Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
domacisite(vseborec.cz-gt69b).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.54 Mб
Скачать

10/100BaseT Ethernet portem a portem pro koaxiální kabel

- nastavení modemu a další informace pomocí http://192.168.100.1/

Broadband Router a firewall se 4 portovým switchem: Edimax BR-6104K

- určený pro sdílení širokopásmového internetového připojení mezi více počítači vhodný pro připojení na ADSL nebo kabelový modem s ethernetovým rozhraním

- 1 port WAN, 4 porty LAN

- DHCP server pro automatické přidělování IP adres v lokální síti

- další funkce: firewall, NAT/NAPT překlad síťové adresy a portů pro sdílení internetového připojení, DNS proxy server, změna nebo klonování MAC adresy, NTP protokol pro synchronizaci času z internetu a další

- konfigurace pomocí webového rozhraní: http://192.168.2.1 – po zadání jména a hesla (standardně admin a 1234 – lze samozřejmě změnit) můžeme konfigurovat další nastavení jako například: časové pásmo, povolit/zakázat firewall a další

Nastavení routeru – obrázek:

5 Port Fast Ethernet Switch: Edimax es-3105p

- kompaktní přepínač pro malé sítě

- 5 portů RJ-45, rychlosti: 10/100 Mb/s

- standardy: 802.3 10BaseT, 802.3u 100BaseTX

- počet MAC adres: 1024, buffer: 128kB

Kabely

- UTP patchkabel cat. 5e

UTP spojka

- pro přímé spojení 2 UTP kabelů

Nastavení routeru a počítů

Konfigurace routeru, jak již bylo uvedeno, se provádí pomocí webového rozhraním zadáním http://192.168.2.1. V Menu Quick Setup Wizard zvolíme časové pásmo, na další stránce kabelový modem a na další stránce zadáme IP adresu.

Dále na jednotlivých počítačích musíme v nastavení protokolu TCP/IP, abychom získali IP adresu automaticky od serveru DHCP.

Po tomto kroku bychom již měli mít přidělenou IP adresu, což si můžeme ověřit pomocí příkazového řádku příkazem ipconfig.

Funkčnost připojení můžeme ověřit pomocí příkazu ping na výchozí bránu.

Sdílení

Naše domácí síť funguje na principu peer to peer, protože nemáme žádný server a všechny počítači v síti si jsou rovny.

Sdílení souborů realizujeme tak, že na daný adresář, který chceme sdílet klepneme pravým tlačítkem a zvolíme vlastnosti. Na kartě sdílení vybereme možnost Rozšířené možnosti sdílení a zaškrtneme sdílet tuto složku. Dále můžeme nastavit konkrétní uživatele, které budou mít k danému adresáři přístup.

Sdílení tiskárny probíhá tak, že tiskárna není připojená k jednomu konkrétnímu počítači, ale je síťová

– je zapojená přímo do routeru. Přidání tiskárny na jednotlivých počítačích probíhá tak, že korektně nainstalujeme ovladače dodané při koupi tiskárny a pak zvolíme možnost přidat tiskárnu vybereme síťovou tiskárnu a dokončíme průvodce.

Technologie použité v domácí síti

Ethernet

Ethernet je jedním z typů lokálních sítí. V lokálních sítích se prosadil nejvíce a jeho popularita spočívá v jednoduchosti protokolu a tím i snadné implementaci a instalaci.

Klasický Ethernet používal sběrnicovou topologii – sdílené médium, kde všichni slyší všechno a

v každém okamžiku může vysílat pouze jeden. Jednotlivé stanice jsou identifikovány pomocí MAC adrese. Pro přístup ke sdílenému přenosovému médiu se používá metoda CSMA/CD. Stanice, která potřebuje vysílat naslouchá přenosovému médiu a pokud je v klidu, tak začne vysílat. Může se ale stát, že dvě stanice začnou vysílat současně a jejich signály se navzájem „zkomolí“. Tento jev se nazývá kolize. Stanice, která tuto kolizi detekuje, vygeneruje náhodný čas, po který počká a po té začne vysílat znovu.

Jednotlivé varianty tohoto protokolu se označují např.: 10Base5, 100Base-TX a podobně. První číslo nám určuje maximální přenosovou rychlost v Mb/sec. Následuje označení pásma (Ethernet má vždy Base) a určení druhy přenosového média. Například označení 5 náleží koaxiálnímu kabelu nebo

10BaseT oznuje kroucenou dvojlinku, jejíž poití definuje specifika IEEE 802.3i – změnila se

topologie sítě ze sběrnicové na hvězdicovou v jejímž středu je rozbočovač a na koncích počítače. Rozbočovače jsou dnes nahrazovány modernějšími přepínači či směrovači, které poskytují i další funkce.

Ethernet se jako všechny technologie vyvíjí a má své nové verze například: FasEthernet, Gigabitový

Ethernet atd.

Kabelové připojení

K Internetu se připojujeme pomocí kabelové televize a toto připojení využívá stávajícího rozvodu kabelové televize. Připojení je trvalé a neplatíme žádné poplatky za telefon. K připojení používáme výše uvedený kabelový modem od poskytovatele. Kabelový Internet poskytovatel přivádí pomocí mikrovlnných spojů k nám do domu, odkud se signál dále šíří po rozvodu kabelové televize. V tomto připojení je veliký rozdíl mezi downloadem a uploadem, protože download bývá až desetinásobně vyšší než upload.

Zdroje

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]