота копiювального апарата складається з декiлькох основних етапiв. Всi етапи взаємозалежнi. Гарна якiсть копії залежить від правильного виконання всіх етапів роботи копіювального апарату.

Основнi етапи роботи копiювального апарату

1 Зарядка

На даному етапi на поверхнi фотопровiдника барабана формуються рiвномiрно розташованi заряди визначеної величини. Зарядка вiдбувається за допомогою головного коротрону (коротрону зарядки). На коротрон подасться напруга з високовольтного блоку. Виникає рiзниця потенцiалiв у трохи кiловольт мiж фоторецептором i коротроном, що приводить до ударної іонізації повітря (зовнішній розряд). На поверхнi фоторецептора накопичуються зарядженi iони. При обертаннi фоторецептора його поверхня покривається рiвномiрним шаром заряду. у резулътатi чого, вiн пiдготовляється до експозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]