Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
США нове.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
278.1 Кб
Скачать

Україна - сша: стратегічне партнерство

"Міжнародний кур’єр", № 3 (58) 11-17 лютого, С. 6-7

Співпраця між двома державами заснована на спільних цінностях, включаючи поширення економічної свободи та демократії, забезпечення безпеки, посилення верховенства права, сприяння інноваціям та технологічному розвитку. Спільними зусиллями українсько-американські стосунки вдалося вивести на рівень стратегічного партнерства, проголошеного в Заяві президентів України і США від 4 квітня 2005 року. Українсько-американське стратегічне партнерство виходить за рамки суто двосторонніх стосунків. Його подальше зміцнення позитивно впливатиме на подолання викликів регіональної і європейської безпеки. Незважаючи на складну внутрішньополітичну ситуацію в Україні, протягом 2008 року було продовжено інтенсивний двосторонній політичний діалог: відбулися два візити Президента України, секретаря СНБО України і міністра юстиції України в США, візити президента, віце-президента і міністра торгівлі США в Україну, відбулося засідання основного координаційного механізму - Міжвідомчої координаційної групи.

Хартія про стратегічне партнерство між Україною і США

19 грудня 2008 року договірна база між Україною та Сполученими Штатами поповнилася ще одним надзвичайно важливим документом. Перебуваючи у Вашингтоні, міністр закордонних справ України В. Огризко підписав із держсекретарем США К. Райс українсько-американську Хартію про стратегічне партнерство та безпеку. Підписавши Хартію, К. Райс зазначила: «Україна є дуже важливим партнером і другом США. Ми давно вірили, що незалежність України, її демократичність є важливою для Європи і миру в регіоні. Український народ є гордим, і ми дуже пишаємось тим, що є вашими друзями і працюємо разом із вами». Зі свого боку, В. Огризко наголосив, що підписаний документ є «дуже важливим, оскільки підсумовує наші зусилля за останній рік, - і разом з тим має дуже важливий вимір для нашого майбутнього».

Певною мірою Хартія підтверджує зафіксовані в тристоронній заяві президентів України, США та Росії від 14 січня 1994 року гарантії безпеки і незалежності після виведення ядерної зброї з української території. Хартія також закріплює угоду 1997 року про встановлення стратегічного партнерства між Україною і США. Хартія закріплює принципи двосторонніх відносин і визначає шляхи посилення співпраці у сферах оборони та безпеки, зокрема енергетичної, економіки і торгівлі, демократії, контактів між людьми та культурних обмінів.

В другому розділі Хартії міститься пункт щодо реалізації програми посиленого безпекового співробітництва, яка передбачає збільшення українських можливостей та посилення позицій України як кандидата на членство в НАТО..

В умовах «газової війни» між Росією і Україною надзвичайно важливим є положення Хартії про енергетичне співробітництво. Зокрема планується тісно співпрацювати над модернізацією потужностей української газотранспортної інфраструктури, диверсифікацією українських джерел ядерного палива.

Велике значення має зафіксоване в Хартії рішення про започаткування американської дипломатичної присутності США в Криму (м. Сімферополь), яке не буде консульством, а займатиметься питаннями культури і розвитком взаєморозуміння між Сполученими Штатами та Кримським регіоном.

Загалом, оцінюючи документ, слід зазначити, що в контексті геополітичної ситуації, яка виникла після грузинсько-російського конфлікту, коли деякі експерти називали Україну наступною ціллю Кремля, Хартія є чітким сигналом Росії із боку США і України, про те, що їхнє партнерство міцне і що Україна впевнено йде шляхом до демократії та європейської інтеграції.

Сьогодні важливо, щоб Хартія не залишилась лише декларацією і була реалізована в конкретних заходах, а це можливо лише за умови стабільності внутрішньополітичної ситуації в Україні і злагодженої діяльності усіх гілок влади. Передусім необхідно встановити механізм проведення консультацій з виконання цього документа.

Як зазначив колишній посол України в США Ю. Щербак, Хартія «підкреслює наші особливі відносини зі Сполученими Штатами Америки, свідчить про те, що США небайдужі до нашої геополітичної долі під впливом зростаючих загроз, щодо нашої незалежності і нашої територіальної цілісності».

Офіційні контакти

Протягом 2008 року Україна і США активно здійснювали двосторонню програму візитів високого рівня. Обидві сторони використовують такі візити для посилення та активізації роботи на пріоритетних напрямках двостороннього співробітництва. Україна і США підтримують діалог у рамках двосторонніх механізмів співробітництва, таких як Міжвідомча координаційна група та Двостороння робоча група з питань нерозповсюдження та експортного контролю. За 10 місяців 2008 року здійснено 16 робочих візитів українських високопосадовців до США. В кінці серпня 2008 р. з робочим візитом в США перебувала Секретар РНБО України Р. Богатирьова, яка провела переговори з представниками Адміністрації США з актуальних питань двосторонніх відносин. В третій декаді вересня з двома робочими візитами в США перебував Президент України В. Ющенко, який в рамках участі в роботі 63-ї сесії ГА ООН провів зустрічі з урядовими, діловими та політологічними колами, лідерами єврейських організацій, відвідав Нью-Йоркську фондову біржу, виступив перед представниками Ради зовнішніх зносин та Національного географічного товариства США, а також провів переговори з Президентом США Дж. Бушем, виступив в Національному прес-клубі США, зустрівся з представниками ділових кіл США.

За цей же період відбулося 15 робочих, офіційних і державних візитів в Україну високопосадовців США. Найбільш вагомим був державний візит Президент США Дж. Буша (31.03.08-01.04.08), в рамках якого відбулося обговорення актуальних питань двосторонньої співпраці, було ухвалено «Дорожню карту» пріоритетів українсько-американського співробітництва, підписано  міжурядову Угоду про торговельне та інвестиційне співробітництво, а також рамкову Угоду про співробітництво в дослідженні та використанні космічного простору. Офіційний візит Віце-президента США Р.Чейні (4-5.09.08) дав додатковий імпульс для подальшого розвитку політичного, торговельно-інвестиційного та енергетичного співробітництва.

Співпраця Верховної Ради України і Конгресу США була започаткована ще за радянських часів. Деякі американські конгресмени, такі як сенатори Ричард Лугар, Джон МакКейн, Мітч МакКоннелл, Карл Левін, члени Палати представників Курт Велдон, Марсі Каптур, Сандер Левін, які стояли біля витоків українсько-американського парламентського співробітництва, й досі присутні в активній політиці і продовжують розвивати українсько-американський діалог.

В середині дев’яностих низка народних депутатів України об’єдналася в групу міжпарламентського співробітництва «Україна-США». Вони активно просували ідею українсько-американського стратегічного партнерства, яке було офіційно проголошене у 1996 році. У 1997 році було сформовано конгресову групу сприяння Україні, що налічує сьогодні близько 50 конгресменів, які представляють 12 різних штатів. В Україні з вдячністю відзначають їх численні візити до Києва, їх дружню зацікавленість та підтримку у розбудові політичних і регіональних контактів. Особливо важливою у скликанні українського «кокусу» в Конгресі США була роль Українського конгресового комітету Америки та особисто його президента Майкла Савківа.

Після подій 2004 року відносини двох країн отримали новий позитивний поштовх. Історичного звучання набуло звернення Президента Ющенка до Спільної сесії Палати представників та Сенату у квітні 2005 року. Станом на 2008 рік український «кокус» Палати представників охоплює понад 40 членів. Відповідно, група міжпарламентського співробітництва «Україна-США» традиційно є одною із найбільших у Верховній Раді. У 2008 році Україну відвідували голова Підкомітету з питань Європи Палати представників Конгресу США Роберт Векслер, співголова сенатського Комітету у закордонних справах Ричард Лугар, а також сенатори Ліндсі Грем від Південної Кароліни та Джо Ліберман від штату Коннектикут, які перебували у Києві в серпні ц.р. у  якості особистих представників Джона МакКейна.

Економічна співпраця

У 2007 р. в порівнянні з 2006 р. загальний об'єм торгівлі між Україною і США збільшився на 22,4 % і склав 3,3 млрд дол. За даними Держкомстату України, загальний товарообіг між Україною та США за 8 місяців 2008 року збільшився, порівняно з відповідним періодом 2007 року, майже у 2 рази (на 1628,1 млн. дол. США) і склав 3137,7 млн. дол. США. При цьому український експорт збільшився в 1,9 рази (на 636 млн. дол. США) та склав 1345,1 млн. дол. США, а імпорт збільшився у 2,2 рази (на 992 млн. дол. США) і становив 1792,7 млн. дол. США. Від’ємне сальдо товарами продовжило збільшуватись та склало 447,6 млн. дол. США.

Значну роль в розвитку двосторонньої співпраці між Україною і США відіграє Регіональна Місія Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID), яка працює в Україні з 1992 року. Програми Місії зосереджені на таких напрямках, як демократизація сфер управління, економічний розвиток та соціальна допомога. В Україні також діє Американська Комерційна Служба (АКС), яка є представником Департаменту торгівлі США. Основне завдання АКС - допомагати американським компаніям виявляти ділові можливості в Україні та сприяти поширенню співробітництва між українськими та американськими діловими колами. Спеціалісти АКС вивчають найбільш перспективні галузі економіки України, що дає можливість зосередитись на сферах, які мають потенціал для розвитку торгівлі між американськими та українськими компаніями.

Досягнення України на шляху інтеграції до світової економічної спільноти створюють передумови для співробітництва між Україною і США в інвестиційній сфері. Співробітництво між українськими та американськими фінансовими і діловими колами сприяє поглибленню стратегічного партнерства між нашими країнами, залученню інвестиційних ресурсів в економіку нашої країни. Зростаючий інтерес американських компаній до започаткування нових проектів в Україні свідчить про реальні можливості суттєвого збільшення американських інвестицій. Найбільшу представленість в Консультативній Раді з питань іноземних інвестицій при Президентові України мають представники американського бізнесу.

Американським інвесторам можуть бути цікаві проекти насамперед у сфері високих технологій, зокрема,  у сфері комп'ютерного програмування в рамках проекту «Кремнієва долина».   Із створенням в Україні повноцінного ринку сільськогосподарських земель слід очікувати притоку американських інвестицій в сільське господарство України. Американські інвестори могли б також взяти участь в реалізації проектів, пов'язаних з підготовкою до проведенням в Україні ЄВРО-2012. Прямі американські інвестиції в українську економіку за перше півріччя 2008 р. склали 1,4 млрд. дол. США на сьогодні посідає п'яту позицію за обсягами прямих капіталовкладень в українську промисловість (на 01.07.2008 – 542,5 млн. дол. США). Обсяги прямих інвестицій України в США метаном на 01.07.2008 склали всього 5,9 млн. дол. США.

Низка американських компаній (Боїнґ, Люсент Текнолоджіз, Вестінґгауз, Проктор енд Ґембл, Кока-Кола, Карґілл, МакДональдс, Американська енергетична група Ей-І-Ес та інші), що інвестували в Україну, починаючи з 1991 року, знаходяться серед найуспішніших багатонаціональних фірм, що йдуть в авангарді «нової економіки» ХХI століття. Ці «інтелектуальні індустрії» зосереджуються на таких галузях як Інтернет, розробка програмного забезпечення, організація мереж та розгалужена індустрія послуг. Американські фірми з сектору високих технологій збільшили свою присутність в Україні і зосередилися на тому, щоб скористатися багатим українським ресурсом кваліфікованих інженерів, техніків та комп’ютерних програмістів. Американські агротехнічні та харчопереробні компанії інвестують у колосальний потенціал українського сільського господарства. Американські компанії запроваджують сучасні міжнародні «ноу-хау» бізнесу. Американських компанії допомагають українським менеджерам оволодівати новітньою технікою менеджменту, міжнародними стандартами у фінансах, постачанні та маркетингу. Американські фірми інвестують також у нові виробничі потужності, найновітнішу інформаційну та офісно-комунікаційну технологію.

З метою сприяння зростанню торгівлі та інвестицій Україна має впровадити чітку систему реєстрації, ліцензування та митних процедур, зробити більш прозорим механізм реалізації прав власності та покращити адміністрування податків. Слід зазначити, що Уряд України не зможе привернути достатньо іноземних інвестицій, якщо не забезпечить прозорі, прості та стабільні умови для інвесторів. Країни перехідного періоду, як Україна, мають перш за все лібералізувати і дерегулювати бізнесову діяльність, забезпечити стабільну та передбачувану законодавчу базу, захистити права на інтелектуальну власність, зміцнити корпоративне управління та реформувати громадське адміністрування

Протягом останніх років завдяки покращенню загального клімату довіри, інтенсивності політичних контактів на високому рівні, активного розвитку торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, серйозно поліпшилися українсько-американські відносини у сфері міжрегіонального співробітництва. Встановлення прямих контактів областей, міст і районів України з окремими штатами США, розширення двостороннього співробітництва між представниками впливових бізнес-структур міст-побратимів позитивно впливають на зміцнення конструктивних відносин між двома країнами в цілому, створюють дієвий механізм для розбудови ділових і громадських зв’язків та сприяють подальшій інтенсифікації українсько-американського стратегічного партнерства.

Починаючи з 1991 р., між Україною та США укладено 26 угод про побратимські зв’язки. Ці договірно-правові акти є основою періодичних обмінів делегаціями, базою для створення сприятливих умов для інвестиційного співробітництва між окремими містами та регіонами двох країн, фундаментом для вдосконалення системи функціонування місцевого самоврядування в Україні, а також платформою для покращення взаємного пізнання двох націй та розвитку міжлюдських контактів.

Активну роль у розвитку регіонального співробітництва між Україною та США відіграють державні структури - Міністерство закордонних справ України та Державний департамент США, а також недержавні некомерційні організації, неурядові структури, громадські фонди та асоціації, численні команди волонтерів. Серед неприбуткових українських та американських партнерів - Національна Рада з питань міжнародних обмінів (National Council for International Visitors/NCIV) та 91 підпорядкований їй регіональний підрозділ у різних штатах США, Фундація США-Україна (US-Ukraine Foundation), Агенція з міжнародного розвитку США (United States Agency for International Development/USAID), міжнародна неприбуткова організація «Американські Ради за міжнародну освіту» (American Councils for International Education – ACTR/ACCELS), Центр «Відкритий світ» при бібліотеці Конгресу США, Організація міст-побратимів США (U.S. Sister Cities International) та Асоціація міст України та громад. Понад 40 міст українських обласних і районних міст мають побратимські зв’язки з містами і містечками США.

Двостороннє міжрегіональне співробітництво здійснюється в рамках програм, які охоплюють питання політики, зокрема партнерства громад для поширення місцевого самоврядування, економіки, освіти і суспільства, а також спрямовані на розвиток взаємовигідних контактів у культурно-гуманітарній сфері та галузі охорони здоров’я.

Співпраця у сфері енергетики

Невід’ємною частиною стратегії України у сфері енергетики є розвиток міжнародного енергетичного партнерства, в тому числі зі Сполученими Штатами Америки. Метою розвитку такого партнерства є, передусім, зміцнення енергетичної безпеки на міжнародному, регіональному та національному рівнях. В процесі діалогу зусилля спрямовуватимуться на такі завдання, як підвищення ядерної безпеки, сприяння інвестиціям в енергетичний сектор, диверсифікація джерел енергопостачання, реалізація потенціалу країн у ядерній енергетиці.

Сполучені Штати та Україна підтримують інтенсивний енергетичний діалог, в тому числі в рамках Двосторонньої робочої групи з питань енергетичної безпеки. Розглядається можливість започаткування тристороннього діалогу з енергетичних питань за участю України, Сполучених Штатів та Європейського Союзу. За сприяння США Україна здійснює заходи щодо альтернативного постачання ядерного палива, а також будівництва центрального сховища відпрацьованого ядерного палива з трьох українських АЕС (Південноукраїнська, Рівненська та Хмельницька) за участю американської компанії «Holtec International», що дозволить уникнути політичних ризиків від монопольних послуг з переробки ВЯП з боку Росії, а також зекономить кошти на вивезенні відпрацьованих ТВЕЛів.

Успішним також є залучення досвіду та ноу-хау «Holtec International» до вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема,  звільнення Чорнобильської АЕС від відпрацьованого ядерного палива. За повної згоди Асамблеї донорів ЄБРР (країни ЄС, США та Японія) у вересні 2007 року між ДСП «ЧАЕС» та американською компанією «Holtec International» були підписані документи контракту щодо завершення будівництва Сховища сухого типу для відпрацьованого ядерного палива з трьох реакторів Чорнобильської АЕС у повній відповідності до українських стандартів безпеки. 24 квітня у приміщенні Посольства проведено «круглий стіл» з нагоди 22-ї річниці Чорнобильської катастрофи. У заході взяли участь керівники неурядових благодійних організацій США, представники Державного департаменту США, віце-президент американської корпорації «Westinghouse» Р.Зоглман, Генеральний директор ТОВ «Holtec Ukraine» К.Катхілл, представники Товариства українських інженерів Америки та української громади США.

США, разом з іншими донорами, через спільну з Урядом України Робочу групу надаватимуть допомогу в модернізації муніципальних опалювальних систем з метою збільшення їхньої енергоефективності й зменшення залежності від імпортованого газу. Перспективним напрямом двостороннього співробітництва в сфері енергетики є залучення Україною досвіду США щодо реалізації програм енергозбереження та розвитку альтернативної й відновлювальної енергетики. Сполучені Штати є одним з світових лідерів у інвестуванні та розробці нових енерготехнологій, зокрема виробництва різних видів етанолу, метанолу, виробництва палива з вугілля, біомаси, використання гібридних та електричних двигунів, створення екологічно чистих вугільних електростанцій тощо.

Україна також успішно будує партнерство зі Сполученими Штатами у сфері ядерної енергетики. Так, у вересні 2007 року Україна приєдналася до ініціативи США щодо Глобального партнерства в ядерній енергетиці, виявивши таким чином свою підтримку принципам розширеного технічного співробітництва у напрямку створення сучасних безпечних ядерних реакторів, полегшення доступу до фінансових ресурсів для розвитку атомно-промислового комплексу, забезпечення стабільності комерційного ринку ядерного палива та гарантування доступу до надійних джерел палива та послуг, пов’язаних з ядерно-паливним циклом.

  Згідно з угодою від 5 червня 2000 між Урядами України і США стосовно проекту кваліфікації ядерного палива для України фінансування проекту забезпечується у рамках Міжнародної програми з ядерної безпеки, донором якої є Уряд США. Проектом передбачається розробка та поставка на АЕС України альтернативного ядерного палива, сумісного з паливом російського виробництва (ТВЕЛ), яке експлуатується на українських АЕС. Проект виконується в два етапи. В рамках першого етапу створено Центр проектування активних зон реакторів, здійснена підготовка персоналу, виготовлення і постачання для дослідної експлуатації на блоці № 3 Південноукраїнської АЕС пілотних тепловиділяючих збірок (ТВЗ) виробництва компанії «Westinghouse». Цей етап проекту вже завершено: пілотні ТВЗ поставлено на майданчик станції в червні 2005 року. Нині погоджено  Програму робіт з реалізації другого етапу проекту, згідно з яким постачання в Україну 42 ТВЗ, виробництва «Westinghouse», планується здійснити у 2009 році.

Логічним продовженням Проекту кваліфікації ядерного палива для України та практичним втіленням у життя державної політики щодо диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, зокрема ядерного палива, в Україну стало підписання 30 березня 2008 року між НАЕК «Енергоатом» та компанією «Westinghouse Electric» контракт на постачання паливних збірок ВВЕР-1000 для українських АЕС. Контракт передбачає постачання протягом 2011-2015 років ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse» для забезпечення щорічного планового перевантаження не менше трьох енергоблоків ВВЕР 1000 АЕС України. Планується поставка близько 630 паливних збірок.

Помітною подією стало підписання Кабінетом Міністрів України 19 жовтня 2007 року угоди про розподіл продукції при розробці Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря з американською компанією „Vanco International Ltd.” (США).

Американські приватні енергетичні компанії приділяють значну увагу розробці та реалізації політики зменшення нафтової залежності, а також широкомасштабного запровадження нової культури енергоспоживання. З огляду на це, використання досвіду та ноу-хау енергокомпаній США, залучення технічної допомоги та новітніх технологій у вищезгаданій сфері дозволить Україні суттєво поліпшити стан власної енергетичної безпеки та зменшити енергоємність  національної економіки.

Військово-технічне співробітництво.

Співпраця у військовій сфері між Україною і США здійснюється відповідно до «Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво у сфері оборонних і воєнних відносин між міністерствами оборони України і США» від 27 липня 1993 року і базується на щорічних планах співробітництва та програмах двосторонніх українсько-американських воєнних контактів. До 2008 року фінансування усіх заходів, крім протокольних, які проводилися на території України, здійснювалося за рахунок Уряду США. Фінансові витрати, пов’язані з підготовкою і проведенням багатонаціональних військових навчань на території України у 2008 році, передбачається здійснити за рахунок кошторису МО України на 2008 рік.

Згідно з Дорожньою картою, підписаною 1 квітня 2008 р., основними пріоритетами українсько-американського співробітництва у військово-технічний сфері є пошук шляхів можливого технічного співробітництва у сфері ПРО, проведення консультацій з питань придбання та розгортання комунікаційного обладнання для українських збройних сил. Трансформація системи управління кадрами та підготовки військовослужбовців з метою досягнення більш ефективної співпраці з силами НАТО. Україна та Сполучені Штати співпрацюватимуть в рамках ініціативи „G-8” „Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення”, а також „Глобальної ініціативи у боротьбі з ядерним тероризмом”. Україна та Сполучені Штати співпрацюватимуть з метою успішного завершення процесу знищення надлишкових озброєнь та боєприпасів у відповідності до проекту Трастового фонду ПЗМ НАТО. Обидві країни продовжуватимуть діяльність у сфері належного екологічного зберігання та знищення твердого ракетного палива для двигунів РС-22 технічно та фінансово виправданим способом.

США також допомагають Україні позбуватися наступальних озброєнь та застарілої військової техніки, що потребує утилізації, зокрема, важких бомбардувальників Ту-22. В рамках програми Нанна-Лугара започатковано п'ять проектів, спрямованих на організацію конверсійного виробництва на українських оборонних заводах. Свого часу США також надали Україні фінансову допомогу у створенні Держслужби експортного контролю України, зокрема, сучасної автоматизованої системи контролю за передачею товарів військового призначення.

Сполучені Штати активно підтримують Україну на шляху її євроатлантичної інтеграції. Після підписання 19 грудня 2008 року у Вашингтоні Хартії про стратегічне партнерство держсекретар США К. Райс відзначила, що «США підтримують інтеграцію України в євроатлантичні структури. І в цьому плані я хочу запевнити вас, що ухвалена в Бухаресті декларація, яка передбачає членство України в НАТО, коли вона відповідатиме стандартам, перебуває в центрі нашої політики. Ми з нетерпінням хочемо вам допомогти виконати ухвалене в Брюсселі рішення щодо інтенсифікації роботи комісії Україна-НАТО задля реалізації Бухарестської декларації». Підтримка євроатлантичного курсу України з боку США має особливе значення в умовах, коли процес долучення України до НАТО загальмувався, багато в чому через протидію інших членів альянсу, таких як Німеччина і Франція.

Співпраця у сфері дослідження космосу

Важливим у контексті розвитку вітчизняної космічної галузі є активізація міжнародного співробітництва у сфері дослідження космосу, зокрема зі США. Наприкінці травня 2007 року опубліковано узгоджений 14 космічними агентствами (включно з Національним космічним агентством України) документ «Глобальна стратегія досліджень - основи координаційного процесу». Він містить концептуальні положення щодо мети, завдань і організації спільних дій космічних країн, спільні підходи до майбутньої співпраці.

Активізувати співробітництво між Україною та США покликана двостороння міжурядова Угода про співробітництво у сфері мирного дослідження космічного простору, яка була підписана у Києві 31 березня 2008 року. Перспективи співпраці у космічні сфері обговорювалися в ході візиту до Сполучених Штатів Генерального директора Національного космічного агентства України Ю.С. Алексеєва. який 18 червня 2008 року провів низку зустрічей з керівництвом НАСА.

  На листопад 2008 року заплановано запуск космічного корабля Шатл Ендевор (космічна місія STS-126), до екіпажу якого входить астронавт українського походження капітан ВМФ США Хайдемарі М. Стефанишин-Пайпер.

У 1995 році ДКБ «Південне» та ВО «Південмаш» спільно з компаніями «Боїнг» (США), «Кварнер» (Норвегія) та «Енергія» (Росія) створили спільне підприємство «Морський старт» для реалізації на комерційній основі унікального проекту здійснення запусків супутників з морської платформи в екваторіальній зоні Тихого океану. Головною перевагою плавучого космодрому є можливість його розміщення безпосередньо на екваторі, що дозволяє максимально використовувати ефект обертання Землі та з меншими витратами виводити вантажі на орбіту.

Базовий порт «Морського старту» розташований у Лонг-Біч (США) і призначений для забезпечення підготовки космічних апаратів, швартування стартової платформи та складально-командного судна, заправлення компонентів палива, навантаження ступенів ракети-носія, розгінного блоку та блоку корисного навантаження на складально-командне судно.

28 березня 1999 року здійснено перший пуск нової ракети-носія “Зеніт-3SL” з морської платформи, який підтвердив працездатність усієї системи, надійність ракети-носія та якість пускових послуг. Станом на жовтень 2008 року здійснено 29 пусків в рамках програми«Морський старт».  29 вересня 2008 року з плавучої платформи «Одисей», що знаходилася у Тихому океані в районі острова Різдва (Республіка Кірібаті), успішно стартувала ракета-носій “Зеніт-3SL” з американським космічним апаратом «Galaxy-19» масою 4692 кг.   За оцінками експертів, у майбутньому «Морський старт» охоплюватиме 17% усіх комерційних космічних запусків у світі.

Співпраця у сфері охорони здоров’я

Двостороннє співробітництво в галузі охорони здоров`я базується на положеннях Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про надання технічної допомоги в галузі охорони здоров`я України, укладеному в 2003 році відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом США про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво від 7 травня 1992 року.

Агентство США з міжнародного розвитку реалізує в Україні проекти, спрямовані на протидію розповсюдженню ВІЛ; догляд за людьми, які живуть з ВІЛ/СНІД;  попередження передачі ВІЛ/СНІД від матері до дитини, та догляд за ВІЛ-інфікованими дітьми; удосконалення політики, стратегічного планування, менеджменту, моніторингу та оцінки ситуації щодо ВІЛ/СНІД; зміцнення системи інформування щодо відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні, створення у суспільстві сприятливого середовища по відношенню до хворих на ВІЛ/СНІД. На напрямі подолання епідемії ВІЛ/СНІД активно працює Ініціатива Фонду Клінтона з питань ВІЛ/СНІД. Основний мандат Фонду - допомога країнам в реагуванні на епідемію ВІД/СНІД. 

Слід також зазначити, що Сполучені Штати є основним донором Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. В листопаді 2006 року рішенням Правління Глобального фонду Україні надано грант у 151 млн. доларів на фінансування  заходів щодо забезпечення  розширеного  доступу до лікування, догляду та підтримки хворих на СНІД,  проведення профілактичної роботи та низки моніторингових програм. 

 Українсько-американська співпраця у сфері охорони здоров`я включає також заходи протидії туберкульозу.

Окремим напрямом співпраці з США є партнерська діяльність щодо протидії розробки біологічної зброї. В серпні 2005 року було підписано Угоду між Міністерством охорони здоров`я України та Міністерством оборони США стосовно співробітництва у галузі запобігання розповсюдженню технології, патогенів та знань, які можуть бути використані для розробки біологічної зброї. Зазначена Угода передбачає, зокрема, вирішення питань щодо покращання матеріально-технічного забезпечення, біозахисту та біобезпеки об`єктів, на яких зберігаються особливо небезпечні патогени (Центральної санітарно-епідеміологічної станції (м. Київ); Науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни (м. Львів) та  Українського науково-дослідного протичумного інституту (м. Одеса); проведення спільних біологічних досліджень в профілактичних, захисних та мирних цілях; здійснення моніторингу за інфекційною захворюваністю та її спалахами в Україні.

  В жовтні 2008 року Агентство спільного зменшення загрози МО США визначило підрядника на виконання проектів в Україні у сфері біобезпеки, які реалізовуватимуться згідно з положеннями Угоди. Компанією, яка виграла тендер, стала Black and Veatch. Загалом вона отримає 175 млн. доларів США на реалізацію в Україні проектів у сфері біобезпеки.

  Станом на жовтень 2008р. ведеться активна робота, зокрема, з Національним інститутом здоров’я США та низкою неурядових медичних установ Сполучених Штатів, з метою започаткування і реалізації конкретних проектів, які передбачатимуть надання Україні цільової допомоги у сфері охорони здоров’я. Зазначена проблематика порушувалася протягом 2008 року на міжурядовому рівні.