Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з ЦО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
421.38 Кб
Скачать

58. Планування та облік підготовки з цо на об'єкті господарської діяльності.

Керівними документами, за якими на об'єкті організовується підготовка з ЦО є:

— наказ начальника ЦО району (міста) за підсумками підготовки за минулий рік і завдання на новий навчальний рік;

— програми підготовки та навчання з ЦО;

— витяг із плану комплектування курсів ЦО та навчальних закладів під­вищення кваліфікації.

Відповідно до цих документів на об'єкті розробляються:

— наказ начальника ЦО об'єкта за підсумками підготовки з ЦО за минулий і завдання на новий навчальний рік. До наказу додаються:

— перелік навчальних груп;

— перелік тем навчань і тренувань з ЦО;

— тематика підготовки з ЦО.

— план підготовки керівного складу, невоєнізованих формувань, робітників та службовців об'єкта;

— розклад занять для кожної навчальної групи. Крім того на об'єкті можуть розроблятися:

— графік використання об'єктів навчально-матеріальної бази;

Облік підготовки і навчання з ЦО на об'єкті ведеться постійно. До облікових документів на об'єкті належать:

— журнал обліку занять з ЦО (на кожну групу);

— журнал обліку підготовки керівного і командно-керівного складу на курсах ; ЦО та навчальних закладах підвищення кваліфікації.

Після вивчення теоретичної частини, необхідно закріпити отримані знання у ході різних тренувань та навчань.

59. Основи радіаційної обстановки.

Для визначення впливу радіоактивного забруднення місцевості на особовий склад формувань цивільного захисту при проведенні рятувальних і невідкладних робіт, населення, виробничу діяльність об’єктів народного господарства виявляють і оцінюють радіаційну обстановку.

Радіаційна обстановка – це масштаб і ступінь радіоактивного забруднення місцевості, які впливають на дії формувань рятувальних служб, населення і роботу об’єктів народного господарства.

Для прогнозування радіоактивного забруднення місцевості необхідні такі вихідні дані: розміщення атомної станції, вид і потужність реактора, координати, потужність і вид ядерного вибуху, час аварії чи вибуху, напрямок і швидкість середнього вітру.

У зв’язку з тим, що процес випадання радіоактивних речовин може тривати кілька годин або днів, ця обстановка дає можливість використати дані прогнозування завчасно, тобто до надходження радіоактивних речовин до населеного пункту і проведення низки особливо важливих заходів для захисту населення й особового складу рятувальних служб. До таких заходів належать: оповіщення про загрозу радіоактивного забруднення, підготовка об’єктів до переходу на режим роботи в умовах радіоактивного забруднення, завершення робіт підготовки протирадіаційних укриттів для розміщення в них людей, підготовка індивідуальних засобів захисту органів дихання, підготовка тваринницьких приміщень для укриття сільськогосподарських тварин, заготівля кормів, укриття урожаю, захист джерел питної води, продуктів харчування, сировини тощо.

За результатами прогнозування проводиться оцінка можливих наслідків впливу радіоактивного забруднення на населення, на ведення рослинництва, тваринництва, лісового господарства та промислову діяльність.

Проте прогноз має відносний характер, тому його обов’язково уточнюють радіаційною розвідкою з метою своєчасного забезпечення штабів, командирів рятувальних формувань, керівників, власників і спеціалістів даними про фактичну радіаційну обстановку.