Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPT tema 4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
378.88 Кб
Скачать

Температура самозаймання матеріалів

Матеріал

Температура

самозаймання,°С

Матеріал

Температура

самозаймання,°С

Лідерин

Целулоїд

Дерматин

130

141

165

Деревоволокниста та ізоляційна плитка

Будівельний войлок

Гумовий і хлорвініловий лінолеум

Пінопласт ПВХ-1

345

370

410

501

Горіння речовин є причиною загорянь і пожеж на різних об'єктах.

Загоряння – неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що не заподіює матеріального збитку;

Пожежа – неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що завдає матеріального збитку.

Пожежі горючих речовин і матеріалів підрозділяються на класи:

А – пожежі твердих речовин, переважно органічного походження, горіння яких супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір);

В – пожежі горючих рідин або твердих речовин, які плавляться;

C – пожежі газів;

D – пожежі металів і їх сплавів;

Е – пожежі, пов'язані з горінням електроустановок.

Небезпечними чинниками пожеж є: токсичні гази, знижена концентрація кисню, висока температура, безпосередня дія іскор і полум'я, задимленість.

Зниження концентрації кисню до 12…15 % призводить до порушень м'язової координації, до 10…14 % – до непритомного стану, до 6 % і менше – смерті протягом 6…8 хв. У·сухому повітрі за температури 80…100°С і у вологому повітрі за температури 50…60°С людина може знаходитися без засобів захисту всього декілька хвилин. Втрата видимості в задимлених приміщеннях утруднює своєчасну евакуацію людей з приміщень і будівель.·

Вибух – це швидке перетворення речовин, що супроводжується виділенням енергії і утворенням стиснутих газів, здатних виконати роботу. Вибухи у виробничих умовах можуть спричиняти людські жертви, руйнування устаткування і будівельних конструкцій, зупинку виробництва і великі матеріальні збитки.

  • Найменша кількість газів, пари і пилу, за якої ще можливий вибух їх в суміші з повітрям і нижче за яку суміш невибухонебезпечна, називається нижньою межею вибуховості.

  • Найбільша кількість газів, пари або пилу, за якої ще можливий вибух їх в суміші з повітрям і вище за яку суміш невибухонебезпечна, називається верхньою межею вибуховості.

Нижні межі вибуховості деяких речовин наведені в табл. 2.

Таблиця 2

Нижні границі вибуховості речовин

Речовина

Нижня границя вибуховості, г/м3

Речовина

Нижня границя вибуховості, г/м3

Пшеничне борошно

Льняна костра

10,3

16,7

Цукор (пудра)

Деревинна мука

17,2

25,2

Окрім об'ємних меж, для пари ЛЗР і ГР встановлені нижня і верхня температурні межі вибуховості. Нижня температурна межа вибуховості вогненебезпечних рідин рівна температурі спалаху. Якщо ЛЗР зберігати у відкритій тарі, яка має контакт з атмосферою, то за будь-якої (навіть мінусової) температури, коли вона вища за температуру спалаху даної рідини, можна очікувати утворення вибухонебезпечної концентрації пари в повітрі. Тому необхідно стежити в сховищах за тим, щоб тара з ЛЗР була щільно закрита.

Можливість спільного зберігання речовин і матеріалів визначаєтся викладеними в ГОСТ 12.1.004-91 вимогами, які сформовані на основі кількісного врахування показників їх пожежної небезпеки, токсичності, а також однорідності способів пожежогасіння.

Згідно вказаному стандарту, за потенційною небезпекою викликати пожежу, підсилювати небезпечні чинники пожежі, отруювати навколишнє середовище повітря, воду, грунт, флору і фауну), впливати на людину через шкіру, слизисті оболонки органів дихання безпосередньо або на віддалі речовини і матеріали підрозділяються на розряди: безпечні, мало небезпечні, небезпечні, особливо небезпечні.

До безпечних належать негорючі речовини і матеріали в негорючій упаковці, які в умовах пожежі не виділяють небезпечних (горючих, отруйних, їдких) продуктів розкладання або окислення, не створюють вибухових або пожежонебезпечних, отруйних, їдких, екзотермічних сумішей з іншими речовинами.

Мало небезпечними є горючі і важкогорючі речовини і матеріали, на які не розповсюджуються особливі вимоги ГОСТ 19433-88, а також негорючі речовини і матеріали в горючій упаковці.

Небезпечними вважаються горючі і негорючі речовини і матеріали, прояв властивостей яких може призвести до вибуху, пожежі, загибелі, травмування, отруєння, опромінювання, захворювання людей і тварин, пошкодження споруд, транспортних засобів. Причому, небезпечні властивості можуть виявитися у речовин у чистому вигляді або під час взаємодії їх з речовинами і матеріалами інших категорій (визначені в ГОСТ 19433-88) в нормальних або аварійних умовах.

До особливо небезпечних належать такі небезпечні речовини і матеріали, які не сумісні з речовинами і матеріалами однієї з ними категорії за ГОСТ 19433-88.

Вимоги до розділення речовин і матеріалів під час зберігання містяться в "Правилах пожежної безпеки в Україні". Окремо від інших речовин і матеріалів мають зберігатися, наприклад:

  • речовини в аерозольній упаковці;

  • гази стиснені, зріджені і розчинені під тиском;

  • отруйні гази;

  • горючі гази;

  • легкозаймисті рідини;

  • легкозаймисті тверді речовини і деякі інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]