Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema #14 Ukr.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
156.67 Кб
Скачать

Відповіді:Тема №14

    1. 1,4 6 2,6 11 4,6

    2. 4,5 7 3,6 12 1,6

    3. 2,6 8 4,6 13 3,6

    4. 4,6 9 2,4 14 2,4

    5. 1,4 10 2,4 15 1,2

1Відповідь: показана первинна хірургічна обробка рани з економним висіченням країв рани і стінок рани з накладанням первинного шва.

2 Відповідь: у хворого клінічна картина рани передньої черевної стінки, яка проникає у черевну порожнину, внутрішня кровотеча?. Хворому показана лапаротомія, ревізія органів черевної порожнини. В разі кровотечі - зупинка кровотечі і проведення замінникової гемостатичної терапії.

3 Відповідь: хворому показана первинна хірургічна обробка рани з накладанням первинно-від­строченого швa.

4 Відповідь:Особливістю первинної хірургічної обробки рани є економне висічення країв і стінок рани, щоб запобігти утворенню дефекту шкіри, натяг країв післяопераційної рани в місці швів, утворення грубих деформуючих рубців, напруження функції кисті.

5Відповідь: укушені рани не зашиваються. Необхідно провести туалет рани, шкіру навколо них обробити йодовмісним антисептиком і накласти асептичну пов’язку. Крім того, хворому потрібно зробити профілактичні щеплення проти сказу (антирабічна) і правця.

6 Відповідь: перш за все потрібно дати хворому знеболюючі препарати. Потім обережно видаляються видимі чужорідні тіла. Шкіру навколо рани потрібно обробити 5 % спиртовим розчином йоду і накласти на гомілку стерильну бинтову пов’язку (спіральну з перекрутом бинту). Після цього потрібно організувати транспортування хворого у лікувальний заклад, де можливе надання кваліфікованої допомоги. Промивати водою або витирати рану перед накладанням пов’язки не потрібно.

7 Відповідь: у хворого свіжа різана рана з рівними і вільними від некрозу краями, що дозволяє розраховувати на первинне загоєння. З метою профілактики вторинного інфікування шкіру навколо рани необхідно обробити розчином антисептика, зупинити кровотечу, висікти краї і дно рани, накласти первинні шви. Також потрібно провести екстрену профілактику правця.

8 Відповідь: у даному випадку навіть при відсутності симптомів запалення сподіватись на загоєння рани первинним натягом без хірургічної обробки не варто. В умовах операційної рану потрібно широко розсікти, щоб можливо було бачити в глибині її усі частини, висікти некротизовані і нежиттєздатні тканини і накласти первинні шви. Між швами рану необхідно дренувати гумовими стрічками. Профілактика правця проводиться обов’язково.

9 Відповідь: у хворого інфікована різана рана правої кисті з ушкодженням сухожилків поверхневих і глибоких згиначів II-IV пальців. Необхідно шкіру навколо рани обробити йодовмісним антисептиком, провести остаточну зупинку кровотечі, промити рану антисептичними розчинами і накласти шви. Накладати первинний шов на сухожилки, у тому числі і на нерви не бажано. Останні можливо лише трохи зблизити.

10 Відповідь: помилка заключається у тампонуванні рани, що є перепоною для ранового відтоку і може сприяти подальшому розвитку гнійного процесу.

11 Відповідь: перш за все потрібно широко постригти волосся навколо рани. Рану необхідно ретельно очистити від забруднень, добре промити антисептиками, повністю видалити підшкірну жирову клітковину з частини скальпованої шкіри, а також висікти зім’яті, синюшні і просякнуті кров’ю краї. Далі у шаховому порядку наносяться перфоративні отвори на скальпованій частині шкіри. Останній вкладається на рану і фіксується окремими швами до її країв.

12 Відповідь: хворому вище місця укусу необхідно терміново накласти джгут з метою створення венозного застою (перетискання артерій недопустиме). В місце укусу і внутрішньом’язово у міжлопаткову ділянку вводять по 10 мл полівалентної антитокичної протизміїної сироватки. Отруту із ран можна відсмоктати кровососучою банкою, іноді місце укусу висікають. Потрібно створити спокій ураженій кінцівці на 3-4 доби. Бажано виконати циркулярну новокаїнову блокаду місці укусу 0,5 % розчином новокаїну і 0,1-0,2 мл 0,1 % розчину адреналіну, а також внутрішньовенно ввести 5 мл 10 % розчину кальцію хлориду.

13 Відповідь: висік краї, стінки і дно рани; зупинив кровотечу; видалив чужорідні тіла; видалив нежиттєздатні тканини.

14 Відповідь: до 24 годин

15 потрібно висікти місце пошкодження разом із кінчиком олівця, накласти провізорні шви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]