Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Эконом предпр ТЕМА 7. ОПЛАТА ТРУДА НА ПРЕДПРИЯТ....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
381.44 Кб
Скачать

6. Государственное регулирование оплаты труда

Державне регулювання оплати праці. Держава здійснює регулювання оплати праці робітників підприємств всіх форм власності та господарювання шляхом установлення розміру мінімальної заробітної плати, інших державних норм і гарантій, умов і розмірів оплати праці робітників закладів і організацій, які фінансуються з бюджету, керівників державних підприємств, а також шляхом оподаткування прибутків робітників.

Найважливішою формою державного регулювання опла­ти праці є встановлення мінімальної заробітної плати, яка скла­дає законодавчо встановлений розмір заробітної плати за простій, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійсню­ватися оплата за виконану робітником місячну, годинну норму праці (обсяг робіт).

До мінімальної заробітної платні не входять доплати, над­бавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною га­рантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.

Основна частина питань організації оплати праці вирішується на договірній основі.

Договірне регулювання оплати праці в підприємствах здійснюється на основі системи угод, які укладаються на держав­ному (генеральна угода), галузевому (галузева угода), регіональ­ному (регіональна угода) і виробничому (колективна угода) рівнях згідно із Законом України "Про колективні договори та угоди".

Норми колективного договору, які допускають оплату праці нижче норм і гарантій в оплаті праці, можуть застосовува­тися лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів строком не більше шести місяців.

13 Тема 7. Оплата труда на предприятии