Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Яконсп ЗОТ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
776.19 Кб
Скачать

Плоттери.

Завдання виведення інформації, представленої в графічній формі

виникла одночасно з появою обчислювальних, і її рішення - одна

з основних цілей обчислювальних засобів, вживаних для автоматизації проектування. Пристрої, що виконують функції виведення графічної інформації на паперовий і деякі інші носіїв, називаються графобудівниками або плоттерами (від англ. plotter) - термін, який, як і багато інших англомовних термінів, що транслітерують, вже витіснив свій російськомовний аналог.

Розглянемо основні плоттерні технології(plot/print technologies), тенденції ринку, переваги і недоліки різних типів плоттерів і характеристики, які необхідно враховувати при виборі конкретного плоттера. Хочу відмітити, що більшість технологій ис-, що розгледіли нижче використується в плоттерах не лише великого (А0, А1) формату, що є предметом даного реферату, але і в плоттерах меншого формату і навіть в принтерах.

Пір'яні плоттери (пп, pen plotter).

Пір'яні плоттери це електромеханічні пристрої векторного

типа, і на ПП традиційно виводять графічні зображення різні

векторні програмні системи типа AUTOCAD. ПП створюють зображення при допомозі пишучих елементів, узагальнено званих пір'ям, хоча є декілька видів таких елементів, що відрізняються один від одного використовуемим видом рідкого фарбника. Пишушчі елементи бувають одноразові і багаторазові (що допускають перезарядку). Перо кріпиться в тримачі пишушчого вузла, який має одну або дві міри свободи переміщення.

Існує два типи ПП: планшетні, в яких папір нерухомий а перо переміщається по всій плоскості зображення, і барабанні (або рулонні ), у яких перо переміщається уздовж однієї осі координат, а

бумага- уздовж іншої за рахунок захоплення транспортним валом, зазвичай верикційним. Пермещенія виконуються за допомогою крокових (у тому, що пригнічує більшості плоттерів ) або лінійних електродвигунів, створюючих довільно великий шум. Хоча точність виведення інформації барабанними плотерами нижче, ніж планшетними, вона задовольняє вимогам більшості завдань. Ці плоттери компактніші і можуть відрізати від рулону лист потрібного розміру автоматично, що визначило їх домінування на ринку великих ПП (ПП формату А3 зазвичай планшетні).

Відмітною особливістю ПП є висока якість отимуваемого зображення і хароше перенесення кольорів при використанні кольорових пишущих елементів. На жаль, швидкість виведення інформації в ПП невисока недивлячись все більш швидку механіку і спроби оптимізації процедури малювання; існує і проблема підбору пари носій - чорнила.

Олівцево-пір'яні плоттери (КПП, pen/pencil) - різновид пір'яних - відрізняються можливістю установки спеціалізованого пишучого вузла з цанговым механізмом для використання обичних олівцевих

грифелів, який забезпечує постійне зусилля натиску грифеля на бумагу і його автоподавання при сточуванні. В результаті не потрібний постійно стежити за процесом виведення інформації, як при експлуатації ПП у яких може засмічуватися канал закінчення фарбника.

Додаткові переваги олівцевої технології:

"Фарбник" олівцевих грифелів не висихає, і олівець пише на будьякій швидкості (при використанні рідких фарбників необхідне враховувати час їх витікання з пера і час висихання) Олівець дозволяє малювати на будьяких паперових носіях, в тому числі і не дуже високої якості; при цьому зображення якісні дають хороші відтиснення при копіюванні, і в той же час їх можна коректувати гумкою. Грифелі просто купити, значно економлячи на витратних матеріалах ПП і КПП особисто привабливі для тих, кому важливіше якість ніж кількість зображень, і хто має скромний бюджет. Решту всіх типів плоттерів утворюють зображення на носієві информації, використовуючи різні фізичні процеси, зокрема прибігаючи до дискретного (растровому) способу його створення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]