Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 23-24 Менінгіти, енцефаліти укр.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.8 Mб
Скачать

Внутрішньо мозкові абсцеси

Внутрішньо мозкові абсцеси формуються внаслідок фокальної інфекції в мозковій паренхімі, що призводить до деструкції та накопичення гною. Вони виникають внаслідок контактного поширення інфекції (мастоїдит, синусіт, отит), гематогенної дисемінації з віддалених вогнищ інфекції (легенева інфекція чи ендокардит – емболічний шлях) або прямою контамінацією (відкриті травми черепа). Збудник найчастіше – стрептококи та стафілококи, а також – актиноміцети та грибки.

Клінічна картина великого абсцесу складається з лихоманки, лейкоцитозу і швидко прогресуючої внутрішньочерепної гіпертензії. Набряк навколо абсцесу додає мас-ефекту, може призводити до порушень свідомості (оглушення, сопор). Вогнищеві симптоми визначаються локалізацією абсцесу, часто супроводжуються фокальними та генералізованими судомними нападами.

Множинні емболічні абсцеси дають складну клінічну картину (інфекційне ураження клапанів серця, вроджені вади серця у дітей з право-лівим шунтом крові).

При дослідженні ліквору виявляється нейтрофільний плеоцитоз (десятки клітин), який при хронічному інкапсульованому абсцесі може бути і лімфоцитарним, зі збільшенням вмісту протеїну.

На очному дні визначаються застійні явища, набряк диску зорового нерву.

Лікування абсцесів – хірургічне, з додаванням антибіотиків за правилами лікування гнійних менінгітів.