Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Метод_общая_ДП_МЭД_2007.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
217.6 Кб
Скачать

11

Міністерство освіти і науки україни

Донецький національний технічний університет

Факультет геотехнологій та управління виробництвом

Кафедра управління виробництвом

Методичні вказівки

до дипломного проектування для студентів спеціальності 7.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Донецьк – 2007

ЗМІСТ

  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ............................................................ 5

  2. ОРГАНІЗАЦІЯ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУВАННЯ .....................8

  3. СТРУКТУРА, ЗМІСТ І ОБСЯГ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ ....................... 9

  4. ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЙ РОБОТИ ................................................. 12

  5. ПРИБЛИЗНА ТЕМАТИКА ДИПЛОМНИХ РОБІТ ..................................... 13

  6. РОЗГОРНУТІ ПЛАНИ ДИПЛОМНИХ РОБІТ ............................................ 17

  7. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ........................................... 30

ДОДАТКИ ....................................................................................................... 40

1 Загальні положення

Дипломна робота, що виконується випускником є підсумковою роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраною спеціальністю.

Метою виконання дипломного дослідження є глибоке осмислення теми, комплексне оволодіння методами самостійного дослідження, практичне застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю організації.

Виконана випускником дипломна робота повинна мати логічний, доказовий, аргументований характер і відповідати таким вимогам: вона повинна містити глибокий самостійний аналіз досліджуваної теми; вносити реальні пропозиції щодо вдосконалення діяльності досліджуваного об'єкту; бути належно оформленою і мати всі необхідні супровідні документи.

Дипломна робота (проект) зі спеціальності "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності" має виконуватися на матеріалах реально функціонуючого об'єкта. Об'єкт – організація будь-якої форми власності, яка є юридичною особою та має самостійну звітність.

Діяльність цієї організації повинна надавати можливість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми. Ця організація є базою переддипломної практики студента, мінімальна тривалість якої - 2 тижні (108 годин / 2 кредити).

Тема дипломної роботи (проекту) має відображати виробничі функції та типові завдання діяльності підприємства, зі спеціальності "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності". Тематика дипломних робіт (проектів) визначається у варіативній компоненті вищих навчальних закладів державних стандартів вищої освіти відповідно до спеціалізації або програми підготовки.

У процесі підготовки і захисту дипломної роботи студент повинен продемонструвати:

- здатність творчо мислити,

- уміння проводити бібліографічну роботу із залученням сучасних інформаційних технологій,

- здатність формулювати мету дослідження,

- уміння складати техніко-економічне обгрунтування проведеного дослідження,

- володіння методами досліджень, які використовувались у процесі роботи,

- здатність до наукового аналізу отриманих результатів та уміння аргументовано їх захищати,

- уміння оцінити можливості використання отриманих результатів в науковій та практичній діяльності.

За всі відомості, викладені в дипломній роботі, порядок використання фактичного матеріалу, обгрунтованість висновків несе відповідальність безпосередньо студент – автор роботи.

Виконана дипломна робота в закінченому вигляді повинна бути переглянута і підписана всіма консультантами і керівником дипломної роботи. Відгук наукового керівника має свідчити про самостійність дослідження, актуальність теми, відповідність змісту роботи плану, оцінювати як якість виконання самої роботи, так і працю студента над нею, містити висновок про можливість допуску магістерської роботи (проекту) до захисту у ДЕК.

Потім робота надходить на твердження завідувачу кафедри, який вирішує питання про допуск її до захисту і напрямку на зовнішнє резензування.

Ухвалена дипломна робота переплітається та передається на рецензію.

Якщо висновок випускової кафедри є негативним, оформлюється витяг з протоколу засідання кафедри, який в установленому порядку передається для прийняття остаточного рішення щодо подальшого навчання студента.

Не пізніше ніж за три дні до захисту подають до ДЕК рецензію у двох примірниках обсягом 2-3 стор.

Зовнішніми рецензентами можуть бути провідні спеціалісти, які працюють на підприємствах, у наукових установах, викладачі інших вищих навчальних закладів. Зовнішня рецензія має містити такі складові:

  • висновки щодо актуальності обраної теми, практичної значущості виконаної дипломної роботи (проекту);

  • характеристику повноти завдання щодо розкриття теми дипломної роботи (проекту), відповідність змісту роботи завданню;

  • висновки щодо використання в роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів до вдосконалення діяльності підприємства згідно з напрямом теми дипломної роботи (проекту), наявності елементів наукової новизни;

  • оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдосконалення управління певними аспектами діяльності, підвищення його ефективності;

  • загальне враження від дипломної роботи (оформлення, стиль, грамотність викладення тощо);

висновок рецензента про відповідність якості виконаної дипломної роботи (проекту) вимогам, що висуваються до таких робіт, про можливість допущення її до захисту.

До захисту дипломних робіт деканом факультету допускаються студенти, які виконали навчальну програму підготовки, отримали відзив наукового керівника, рецензії опонентів та візу завідувача випускової кафедри про допуск до захисту. Списки студентів, допущених до захисту дипломних робіт, затверджуються деканом факультету і передаються в ДЕК до початку її роботи.

На захист подається дипломна робота з усіма необхідними підписами консультантів і нормоконтролера, та також з необхідним для захисту комплек­том ілюстративного матеріалу, відзивом керівника і рецензіями. Науковий керівник повинен бути присутнім на захисті. Порядок захисту встановлюється ДЕК.

Робота ДЕК при розгляді дипломних робіт проводиться у відповідності з "Положенням про організацію навчального процесу у ДонНТУ"

Після захисту примірник дипломної роботи передається в установленому порядку на зберігання у бібліотеку ДонНТУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]