Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
147.46 Кб
Скачать

Тема 5: екологічне та земельне право План семінарського заняття

  1. Загальна характеристика екологічного права. Джерела екологічного права.

  2. Права й обов'язки власників природних ресурсів і природокористувачів. Екологічні права й обов'язки.

  3. Екологічні правопорушення.

  4. Відповідальність за порушення екологічного законодавства.

Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарського заняття

При підготовці першого питання треба насамперед дати визначення екологічному праву як сукупності правових норм, що регулюють суспільні відносини з охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини та захисту екологічних прав людини. Далі слід охарактеризувати предмет правого регулювання екологічного права як самостійний вид суспільних відносин з охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів та метод екологічного права як комплексний, оскільки він являє собою комбінацію методів тих галузей права, норми яких складають дану галузь права. Характеристику екологічного законодавства слід розпочинати з Конституції України, зокрема зі змісту ст. 50, яка закріпила право на безпечне для життя і здоров'я довкілля. Більш докладно слід визначити зміст закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 року, який посідає центральне місце у системі екологічного законодавства України. Далі слід стисло розкрити зміст основних джерел, перелік яких подано у списку рекомендованої літератури.

При підготовці другого питання треба визначити, що право власності на природні ресурси – це сукупність правових норм, що встановлюють володіння, користування та розпорядженням майном. Далі слід перелічити природні ресурси, що є об'єктами власності Українського народу, державної, приватної та комунальної власності. Також треба дати визначення праву природокористування як процесу раціонального використання людиною природних ресурсів для задоволення різних потреб та інтересів, охарактеризувати види природокористування. Розкрити зміст прав та обов'язків природокористувачів відповідно до Конституції та Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» залежно від виду природокористування. Екологічні права та обов'язки так само визначені в основному у Законі України «Про охорону навколишнього природного середовища» і ст. 9-12 Конституції України.

При підготовці третього питання необхідно визначити екологічне правопорушення як суспільно-небезпечне, протиправне, винне діяння, за вчинення якого передбачена юридична відповідальність. При характеристиці складу правопорушення особливу увагу слід приділити об'єкту правопорушення, оскільки саме об'єкт визначає екологічну спрямованість правопорушення.

При підготовці четвертого питання слід визначити, що юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства є складовою частиною механізму забезпечення раціонального природокористування, охорони навколишнього природного середовища. Підставою для притягнення до юридичної відповідальності є вчинення екологічного правопорушення. Слід зазначити, що за вчинення екологічного правопорушення може настати дисциплінарна, адміністративна, цивільна та кримінальна відповідальність. Далі слід охарактеризувати кожний вид відповідальності відповідно до нормативно-правових актів, що встановлюють ці види відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]