Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_Осн_част.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
6.02 Mб
Скачать

3.2 Можливості системи p-cad при проектуванні дп

Система P-CAD 2001 виконує повний цикл проектування друкованих плат, а саме:

  • графічне введення електричних схем;

  • змішане аналого-цифрове моделювання на основі ядра SPICES;

  • упаковку схеми на ДП;

  • інтерактивне розміщення компонентів;

  • інтерактивне і автоматичне трасування провідників;

  • контроль помилок в схемі і друкованій платі;

  • випуск документації;

  • аналіз цілісності сигналів і перехресних спотворень;

  • підготовку файлів Gerber і NC Drill для виробництва ДП;

  • підготовку бібліотек символів, топологічних посадочних місць і моделей компонентів.

3.3 Настройка схемного редактора

Основними елементами робочого екрану схемного редактора є головне меню, де зосереджені основні команди редактора, верхня і ліва інструментальні панелі, куди винесені самі споживані команди, і робоче поле, на якому розміщується схема, що вводиться. В нижній частині екрану розташований рядок підказки, куди виводяться повідомлення системи про необхідні дії користувача і статусний рядок, де відображаються координати курсора, тип сітки і її крок, поточна товщина ліній, назва поточної сторінки. Окрім цього тут розташована кнопка запису макрокоманд і кнопка установки параметрів сторінки. Слід зазначити, що вікна в статусному рядку доступні для редагування, тобто тут можна не тільки подивитися координати курсора, але і встановити їх, вибрати робочу сторінку, крок сітки або товщину ліній. При виконанні деяких команд, наприклад, розміщенні провідників або ліній, в правій частині статусного рядка виводиться довідкова інформація про режим роботи.

У верхній частині екрану поряд з написом «P-CAD 2001 Schematic» виводиться ім'я відкритого файлу.

Встановлення параметрів сітки. Для полегшення роботи всі елементи схеми на робочому полі прив'язуються до вузлів спеціальної сітки. Параметри сітки (відстань між вузлами, вид сітки, її тип) встановлюються по команді Options/Grids.. (Параметри/Сітки). Встановлюємо кроки сітки 2.5, 0.1, 0.5, 1, 5 і 10 мм. Сітку залишаємо видимою (прапорець Visible).

Задання товщини ліній і провідників. За замовчуванням в системі встановлено дві товщина лінії і провідників – Thin (тонка, шириною 0,254 мм) і Thick (товста, шириною 0,762 мм для ліній і 0,381 мм для провідників). Для задання нової товщини лінії вибираємо команду Options/Current Line...

а) б)

Рисунок 3.2 – Настройка параметрів сітки і задання товщини провідників

Задання товщини провідників проводиться за командою Options/Current Wire... Діапазон призначеної для користувача товщини провідників визначений в системі в межах від 0 до 100 mils (0...2,54 мм).

Настройка параметрів відображення. По команді основного меню Options/Display на панелі Options Display можна задати кольори і стилі відображення різних об'єктів схеми. Вікно цієї команди містить дві закладки. На першій (Colors) в рамці Item Color (колір елементів) задаються кольори відображення провідників (Wire), символів компонентів (Part), шин (Bus), точок перетину провідників (Junction), виводів компонентів (Pin), ліній (Line), полігонів (Polygon), текстів (Text), неприєднаних (відкритих) виводів компонентів або ланцюгів (Open End).

На закладці Miscellaneous (різне) в однойменній групі встановлюються стилі відрисовки різних елементів. У групі ERC Errors встановлюється режим відображення виявлених при виконанні команди Utils/ERC... (Утиліти/Перевірити схему) помилок схеми.

При виборі кнопки Show (Показати) знайдені помилки вказуються на схемі спеціальними індикаторами.

Натиснення кнопки Hide (Приховати) відміняє показ індикаторів помилок.

При виборі кнопки No Change (He змінювати) зберігаються поточні установки відображення - приховані помилки залишатимуться прихованими, ті, що відображаються, продовжуватимуть показуватися.

Збереження шаблона проекту. Після виконання налаштувань в Schematic Editor рекомендується зберегти порожній проект (без схеми) як шаблон. Для збереження поточного проекту як шаблона вибираємо команду File/Save As... і зберігаємо в папці Шаблони. При подальшій роботі потрібний шаблон можна завантажити командою File/Open, відновлюючи необхідні значення параметрів.