Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методпосіб Моделювання.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.15 Mб
Скачать

6. Моделювання теплового потоку калорифера

6.1. Дослідна установка

Дана установка є моделлю сушарки, в якій сушильним агентом служить тканина 9 (гігроскопічний матеріал), яка змочується водою з системи зволоження 7. Установка складається із калорифера 2, сушильної камери 10, блока управління, крапельниці 7 (система зволоження), блоку вентилятора 1 з регулятором витраченої кількості

повітря 14. Установка дозволяє вимірювати температуру повітря 4 на вході в калорифер 2, температуру нагрітого повітря 6 на вході до сушильної камери, температуру11 в сушильній камері 10 і виході з сушильної камери 17, потужність 3, яку споживає нагрівач калорифера з допомогою регулятора 5.

Для замірів відносної вологості навколишнього середовища і на виході з сушильної камери використовуються психрометри 12, 16.

Калорифер 2 з двома вивідними трубами , складений з двох металевих циліндрів, більший ціліндр з днищем, в який вмонтований електричний нагрівач.

Вмикання електропостачання калорифера здійснюється з панелі управління "Нагрівач".

Встановлення і регулювання температури нагрівання повітря здійснюється ручкою регулятора 5 "Регулювання потужності".

Сушильна камера 10 складається із двох циліндрів, двох кришок, тканини 9 (гігроскопічний матеріал), піддону. З калорифера 2 нагріте повітря омиває внутрішню поверхню змоченої тканини 9, а потім зовнішню, і поміж циліндрами сушильної камери 10 здійснюється випаровування вологи. Для компенсації випареної вологи в процесі сушіння з метою підтримання стаціонарного режиму на поверхню тканини 9 подається із крапельниці 7 вода.

В нижній частині внутрішнього циліндру сушильної камери встановлено піддон з водою, який використовується для початкового змочування тканини 9. Необхідна для цього вода заливається в закріплену на лабораторному столі систему зволоження 7, трьохходовий кран системи видалення води 8, призначений для злиття води після досліду.

6.1. Проведення досліду

5.1.Використовуючи схему сушарки і опис дослідної установки, ознайомитись з її будовою.

5.2.Перед проведенням досліду необхідно зробити змочування

тканини в сушильній камері наступним чином:

а) залити воду у систему зволоження в кількості не більше 0,5л, при закритому зливному крані системи видалення води;

б) підняти піддон з водою вертикально вгору до упору за допомогою двох кульок;

г) через хвилину піддон опустити.

5.3. Подати напругу на установку. При цьому висвічується

індикатор "Живлення"

5.4. Ввімкнути блок потужності кнопкою "Ввімкнуто".

5.5.Встановити перемикач виду вимірювань в положення "Р" для вимірювання потужності нагрівача.

5.6.Ручкою "Регулювання нагріву" встановити задану потужність, що споживає нагрівач.

5.7.Встановити перемикач виду вимірювань в положення "Q" для вимірювання витрати повітря.

5.8.Ручкою "Тиск" встановити задану витрату повітря.

5.9.Встановити перемикач виду вимірювань в положення "Т".

5.10.При встановленні стаціонарного режиму (5...7 хв.) провести вимірювання температур за допомогою перемикача термопар: Т1 - температура повітря яка входить в сушарку; Т2 – температура в підігрітого повітря; Т3 - температура в сушильній камері; Т4 - температура повітря на виході із сушарки .

5.11.При встановленні стаціонарного режиму (5...7 хв.) провести вимірювання психрометром відносної вологості навколишнього середовища та на виході з сушильної камери. Для цього батист на краю мокрого термометра зволожується дистильованою водою за допомогою спеціальної гумової груші.