Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора регіоналка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

76. Металургійний комплекс Придніпров’я, передумови розвитку, особливості розміщення та основні центри.

В галузевій структурі промисловості р-ну провідне місце належить чорній металургії, машинобудуванню та харчовій промисловості. В структурі металургії значну перевагу становить чорна металургія, для розвитку якої район має всі необхідні передумови: ринок чорних металів, багату сировинну базу, наявність прісної води (р.Дніпро). сировинна база чорної металургії представлена великими запасами залізної (Криворізький басейн – 18-19 млрд. т., Білозерський район – 2,5 млрд.т.) і марганцевої руди (Нікопольський і Токмацький басейни). Основними центрами чорної металургії в р-ні є Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпродзержинськ, Нікополь та Новомосковськ.

Серед галузей кольорової металургії найбільш розвинута алюмінієва і титаново-магнієва промисловість (Запоріжжя).

Крім заводів повного циклу, в районі працюють і переробні металургійні заводи: в Дніпропетровську – завод ім. К. Лібкнехта (виробництво труб і коліс для залізничних вагонів) та трубопрокатний завод, Ніко­полі (трубопрокатний), Новомосковську (вир-во жер­сті), Запоріжжі "Дніпроспецсталь" ім. Кульміна (вир-во різних марок електросталі). Запоріжжя стало цен­тром такої нової галузі перспективної металургії, як порошкова. До комплексу підприємств чорної мета­лургії Придніпров'я належать також заводи феросп­лавів у Запоріжжі і Нікополі.

У Криворізькому залізорудному басейні дуже го­строю є проблема постачання підприємств чорної металургії технічною водою, яка була розв'язана в результаті будівництва 55-кілометрового ка-налу від Каховського водосховища руслами річок Базавлук і Кам'янка до території заводу "Криворіжсталь", де він закінчується великим водосховищем. Канал не лише розв'язує проблему водопостачання, а й забезпечує можливість зрошення.

77. Машинобудівний комплекс Придніпровського економічного району, галузева структура та центри основних галузей.

Значна частка в структурі промисловості — ма­шинобудування і металообробка. Машинобудівні підприємства Придншров'я спеціалізуються на ви­робництві металургійного та гірничого устаткування, металоконструкцій (у Дніпропетровську, Кривому Розі, Марганці, Запоріжжі), верстатобудуванні (у Дніпропетровську, Нікополі, Мелітополі), транспорт­ному машинобудуванні (у Дніпропетровську, Дніпро­дзержинську, Запоріжжі), виробництві с/г машин (у Дніпропетровську, Павлограді, Нікополі, Запоріжжі, Бердянську), підйомно-транспортних машин (у Ніко­полі, Верхньодніпровську, Бердянську). Розвинені також електротехнічне машинобудування, виробни­цтво радіоапаратури, устаткування та машин для легкої і харчової промисловості, у Запоріжжі є під­приємства інструментальної та абразивної промис­ловості.

Найбільшими машинобудівними центрами При­дніпров'я є Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Нікополь. У Дніпропетровську спору­джено один з найбільших у країні заводів,. що виро­бляє металеві конструкції для залізничних мостів і доменних печей, завод металургійного устатку­вання, завод важких пресів. Далеко за межами При­дніпров'я відома продукція Криворізького заводу гір­ничого устаткування. Дніпродзержинський завод поставляє залізничному транспорту вагони і плат­форми, а Нікопольський машинобудівний – підйомні крани, різні сільськогосподарські машини. Одним з найбільших заводів сільськогосподарського маши­нобудування є завод, який випускає велику кількістьтракторних сівалок десятків найменувань.

структурі машинобудування виділяється авіаційна(Дніпропетровськ), автомобільна промисловість(Запоріжжя), с/г і тракторне машинобудування(Дніпропетровськ, Кіровоград), виробництво електровозів (Дніпропетровськ) та вантажних вагонів (Дніпродзержинськ), верстатобудування (Дніпропетровськ), електротехнічна промисловість (Дніпропетровськ, Запоріжжя, Бердянськ, Кіровоград, Жовті Води) та важке машинобудування (Кривий Ріг, Запоріжжя, Дніпропетровськ).