Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етапи реалізації проекту.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Предмети інтер'єра та їхні функції

Всі сучасні дизайнери, як зговорившись, говорять про стиль декорування «мінімалізм». Керуючись при цьому міркуваннями про економію простору. Але такі проекти, втілені в реальність, нерідко нагадують дизайн традиційних будинків у Японії, де меблі практично відсутні. Постає проблема – як пожвавити інтер'єр. Простіше всього це зробити, використовуючи для декору різні предмети інтер'єра. Вони здатні підкреслити гідність інтер'єра будь-якого стилю й замаскувати дрібні недоліки, залучаючи погляд до себе.

Центральне місце у величезній масі предметів інтер'єра займають килимові покриття, властиво паласи й килими. Ще наші бабусі вішали їх на стіни, а тепер така традиція пішла в минуле. Зараз килимам місце під ногами хазяїв. До того ж, підлоговий килим виконує важливі функції – поглинає звук і робить візуальну приємність. За допомогою килимів можна створити будь-який інтер'єр: перський, європейський, средиземноморский.

Відмінною альтернативою настінному килиму є гобелен. Сьогодні це й ткана картина, і декоративне панно, і тканина для оббивки меблів… Море варіантів! Класичний стиль доповнять гобелени-імітації картин великих художників, а абстрактний малюнок гобелена підкреслить будь-який стиль.

Порожні нудні стіни можна прикрасити й картинами. Репродукції відомих картин у великовагових стародавніх рамах не менш популярні, чим ультрасучасні абстрактні постери. Постер сьогодні може замовити кожний бажаючий: у картинній галереї допоможуть підібрати рамку або багет до зображення, що сподобалося. Не виходять із моди й фотографії: чорно-білі в стилі ретро в кутих ажурних рамочках або кольорові в скляному оформленні - треба тільки вибрати. Предмет інтер'єра, без якого не може обійтися жодна кімната (якщо тільки не запалювати по чотирьох дюжини свіч щовечора) - світильники. Сьогодні до кожного стилю оформлення можна підібрати потрібне висвітлення, будь то торшер або люстра. Модне й дуже популярний напрямок в оформленні світильників - вітражі. З натурального кольорового скла за допомогою технік Tiffany і Fasing створюються не тільки люстри, але й підвісні стелі, меблеві й віконні вставки, ширми. Мистецьки виконаний кольоровий вітраж прикрасить навіть саме ділове приміщення. Декоративні вази є також одними з найбільш древніх предметів інтер’єру, відомих людству. Вази можуть внести в інтер’єр додаткову «родзинку», стати яскравим акцентом або завершальним штрихом оформлення приміщення.Найбільш цінні вази (старовинні, зроблені вручну умілими майстрами) підкреслюють статок і респектабельність будинку.

Безумовним лідером серед створюючих атмосферу затишку й тепла предметів інтер'єра - штори. Портьєри, тюль і ламбрекени захищають від холодного повітря з вулиці, шуму й світла. Гарному відпочинку в спальні сприяють спокійні й теплі тони штор, а для дитячої підійдуть яскраві, барвисті. Популярними елементами дизайну в Європі вважаються французькі штори (маркізи), також романські й австрійські штори.

При створенні загального інтер'єра не слід забувати й про дріб'язки, які надають завершенность будь-якій ідеї. Деталі не можуть бути незначними, з них все складається й від них все залежить. Якого кольору книги на полицях, як розставлені напої в барі - все має значення. Деталь може бути й помітної як рожевий кущ на вікні, або зливатися із загальним настроєм кімнати, лише злегка акцентуючи провідні мотиви інтер'єра. Такими деталями можуть служити, наприклад вироби з африканського чорного дерева - African Blackwood, найкрасивішого, дорогого й рідкого дерева у світі. Виконані ручною працею африканськими різьбярами по дереву маски, статуетки, скриньки, тростини й інші предмети інтер'єра із Чорного палісандра органічно впишуть у будь-який інтер'єр. І, звичайно, потрібно пам'ятати про функціональність предметів інтер'єра, адже якщо гарні речі зовсім марні, радувати вони будуть не дуже довго