Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний курс з ОМЗ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Лекційний курс

Змістовий модуль 1. ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА В ЗАГРОЗЛИВИХ ДЛЯ ЖИТТЯ СТАНАХ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ, ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБАХ

1. Вступ

Предмет і задачі медичної підготовки. Значення курсу основ медичних знань для педагогічних працівників.

Загальні закономірності росту і розвитку. Становлення фізіологічних функцій в онтогенезі. Адаптаційні механізми. Захисні механізми організму, їх прояв на різних етапах онтогенезу. Процес запалення, його механізми. Нейрон-гуморальні механізми, що забезпечують захисні реакції організму.

Опірність і реактивність. Особливості їх прояву у дітей, залежно від функціонального стану організму, типу нервової системи, віку дитини. Критичні періоди розвитку дитини. Особливості захворювання дітей в різні вікові періоди.

Здоров'я та його складові. Хвороба як порушення життєдіяльності організму людини внаслідок тривалої або надзвичайно сильної дії негативних факторів зовнішнього або внутрішнього середовища. Причини, перебіг, наслідки, прояви хвороб (симптоми, синдроми).

Основні шляхи попередження захворювань. Проведення санітарно-просвітницьких, гігієнічних та протиепідемічних заходів в навчальних закладах. Підготовка вчителів до роботи з дітьми та підлітками інфікованими ВІЛ та хворими на СПІД, туберкульоз тощо.

2. Дитячі хвороби, що набули соціального значення та їх попередження

Загальна характеристика дитячих інфекційних хвороб.

Захворюваність дітей на туберкульоз в Україні. Епідемічна ситуація щодо розповсюдження туберкульозу серед дітей. Особливості зараження. Перебіг туберкульозу у дітей різних вікових груп. Клінічні форми дитячого туберкульозу, що супроводжуються ураженням бронхіальних лімфовузлів, бронхів, плеври, очей, опорно-рухового апарату, оболонок головного мозку. Санітарно-просвітницька робота серед школярів та їх батьків щодо запобігання розповсюдження туберкульозу.

Захворюваність на ВІЛ/СНІД в Україні. Шляхи зараження. Ризикована поведінка, як основна причина інфікування ВІЛ. Діагностування на наявність ВІЛ в організмі. Анонімність і конфіденційність інформації щодо захворювання на ВІЛ/СНІД. Права ВІЛ-інфікованої людини щодо навчання в загальноосвітніх навчальних закладах та працевлаштування. Безпідставність дискримінації ВІЛ-інфікованих людей.

Безсимптомний період розвитку хвороби. Загальні поняття про ВІЛ–маркерні захворювання (опортуністичні інфекції). Їх прояв (безпричинний біль, порушення функцій різних органів та систем, субфібрильна температура або її різкі коливання, зниження опірності та резистентності організму тощо) як свідоцтво про можливе інфікування ВІЛ.

Особливості ВІЛ-інфікування та перебігу СНІДу в дітей. Ураження центральної нервової системи у новонароджених як один з основних проявів внутрішньоутробного інфікування ВІЛ. Прогноз. Профілактика. Антиретровірусна терапія.

3. Запобігання порушень зору, слуху, мовлення та опорно-рухового апарату у дітей

Анатомія і фізіологія органів зору, слуху, мовлення та опорно-рухової системи, їх вікові особливості.

Порушення зору: короткозорість, астигматизм, далекозорість, дальтонізм. Причини, ознаки, попередження цих порушень. Вплив перегляду телепередач, комп’ютерів на зір дитини.

Фактори, які сприяють розвитку слуху дитини: спілкування з дорослими, попередження інфекційних хвороб, тощо. Причини порушень слуху. Сіркова пробка, чужорідне тіло у зовнішньому вушному проході. Запальні процеси різних відділів вуха, причини, ускладнення. Розрив барабанної перетинки, як результат невмілих спроб видалити чужорідне тіло з вушного проходу, механічного або акустичного удару в вухо, травми черепа. Перша медична допомога при розриві барабанної перетинки.

Захворювання органів мовлення у дітей, їх причини і попередження. Професійні захворювання голосового апарату як наслідок його перевантаження і перенапруження. Навички умілого користування голосом, постановки дихання, правильної артикуляції тощо, як фактор попередження професійних захворювань голосового апарату (хронічні ларингіти, вузлики і контактні виразки голосових зв’язок, фонастенії) педагогічних працівників.

Постава – звичне положення тіла під час сидіння, стояння чи при ході. Ознаки нормальної постави. Сколіози, лордози, кіфози. Причини їх виникнення, профілактика. Плоскостопість - вроджена та набута, її перші ознаки. Профілактика плоскостопості.