Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 23-24 Менінгіти, енцефаліти укр.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.8 Mб
Скачать

12

МОЗ України

Вінницький національний медичний університет ім.М.І.Пирогова

Кафедра нервових хвороб

з курсом нейрохірургії

тел. (+0432) 35 – 40 – 75

Навчальний матеріал для самостійної роботи студентів під час практичного заняття по учбових темах:

Тема № 23. Менінгіти. Арахноїдити.

Тема № 24. Енцефаліти. Абсцеси мозку.

Питання, що підлягають вивченню на занятті.

  1. Питання термінології, етіології і патогенезу інфекційних захворювань нервової системи.

  2. Менінгіти. Класифікація за характером запалення, патогенезом і локалізації.

  3. Загальні ознаки гострих менінгітів і їх лабораторна діагностика.

  4. Гнійні менінгіти (ГМ): етіологія, класифікація, особливості патогенезу первинних і вторинних ГМ, їх клінічних проявів, діагностика і лікування.

  5. Серозні менінгіти (СМ): класифікація, етіологія і особливості патогенезу первинних і вторинних СМ. Найчастіші первинні і вторинні СМ: особливості їх прояву, лабораторної діагностики і лікування.

  6. Менінгізм. Менінгеальні синдроми неінфекційного характеру.

  7. Арахноїдити. Етіопатогенез, класифікація за локалізацією, клініка.

  8. Енцефаліти. Визначення поняття поліо- і лейкоенцефаліт, енцефаломієліт. Первинні і вторинні енцефаліти.

  9. Первинні полі сезонні енцефаліти (епідемічний, герметичний): клініка, діагностика, лікування.

  10. Первинні сезонні енцефаліти (кліщовий, комариний): епідеміологія, клініка, лікування.

  11. Вторинні енцефаліти: особливості їх етіопатогенезу, патоморфології.

  12. Клінічні прояви вторинних (корового, при краснусі, при вітряній віспі, вакцинального) енцефалітів.

  13. Ураження нервової системи при грипі.

  14. Ураження нервової системи при ревматизмі.

Патогенні мікроорганізми можуть досягати центральної нервової системи гематогенним шляхом або локальним поширенням і викликати інфекційне ураження оболонок мозку (менінгіти) та/або речовини головного та спинного мозку (енцефаліт, мієліт), фокальне накопичення гною (мозковий абсцес, субдуральна емпієма, епідуральний абсцес) або інфекційне ураження нервових корінців (радикуліт, полірадикуліт).

Взалежності від типу мікроорганізму, інфекція може мати гострий, під-гострий чи хронічний перебіг і може бути обмеженою чи поширеною, деструктивною та загрозливою для життя. Пріони є причиною кількох нейродегенеративних захворювань (хвороба Крейцфельдта-Якоба). Дослідження спино-мозкової рідини, включаючи і культуральне, нейро-візуалізація (КТ та МРТ), разом з клінічними даними є цілком достат-німи для встановлення диферен-ційного діагнозу між бактеріальними, вірусними, мікотичними та парази-тарними патогенами та точного етіологічного діагнозу. В цілому, антимікробна терапія призначається на емпіричній основі до тих пір, поки не ідентифікований причинний мікроорганізм і лікування спрямо-вується специфічно проти нього.

Менінгіт – інфекційне запалення оболонок головного, спинного мозку та спино-мозкової рідини. В клініці під терміном «менінгіт» розуміють запалення власне м’якої (pia mater) і павутинної (arachnoidea) оболонок. Запалення окремо твердої мозкової оболонки – «пахіменінгіт».

За характером (патоморфологією) запального процесу в м’яких оболонках і змінами спино-мозкової рідини менінгіти поділяють на гнійні та серозні. При гнійних менінгітах запальні інфільтрація м’яких мозкових оболонок і плеоцитоз (збільшення лейкоцитів в лікворі, норма – 3 – 5 лімфоцитів в 1 мм3) носять нейтрофільний характер. При серозних менінгітах переважає лімфоцитарна (лімфоцитарно-плазмоцитарна) інфільтрація оболонок і лімфоцитарний плеоцитоз. Ще однією відмінністю серозних і гнійних менінгітів є зміни білка: при серозних менінгітах кількість білка в лікворі збільшується незначно (не перевищує 1000 мг/л), а при гнійних менінгітах збільшення білків (в т.ч. фібрину) перевищує 2000 мг/л (норма – 200 – 300 мг/л).

Симптоматика всіх видів гострих менінгітів має багато спільного і складається із трьох головних синдромів: загально інфекційного, менінгеального (оболонкового) і запальних змін спинномозкової рідини (ліквору). Загально інфекційна симптоматика (остуда, підвищення температури тіла, прискорення пульсу і дихання, іноді шкірні висипи і інше) обумовлені запальним процесом як в мозкових оболонках, так і за межами нервової системи.

Менінгеальні симптоми зумовлені подразненням рецепторів мозкових оболонок, черепних нервів, корінців спинальних нервів, судин мозкових оболонок безпосередньо запальним і токсичним процесом і внаслідок підвищення внутрішньочерепного тиску.