Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора регіоналка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

56. Транспортне машиноб України,

Під-ва цієї галузі орієнтують­ся, як пра­вило, на споживача готової продукції, за винятком виро­бів, які відзначаються абсолютною транспорта­бельністю.

Локомотивоб прив'язане до джерел си­ровини. Тепловози вироб­ляють у Луганську на базі паровозобудування і в Харкові на заводі транспорт­ного машинобудування. Промислові електровози випус­кають у Дніпропетровську. У Києві, Львові, Дні­пропетровську, Пол­таві, Одесі, Запоріжжі, Конотопі й Дружківці є заводи для ремонту тепловозів.

Залізничні вагони виробляють у Кременчуці й Дніпродзерж, великовантажні вагони — у Стаханові (Луганська обл.). У Маріуполі налагоджено вир-во металевих вагонів-цистерн. Найбільші вагоноремон­тні заводи розміщені в Києві, Харкові, Одесі, Львові й Конотопі.

Суднобуд— це буд-во й ремонт суден, а також суднове машинобудування. Суднобудування поділяють на морське й річкове, а його географія збігається з морсь­ким узбережжям і внутрішніми во­дними шляхами. Основним центром морського суд­нобудування є Ми­колаїв, де працюють три суднобу­дівних заводи, що випускають різноманітні океанські і морські судна — танкери й суховантажні дизелье­лектроходи. Два суднобуд заводи у Херсоні ви­пуска­ють різні типи океанських і морських суден, доки для морських пор­тів і портові крани. У Києві ви­пускають морські траулери. Суднобу­дування і суд­норемонт розвинені в Одесі, Іллічівську, Севасто­полі, Керчі та Маріуполі. Річкове суднобудування розвинене в Києві, де будують паса­жирські і букси­рні судна, траулери, рефрижератори. Херсонський завод річкового суднобудування випускає катери, теплоходи, зем­снаряди, судна озерного типу. Річ­кове суднобудування і судноре­монт є в Запоріжжі, Ізмаїлі,

57. Хімічна пром-ть України

Хім пром-ть – галузь пром-ті, що виробляє різноманітну продукцію шляхом хім..обробки сировини. Стр-ра галузі: * гірнича хімія, * лакофарбова пром-ть, * хімія орган.синтезу, * основна хімія, * хіміко-фармацевтивна пром-ть.

Хім.. пром-ть є 1 з найважл. галузей у світовому г-ві. Використання різної сировини та різноманітність технолог. процесів визначили фактори і принципи розміщення підпр-в хім..пром-ті. Підпр-ва гірничої хімії розміщуються поблизу сировини (райони видобутку нафти, газу, сірки, солей, вапняку і т.д.). Та­кож до сировини тяжіють: пром-ть органічного синтезу (нафтохі­мія), вир-во мінер. добрив (калійних), содове вир-во та деякі інші підгалузі. На споживача орієнтується вир-во кислот (че­рез складність транспортування), шин, гумо-азбестових виробів (економі­чно вигідніше перевозити сировину, ніж готову продукцію).

Енергетичний та паливний фактори мають вирішальне значення при розміщенні ви­р-ва карбіду, хлору, фосфору, синтетичного каучуку. Велике зна­чення має фактор водних та труд. ресурсів (напр, для вир-ва хімволокна). При розміщенні б-якого хім.. вир-ва обо­в'язково треба враховувати еколог. фактор.

Більшість підпр-в хім. Пром-ті було створено в рад. роки та за останні 5-10 років. Застаріле облад­нання та відсутність суч. технологій знижують конкурентну здат­ність укр. продукції_на зовн. та внутр. ринках. Від­сутність або недосконалість очисних споруд погіршує екологію територій з надмірною концентрацією хім. підпр-в (Донбас, Придніпров'я, Прикарпаття, Присивашшя).