Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_Осн_част.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
6.02 Mб
Скачать

2 Опис роботи пинципової схеми пристрою

Діод VD1 призначений для того, щоб не пропустити сигнал перешкоди з амплітудою менше прямого падіння напруги на ньому, тобто близько 0,6 В. Амплітуда корисних сигналів, що поступають, з виходу приймача, рівна приблизно 1,1 В.

Рисунок 2.1 – Схема дешифратора приймача

Корисний сигнал поступає на базу транзистора VT1, що працює інвертуванням. Транзистори VT2 і VT3 - підсилювачі-формувачі імпульсів. Транзистор VT4 у відсутність сигналу закритий, і конденсатор С6 заряджений до повної напруги живлення. Перший же імпульс відкриє транзистор VT4 і розрядить цей конденсатор. На транзисторах VT5 і VT6 зібраний тригер Шмітта, який періодично відкриває транзистор VT7, а він у свою чергу в ці моменти пропускає тактові імпульси напруги на збірну лінію. Транзистори VT8, VT10, VT12, VT14 входять до складу тригерів регістра зсуву. Через діод VD2 запускається перший тригер регістра.

Епюри напруги колектора на транзисторах дешифратора і форма канальних імпульсів на. емітерах транзисторів VT9, VT11, VT 13, VT15 показані на мал. 10. Регістр зсуву на транзисторах різної структури дуже простий і цілком конкурентоздатний в порівнянні з регістром на транзисторах, вживаних поряд зарубіжних фірм. В дешифраторі слід використовувати транзистори з коефіцієнтом h21э>50.

Рисунок 2.2 – Епюри напруги в дешифраторі

Наладка дешифратора нескладна. Спочатку підбирають резистор R3 так, щоб на колекторі транзистора VT1 була напруга 1,5-2,5 В. Опір резистора змінюють в межах 430-820 кОм.

Змінним резистором, включеним замість R4, встановлюють таку напругу зсуви на базі транзистора VT1, щоб в крапці А форма сигналу відповідала мал. 13,а або е. Підбираючи резистори R13 або R14, потрібно добитися того, щоб викид напруги спостерігався тільки на початку і кінці канального імпульсу (рис.13,яс). Змірявши опір змінного резистора, відповідний цьому випадку, упаюють на платню постійний резистор R4 з таким же опором. Тепер підключають середній висновок батареї. Двигун рульової машинки повинен при цьому залишитися в нейтральному положенні, а при зміні команди, тобто при переміщенні важеля командодатчика передаючого пристрою, він повинен рівномірно обертатися. Транзистори структури р-n-р в підсилювачі постійного струму слід застосовувати з коефіцієнтом передачі струму бази h21э>80.

3 Розробка принципової схеми пристрою в сапр p – cad 2001.

Система проектування радіоелектронної апаратури P-CAD на сьогоднішній день являється однією з найбільш потужних, повних і послідовних систем автоматизованого проектування для персональних комп'ютерів. В даному розділі розглядається структура системи, призначення і взаємозв'язок основних її частин. Загальна структура системи P-CAD 2001 представлена на рисунку 3.1.

3.1 Призначення і взаємозв'язок основних частин сапр p-cad

Система P-CAD 2000 призначена для проектування багатошарових друкованих плат (ДП) аналогових, цифрових і аналого-цифрових пристроїв. Вона складається з чотирьох основних модулів і ряду допоміжних програм.

А) Schematic Editor. Графічний редактор для введення принципових схем виробів. Легко дозволяє створювати складні багатолистові схеми, у тому числі з ієрархічною структурою. Володіє засобами перевірки схем. Дозволяє створювати і поміщати в бібліотеки символи нових компонентів і редагувати існуючі.

Б) PСВ Editor. Графічний редактор для роботи з односторонніми, двосторонніми і багатошаровими друкованими платами. Дозволяє в ручному режимі створювати контур друкованої плати, проводити розміщення компонентів. В ручному і інтерактивному режимах може бути здійснено трасування і редагування провідників. Здійснює контроль за дотриманням встановлених технологічних норм і правил. Дозволяє виділяти на платі окремі ділянки (кімнати) з різними проектними нормами.

В) Relay – спрощений графічний редактор ДП, призначений для колективної роботи над проектом. Є аналогом графічного редактора P-CAD PCB з обмеженими можливостями. З його допомогою розробник схем може виконати попереднє розміщення компонентів, прокласти найкритичніші траси, задати інформацію про ширину ряду ланцюгів і допустимі зазори і передати ці дані конструкторам. Друковані плати можна проглядати, вручну редагувати і виконувати виведення на принтери і плоттери. Не можна створювати управляючі файли фотоплоттерів і верстатів з ЧПУ, трасувати провідники в інтерактивному і автоматичному режимах, створювати шари металізації, виконувати коректування проектів ЕСО і ряд інших операцій.

Рисунок 3.1 – Загальна структура системи P-CAD 2001

Г) Library Executive – менеджер бібліотек з розширеними можливостями. Призначений для роботи з інтегрованими бібліотеками, які містять графічну інформацію про символи і типові корпуси компонентів і текстову пакувальну інформацію. В цьому принципова відмінність від P-CAD для DOS, який має окремі бібліотеки символів і корпусів, що містять як графічну, так і повторювану текстову інформацію.

У інтегрованій бібліотеці кожному символу можуть бути зіставлені декілька варіантів корпусів. Бібліотеки легко поповнюються за допомогою графічних редакторів, а пакувальна інформація про цокольовку компонентів, логічну еквівалентність висновків і т.п. координується адміністратором бібліотек.

Library Executive має засоби пошуку, імпорту атрибутів компонентів, верифікація бібліотек і проектів, які відсутні в раніше використовуваного для роботи з бібліотеками Library Manager.

Д) Shape-Based Autorouter – безсіткова програма автотрасування ДП. Модуль призначений для автоматичної розводки багатошарових ДП з високою густиною розміщення елементів, особливо із застосуванням технології поверхневого монтажу для корпусів елементів, виконаних в різних системах координат. Тут є можливість розміщення провідників під різними кутами на різних шарах плати, оптимізації їх довжини і числа перехідних отворів. Сучасні безсіточні алгоритми трасування дозволяють аналізувати корисну площу друкованої плати, багато разів виконувати процедури розштовхування, розривання і перемальовування провідників з метою отримання найефективнішого їх розташування. Модуль запускається безпосередньо з редактора Р-CAD PCB у вигляді окремого додатку, що дозволяє проводити розводку ДП як в автоматичному, так і інтерактивному режимі. Є можливість блокування заздалегідь розміщених провідників.

І) Document Toolbox – додаткова опція ACCEL P-CAD PCB і Schematic для розміщення на кресленнях схем або ДП різних діаграм і таблиць, складання різних списків і звітів, які динамічно обновляються, таблиць свердління, даних про структуру плати, технологічної і облікової інформації, розміщення на кресленнях схем списків з'єднань, виводів підключення живлення і іншої текстової інформації.