Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора регіоналка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

55. Осн.Принципи і фактори розвитку і розміщення галузей м/б.

Основною сировиною для м/б є продукція металург. к-су. Поряд з тим воно не може обійтися без великої к-ті конструкц. матеріалів, які виробляють лісова і хімічна, легка га­лузі пром-ті. Деякі види м/б (вир-во екскава­торів, устаткування для металургії) потребують великої к-ті металу. їх відносять до металомістких галузей к-су. В цілому під­пр-ва м/б в Україні споживають 1/3 виготовлено­го прокату, а також 40% чавунного та 2/3 сталевого литва.

Для важкого м/б характерні підр-ва повного виробн. циклу, що виробляють продукцію невеликими серіями чи взагалі індивідуально, вони з тих чи інших причин орієнтовані на сировину чи на споживача.

Загалом металомісткі вир-ва розм-ся поблизу сировини чи на перетині трансп. шляхів. Точне м/б, авіаційна пром-ть тяжіють до каліф. кадрів. Такі галузі як судно буд-ня чи с/г м/б орієнтуються звичайно на споживача (у 1 випадку до морів чи суднопл. річок). Галузі м/б, що забезпечують пром-ть устаткуванням розміщуються у районах, де існує потреба

їх готової продукції.

Дуже мала залежність від прир.умов і ресур­сів визначили майже рівномірне розміщення м/б на тери­торії України.

54.М/б комплекс України,

Машинобуд. комплекс – сук-ть галузей обробної пром-ті що виробляють машини, устаткування, обладнення, прилади та повязану з ними продукцію, для потреб нар.г-ва. За обсягами реалізованої продукції в структурі пром.. в 2008 р частка машинобудування становила лише 12,7%. У 2008 р парк комбайнів становив 47 тис одиниць, при чому лише близько 10 тис – нові, закуплені переважно в США, ФРН, Росії,. Решта – старі комбайни, які за 17-20 р відпрацювали свій ресурс, морально і фізично застаріли. Найвищим рівнем розвитку машинобудування виділяються 4 обл: харківська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька і м.Київ, які разом виробляють більше 55% товарної прод. На основі особливостей розміщ. вир-ва і техно­логічних процесів галузі м/б класифі­кують:

1) Важке м/б, - 30% заг. обсягуоб’єднує вир-во металург., гірничо-шахтового, підйомно-транспорт. та енергет. устаткування. Для нього хар-ні низька трудомісткість, висока мета­ломісткість, низька транспортабельність продук­ції. Вир-во металург. устаткування на 95,5% зосереджене в Дон. і Придніп­р. економ. районах.

2) Загальне м/б об’єднує транс­п. (без автомоб.) і с/г (без тракт.) вир-во пром.технолог. та будів. обладнання (без легкої та хар­ч.пром-ті). Під-ва як правило орієнтується на споживача готової продукції, за винятком виро­бів, які відзначаються абсолютною транспорт-тю.

3) Середнє м/б хар-ний високий рівень кооперації вир-ва. Серед факторів найважливішими є н-ня і трудові ресурси, на­явність кваліфіков. кадрів. Тракторобуд-ня орієнтуються на споживача. Верстатобуд-ня орі­єнтується на райони та центри з розвиненим м/б, на­уково-дослідною базою і конструктор. базою.

4) Вир-во приладів, точних машин, інстру­ментів і механізмів орієнтується на райони високої технічної культури. Галузь відзначається мін.металомісткістю.

Дуже мала залежність від прир.умов і ресур­сів визначили майже рівномірне розміщення м/б на тери­торії України.

У перспективі м/б повинно зайняти більш вагоме місце як у стр-рі пром-ті, так і ц формуванні експорту країни. Треба удосконалити галузеву стр-ру м/б, розширити асортимент його прод-ії за рах.підвищення питомої ваги галузей, що вирл-ть товари нар.спож-ня. Передб-ся прискорити стр-ну перебудову м/б компл-су на основі збільшення обсягів вир-ва у таких пріоритетних галузях: ракетно-косм., літак обуд-ні, судно буд-ні, ін форм.та телекомунікац.с-мах, електротехн.пром-ті.