Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
т-7Робота командира підрозділу щодо організації....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

2.Основна частина 80 хвилин Навчальне питання №1.”Добовий наряд військової частини, його призначення, склад та озброєння”.

Для підтримання внутрішнього порядку, охорони особового складу, озброєння, боєприпасів, бойової та іншої техніки, приміщень і майна військової частини(підрозділу), контролю за станом справ у підрозділах та своєчасного вжиття заходів для запобігання правопорушень, а також для виконання інших обов’язків внутрішньої служби призначається добовий наряд.

Несення служби в добовому наряді є відповідальним завданням і тому на кожного військовослужбовця, призначеного в наряд, покладаються особливі обов’язки, визначені статутом.

Крім того, служба в добовому наряді несе ще й виховне навантаження, а саме у військовослужбовців виховуються такі важливі риси, як:

  • дисциплінованість;

  • висока пильність;

  • почуття відповідальності за своєчасне і точне виконання вимог статутів і наказів;

  • вірне розуміння підлеглості та старшинства.

Добовий наряд повинен забезпечити такий повсякденний порядок у підрозділах і частинах, який би дав змогу командирам усіх рівнів організувати бойову підготовку особового складу, їх побут і відпочинок.

Склад добового наряду оголошується наказом №1 «Про організацію бойового навчання та служби військ». Цей наказ видається один раз на рік і є керівним документом для начальника штабу військової частини та командирів підрозділів під час планування добового наряду.

До складу добового наряду військової частини призначаються:

черговий частини;

1)помічник чергового частини;

2)черговий підрозділ;

3)варта;

4)черговий і днювальні парку, а також механіки-водії (водії) чергових тягачів;

5)черговий фельдшер або санітарний інструктор і днювальні медичного пункту;

6)черговий і помічники чергового контрольно-пропускного пункту;

7)черговий їдальні та робітники їдальні;

8)черговий штабу частини та посильні;

9)черговий сигналіст;

10)пожежний наряд;

11)водії чергових автомобілів.

Щоденно наказом по частині призначаються черговий частини, помічник чергового частини, начальник варти, черговий парку, черговий підрозділ, а також підрозділи, від яких виділяються добовий наряд частини й особовий склад для виконання нарядів на роботи.

Особи добового наряду повинні бути озброєні:

1. Пістолетами з двома спорядженими магазинами—черговий частини та його помічник, черговий парку, черговий контрольно-пропускного пункту, черговий штабу частини, якщо вони призначені з числа офіцерів і прапорщиків;

2. Багнетами в піхвах—черговий парку, черговий контрольно-пропускного пункту, черговий штабу частини, які призначені з числа сержантів, а також помічники чергового контрольно-пропускного пункту, чергові та днювальні підрозділів, днювальні парку та посильні штабу;

3. Автоматами (карабінами) з двома спорядженими магазинами—особовий склад варти, а також, за наказом Міністра оборони, помічники чергового контрольно-пропускного пункту, добовий наряд роти і днювальні парку.

Усі чергові та їх помічники повинні мати на лівому боці грудей нагрудний знак (розміром 7см ×3,5см) або на лівому рукаві нарукавну пов’язку (розміром 30-40см ×10см) з відповідним написом.

В кожній роті призначається добовий наряд у складі чергового та днювальних, кількість яких встановлюється командиром військової частини.

Для посилення варти або термінового виклику в разі виникнення пожежі або стихійних лих призначається черговий підрозділ, який займається повсякденною діяльністю в готовності прибути в розпорядження чергового частини. Черговий частини повинен знати місце перебування чергового підрозділу і порядок його виклику.

Черговий підрозділ підпорядковується черговому частини і його забороняється використовувати на господарських роботах поза межами військової частини.

Дні заступання й склад добового наряду штаб військової частини повідомляє командирів підрозділів за 7 діб до початку місяця.

Черговість нарядів між офіцерами, прапорщиками і підрозділами встановлює штаб частини, в роті між взводами – старшина роти, у взводі – заступник командира взводу. Наряди розподіляються між військовослужбовцями рівномірно. Підрозділи призначаються в наряд разом зі своїми командирами.

Добовий наряд роти призначається напередодні на вечірній перевірці, а підбір та розподіл особового складу варти згідно з табелем постів здійснюється за два - три дні до заступання в наряд.