Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т-7Робота командира підрозділу щодо організації....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Навчальне питання №2. „ Порядок підготовки та розводу добового наряду, прийому та здавання чергування”.

За підготовку особового складу до несення служби, за своєчасне прибуття добового наряду на інструктаж до відповідних посадових осіб частини та на розвід, відповідають ті командири підрозділів, від яких добовий наряд призначається.

У ніч напередодні заступання в наряд, особи призначені до його складу звільняються від усіх занять і робіт, а в день заступання, в час визначений розпорядком дня, їм надається не менше однієї години для відпочинку(сну).

Особовий склад, який призначається в наряд до їдальні або несе службу зі стрілецькою зброєю, обов’язково проходить в день заступання медичний огляд.

Підготовку особового складу добового наряду(крім варти) призначеного від роти, здійснює її старшина або інша посадова особа роти, якій доручив командир роти. Для підготовки у визначені розпорядком дня години в день заступання надається не менше 3 годин. На теоретичному занятті(інструктажі) вивчаються:

а) положення статутів;

б) інструкції;

в) вимоги безпеки;

г) порядок дій у разі виникнення пожежі;

д) перевіряється знання особовим складом наряду спеціальних обов’язків.

Практичні заняття проводяться в обладнаних приміщеннях (місцях), а в необхідних випадках на них опановуються навички застосування зброї.

Добовий наряд повинен бути готовий до несення служби й прийнятий відповідними черговими (начальником варти) у своє підпорядкування за 15 хвилин до виходу на розвід.

Перед розводом новий черговий роти приймає від попереднього чергового відомість про наявність і місце знаходження особового складу роти і веде добовий наряд на розвід.

При плануванні заходів підготовки добового наряду, в розпорядку дня (дивись попередню тему) потрібно виділити час для прибуття його на розвід. Шикування добового наряду за 10 хвилин до розводу проводить новопризначений черговий частини.

ВІДОМІСТЬ

про наявність й вибуття особового складу ___роти

військової частини________ на _________ 200_року.

Види особового складу

По взводах

Всього

1. За списком

1взвод

2взвод

3взвод

2. У строю

3.

Усього відсутні

відрядження

збори

шпиталь

відпустка (чергова)

відпустка (заохочення)

відпустка (через хворобу)

наряд роти

наряд поза ротою

внутрішня варта

гарнізонна варта

варта виїзна

гарнізонний патруль

гауптвахта

самовільна відлучка

самовільне залишення частини

СІЗО

На заняттях

Звільнення

Господарчі роботи

у військовій частині

поза військовою частиною

Порядок шикування на розводі добового наряду військової частини визначений малюнку 6:

  1. помічник чергового частини;

  2. начальник варти, за ним—варта;

  3. черговий парку, за ним—днювальні парку і механік-водій (водій) чергового тягача (автомобіля);

  4. черговий фельдшер (санітарний інструктор);

  5. черговий контрольно-пропускного пункту, за ним—помічники чергового;

  6. черговий штабу частини, за ним—посильні штабу;

  7. чергові рот, за ними—днювальні рот;

  8. черговий їдальні;

  9. начальник пожежного наряду;

  10. черговий сигналіст-барабанщик.

малюнок 6

Кожний черговий підрозділу(начальник варти) доповідає новому помічникові чергового частини. Наприклад: «Товаришу лейтенанте. Добовий наряд І роти І батальйону на розвід прибув у повному складі. Черговий сержант Сергієчко». Помічник чергового військової частини шикує наряд і оголошує особовому складові військове звання та прізвище чергового частини і своє прізвище.

У визначений командиром частини час (цей час зазначений у розпорядку дня) на місце розводу прибуває новий черговий частини. Для його зустрічі помічник подає команду: «Добовий наряд - РІВНЯЙСЬ, СТРУНКО, рівняння –ПРАВОРУЧ(ЛІВОРУЧ)». Зустрічає й доповідає черговому частини (ЧЧ), наприклад: «Товаришу майоре. Добовий наряд для розводу вишикуваний. Помічник чергового частини лейтенант Семчук».

Прийнявши рапорт черговий частини стає обличчям до строю та вітається з особовим складом. Після цього проводиться розвід, метою якого є перевірка готовності до несення служби новим нарядом і переходу його у підпорядкування черговому частини. Черговий перевіряє склад наряду, виявляє осіб, які нездатні нести службу за станом здоров’я або за інших причин, перевіряє зовнішній вигляд, озброєння та знання обов’язків особами добового наряду, дає вказівки щодо усунення недоліків.

Під час перевірки наряду, черговий роти(парку, КПП, штабу) супроводжує чергового частини.

Після закінчення перевірки черговий частини виходить на середину строю (обличчям до строю), а його помічник – на один крок позаду й зліва і подає команду : «Добовий наряд, РІВНЯЙСЬ, СТРУНКО. Оркестр, грай збір» («Барабанщик, бий збір»).

По закінчення гри «Збір» черговий частини визиває до себе начальника варти і вручає йому записку з паролем. Переконавшись, що пароль зрозумілий правильно, черговий частини дає команду: «Начальнику варти, стати до строю.»

Після цієї команди начальник варти стає на своє місце, а оркестр (сигналіст – барабанщик) виходить вперед на 10-15 кроків і повертається до строю. Черговий частини подає команду: «Оркестр, грай розвід.»

Після закінчення гри оркестру та подання команди: «Добовий наряд, право - РУЧ», Кроком-РУШ», добовий наряд частини стройовим кроком проходить повз чергового частини та його помічника і прямують до місць несення служби.