Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний курс з ОМЗ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
116.74 Кб
Скачать

7. Основні захворювання органів черевної порожнини, невідкладні стани та перша медична допомога

Анатомія і фізіологія органів черевної порожнини, їх вікові особливості.

Основні захворювання органів системи травлення, які потребують невідкладної допомоги. Опортуністичні захворювання органів шлунково–кишкового тракту у ВІЛ–інфікованих та хворих на СНІД.

Гострий гастрит, гострі отруєння, причини, ознаки і перша медична допомога.

Шлунково–кишкова кровотеча як ускладнення виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, ознаки і перша медична допомога. Дотримання профілактичних заходів при наданні першої медичної допомоги ВІЛ–інфікованим та хворим на СНІД.

Печінкова колька як ускладнення жовчно–кам’яної хвороби. Причини. Основні ознаки, перша медична допомога, можливі ускладнення, профілактика.

Поняття про цукровий діабет. Причини, основні ознаки, ускладнення. Принципи лікування. Гіпер- та гіпоглікемічні коми, їх причини, основні ознаки, перша медична допомога.

Ниркова колька, гострий цистит, їх причини, ознаки, ПМД, можливі ускладнення, профілактика.

Місцеві та загальні зігрівальні засоби надання першої медичної допомоги (грілка, зігрівальні компреси, лікувальні ванни). Показання та проти показання їх застосування. Методики застосування.

Змістовий модуль 2. ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА В ЗАГРОЗЛИВИХ ДЛЯ ЖИТТЯ СТАНАХ ПРИ ТРАВМАХ І НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ

8. Травми, їх ускладнення. Кровотеча у дітей та дорослих

Травми як ушкодження с порушенням анатомічної будови та функції організму людини. Фактори, що спричиняють травми (механічні, фізичні, хімічні, біологічні). Ускладнення при травмах.

Закриті та відкриті травми Перебіг травматичної хвороби. Види травматизму. Дитячий травматизм як соціально–економічна проблема, його види залежно від віку дитини. Роль вчителя у профілактиці дитячого травматизму. Особливості перебігу травматичної хвороби у ВІЛ–інфікованих та хворих на СНІД.

Травматичний шок як загрозливе ускладнення травм. Його причини вогнепальні багатоосколкові множинні поранення, закриті і відкриті ушкодження голови, грудної клітки, живота і таза, відкриті переломи стегна, плеча, таза, опіки, електротравми тощо. Перша медична допомога при травматичному шоку.

Визначення кровотеч. Патологічні кровотечі як наслідок змін судинної стінки при деяких захворюваннях (туберкульоз, запалення, пухлини, променева хвороба тощо). Травматичні кровотечі як наслідок прямого пошкодження органів і тканин. Зовнішні й внутрішні кровотечі. Приховані, первинні та вторинні кровотечі.

Класифікація кровотеч, залежно від виду ушкоджених судин, їх ознаки та способи тимчасового зупинення. Особливості зупинення кровотеч у дітей.

Гостра крововтрата як небезпека кровотеч. Її ознаки, перша медична допомога.

Поняття про методи остаточної зупинки кровотечі в медичних закладах.

9. Перша медична допомога при зупинці дихання та кровообігу

Поняття про реанімацію. Термінальні стани (передагонія, агонія і клінічна смерть), їх причини, тривалість, основні ознаки.

Методи проведення реанімації їх загальна характеристика та анатомо-фізіологічні основи. Проведення реанімації у дітей. Штучна вентиляція легень шляхом ”рот до рота”. Техніка закритого масажу серця дітям до 1 року, до 10 років та дорослим. Критерії ефективності проведення реанімації.