Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логіка-посібник.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

108

Міністерство освіти і науки України

Донецький національний університет

Кафедра філософії

Г.В.Камаралі, В.В.Білецький

Логіка

Навчально-методичний посібник

Донецьк

2009 рік

ББК 87.4(4 Укр)

Б 43

Камаралі Г.В., Білецький В.В. Логіка: навчально-методичний посібник – Донецьк: ДонНУ, 2009. - 104 с.

Книга є навчально-методичним посібником, орієнтованим на сучасні стандарти викладання дисципліни «Логіка» у вузах, зокрема у Донецькому національному університеті. Вона рекомендована студентам всіх факультетів, спеціальностей і форм навчання, які вивчають предмет «Логіка». Посібник також може бути використаний у середніх навчальних закладах (гімназіях, ліцеях, коледжах тощо), в яких ця наукова дисципліна викладається факультативно. Специфіка компонування посібника пояснюється прагненням дотримуватися міждисциплінарного принципу вітчизняної освіти, а також поліфаховістю ДонНУУ.

This educational manual is lectures Course of logic, which orient on teaching program of this scientific discipline in higher institutes, in particular in Donetsk national university. The educational manual is recommended for students of all departments who study logic. The book also can be used as an educational manual in high schools, lyceums and colleges, in which given scientific discipline teaches. Specific of lectures course character is accounted by aspiring to employ interdisciplinary approach in teaching of students, and also by profile of Donetsk national university.

Книга является учебно-методическим пособием, ориентированным на современные стандарты преподавания дисциплины «Логика» в вузах, в частности в Донецком национальном университете. Она рекомендована студентам всех факультетов, специальностей и форм обучения, которые изучают предмет «Логика». Пособие также может быть использовано в средних учебных заведениях (гимназиях, лицеях, колледжах и т.п.), в которых данная научная дисциплина преподается факультативно. Специфика компоновки пособия объясняется стремлением применить междисциплинарный принцип отечественного образования, а также многопрофильностью ДонНУ.

Рецензенти:

Волошин В.В., кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри філософії, Донецький національний університет

Узбек К.М., доктор філософських наук, профессор, завідувач кафедри українознавства, Донецький національний университет економікі і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

© Камаралі Г.В., Білецький В.В. 2009

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА 4

Конспект лекцій 6

Тема 1. Предмет і мова формальної логіки 6

Тема 2. Поняття 13

Тема 3. Судження 29

Тема 4. Закони логіки 42

Тема 5. Умовивід 49

Тема 6. Доведення і спростування 59

навчально-методичні матеріали 70

Модульне планування дисципліни 70

Плани семінарських занять 71

Організація самостійної роботи студента 78

Тести для модульного і підсумкового контролю 81

Стереотипні задачі 87

Список методичної літератури 93

Стислий словник логічних термінів 94

Стислий перелік логічних символів 102

ПІСЛЯМОВА 103

Передмова

Метою пізнання у науці та повсякденному житті є отримання істинних знань для доцільного використання їх на практиці. Саме завдяки здобутій та належним чином впорядкованій інформації людина набуває здатності прогнозувати явища, найкращим чином планувати свою діяльність, максимально передбачати можливі наслідки, висувати різноманітні гіпотези та обстоювати власні позиції. Саме знання, здатність до вольового усунення перешкод з боку власних емоцій, вміння оперативно послуговуватися інформацією складають інтелект.

У свою чергу, формування багатого на знання інтелекту, дисциплінованого і вірного мислення для сучасної молодої людини є нагальною потребою, бо відкриває перед нею перспективи прогресу, успішності як у професійній діяльності, так і у повсякденному житті загалом.

Необхідність формування раціональних параметрів мислення студентів додатково актуалізується реаліями вітчизняного суспільства. Його вектор розвитку якого сьогодні і надовго спрямований на інтеґрацію до цивілізованої ринкової економіки, включення до динамічних інтелектуальних технологій для чого необхідною є поява відповідної компетентної висококультурної особистості, мислення якої є розвиненим, багатим, гнучким і дисциплінованим.

Логіка як наука є однією з ряду найдавніших класичних філософських раціональних дисциплін. Обізнаність у ній створює умови для появи і зростання здібностей щодо критичного бачення дійсності, засвоєння молодою людиною європейської культури раціонального мислення.

Крім цього, логіка - одна з найбільш значимих дисциплін теоретичного гуманітарного циклу, яка сприяє формуванню раціональних параметральних засад мислення. Саме культивація цих якостей є метою вивчення курсу, бо знання та практичні навички вірного мислення потрібні не лише на теоретичному, але і на широкому практичному, світоглядному рівнях свідомої розвиненої людини.

Даний навчально-методичний посібник побудований за класичною структурою викладання основних засад цієї науки. Іншими словами, автори дотримувалися традиційної тематики, яка прийнятна і корисна для студентів всіх факультетів і спеціальностей навчання.

Зміст книги не обмежується текстами лекцій (тем), у яких реконструйовано загальні положення формальної логіки. Натомість автори усіляко прагнули прагнули актуалізувати творчу розумову діяльність студента, подаючи після кожної теми не лише висновки, але й питання для самоконтролю, перелік літературних джерел, знайомлячись з якими студент поглибить свої знання.

Користування посібником, безумновно, не буде складним для будь-якого студента. Після прослухування лекції або самостійного прочитування відповідної теми, йому необхідно ознайомитися з текстом базових підручників з логіки (зокрема – за специфічним фахом навчання), для чого авторами зазначено, на яких саме сторінках конкретних підручників подано навчальний матеріал. Після самоконтролю, студент приступає до підготовки до доповіді або повідомлення на семінарському занятті, написання реферату, для чого необхідно ознайомитися з планом, темами і рекомендаціями до самостійної роботи.

Для полегшення доступу до цієї інформації у методичній частині даного посібника викладено детальні плани кожного з семінарів, перелік рекомендованих реферативних тем, контрольні тести, приклади стереотипних задач, настанови щодо підготовки власних творчих робіт, словник базових термінів та інше.

Зауважуючи на сучасних вітчизняних освітніх стандартах, які певною мірою наближуються до європейських, автори намагалися відбити у даному навчально-методичному посібнику вимоги кредитно-модульної системи викладання. Разом з цим, вони висловлюють впевненість, що обов’язковий самостійний креативний пошук інформації, здійснюваний студентом, не буде складним, а вивчення логіки виявиться цікавим і корисним процесом.