Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 22. МЕДИКО-САНІТАРНІ ЧАСТИНИ ТА МЕДИЧНІ ПУ....doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
389.12 Кб
Скачать

2

Тема: Медико-санітарні частини та медичні пункти промислових підприємств. ГІГІЄНІЧНІ АСПЕКТИ РОБОТИ ЦЕХОВОГО ОРДИНАТОРА. МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ ВИРОБНИЧИХ ПІДПРИЄМСТВ.

МЕТА ЗаНЯТТЯ:

Ознайомитися з основними принципами організації та проведення медичного обслуговування працівників виробничих, будівельних, транспортних підприємств і організацій та законодавчою документацією, що регламентує роботу медичних підрозділів підприємств. Оволодіти основами ведення облікової та звітної документації медичних підрозділів.

ПИТАННЯ ТЕОРЕТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ:

1. Основні принципи організації медичного обслуговування працівників промислових, будівельних, транспортних підприємств і організацій.

2. Основні завдання лікувально-профілактичних закладів та медичних підрозділів підприємств. Медико-санітарна частина (МСЧ) підприємств, обґрунтування її організації згідно «Положення про МСЧ».

3. Основи медичного (санітарного) нагляду за умовами праці на підприємстві, дотриманням санітарних норм і правил, профілактики професійних захворювань та отруєнь.

4. Обов’язкові запобіжні та періодичні огляди робітників, організація їх проведення, оформлення облікової та звітної документації.

5. Організація і форми роботи медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), лікарсько-контрольних комісій (ЛКК), лікарсько-трудових експертних комісій (ЛТЕК).

6. Цеховий терапевт, його обов’язки. Основні положення комплексного плану проведення оздоровчих та лікувальних заходів, які укладаються на промисловому підприємстві

7. Методи вивчення захворюваності працюючих на підприємствах.

8. Основні показники, які застосовуються при аналізі захворюваності з тимчасовою втратою працездатності.

9. Види захворюваності і смертності, що підлягають облікові й аналізові в ході вивчення впливу виробничих факторів на здоров'я працюючих.

ЗАВДАННЯ:

1. Ознайомитись з формами облікової та звітної документації МСЧ, основними завданнями цехового терапевта, занотувати основні з них у протокольний зошит.

2. Ознайомитись з загальними положеннями про медичні огляди та первинною документацією, необхідною цеховому терапевтові при проведенні медогляду.

3. Занести в протокольний зошит методи вивчення захворюваності з тимчасовою втратою працездатності

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Гігієна та екологія: Підручник / За редакцією В.Г. Бардова. — Вінниця: Нова Книга, 2006. — С. 367—372, 381—385.

  2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. Підручник – 2 видання: К.: Здоров’я. 2004. С.493 –511.

  3. Габович Р.Д., Познанський С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена.- К.: Вища школа, 1983. –С. 228-231.

  4. Закон України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” збірн. Законів України. Київ, 1996, т.4, С.219-244.

5. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять. / І.І.Даценко, О.Б.Денисюк, С.Л.Долошицький та ін. / За ред. І.І.Даценко. - Львів, “Світ”, 1992.- С. 355-424.

Методика виконання самостійної роботи

На занятті вивчаються теоретичні питання до теми, законодавчі документи по організації медичного обслуговування працівників виробничих підприємств, розглядаються задачі лікарів МСЧ, медичних пунктів по наданню лікувальної допомоги працівникам, профілактичних заходах на підприємстві, лікарській експертизі, оздоровчих заходах тощо. Студенти знайомляться з структурою медико-санітарної частини, комплексним планом проведення оздоровчих та лікувальних заходів (додаток 8), а також з основними законодавчими та нормативними документами по організації надання медичної допомоги робітникам промислових підприємств, вирішують ситуаційні задачі з оцінки умов праці та надання рекомендацій по їх покращанню на підприємстві.

Після цього студенти знайомляться з формами облікової та звітної документації, занотовують основні з них у протокольний зошит.

Організаційні форми медичного обслуговування промислових підприємств

При кількості робітників:

До 400 на нешкідливих і до 200 на шкідливих виробництвах

400-1000 на нешкідливих і 200-400 на шкідливих виробництвах

1000-5000 на нешкідливих, 400-1000 на шкідливих виробництвах

5000-10000 на нешкідливих, 1000-5000 на шкідливих виробництвах

Більше 10000 на нешкідливих і більш 5000 на шкідливих виробництвах

Форми медичних структур:

Обслуговування територіальними медичними закладами /районна поліклініка, лікарня/

Фельдшерські /сестринські/ медичні пункти з штатів районної поліклініки

Лікарські пункти охорони здоров’я від райполіклініки, або від об’єднаної МСЧ

Медико-санітарна частина /МСЧ/ з поліклінікою, цеховими фельдшерськими медичними пунктами.

МСЧ з поліклініками,стаціонарами, профілакторіями, санаторно-курортними закладами, лікарськими і фельдшерськими медичними пунктами.

Штати медичних закладів:

Штати районної поліклініки, стаціонару, райСЕС

Фельдшер /медсестра/, санітарка з районної поліклініки.

Лікар, медсестри, санітарки з райполіклініки або об’єднаної МСЧ

Цехові лікарі-терапевти, а також хірурги, невропатологи, дерматолог, окуліст, отоларинголог, гінеколог, медсестри, санітарки.

Терапевти, хірурги, дерматологи, невропатологи, окулісти, отоларингологи, гінекологи, фізіогідротерапевти, цехові терапевти, медсестри, санітарки, технічні працівники.

Зміст і методи роботи медико-санітарних закладів підприємств

Об’єм медичної допомоги згідно категорії райлікарні та поліклініки /загальна та кваліфікована медична допомога/. Контроль СЕС.

Перша /долікарська/ медична допомога на

місці, а лікарська кваліфікована – в райполіклініці, лікарні. Санітарний нагляд СЕС.

Перша лікарська допомога на місці. Кваліфікована – райполіклініці, лікарні, або в об’єднаній МСЧ. Санітарний нагляд СЕС.

Усі види кваліфікованої і спеціалізованої допомоги спеціалістами МСЧ, лікарська, фельдшерська допомога в цеху. Саннагляд СЕС.

Повний об’єм лікування, оздоровчих заходів, профілактика, санаторно-курортне забезпечення, диспансерний нагляд. Медичне забезпечення на місці /в цехах/. Саннагляд СЕС.

При всіх формах медичних структур: - попередні та періодичні медичні огляди і обстеження;

  • санітарно-освітня робота;

  • профілактичні заходи на робочих місцях