Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

73. Колективна (бригадна) матеріальна відповідальність працівників.

Колективна (бригадна) матеріальна відповідальність виникає на підставі договору про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність, який укладається при спільному виконанні працівниками окремих видів робіт, пов’язаних із зберіганням, обробкою, продажем, перевезенням цінностей, коли неможливо розмежувати матеріальну відповідальність кожного працівника. Така відповідальність вводиться власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом.

Шкода, що підлягає відшкодуванню, розподіляється між членами колективу пропорційно місячної тарифній ставці ( посадовому окладу) і фактично відпрацьованому часу за період з останньої інвентаризації до дня виявлення шкоди.

Якщо в незабезпеченні збереження матеріальних цінностей крім членів колективу винні і посадові особи, то суд обговорює питання залучення їх до участі у справі як співвідповідачів і визначає розмір збитку , який відповідає ступеню вини кожного з них; розмір збитків , належних до відшкодування з урахуванням виду і меж матеріальної відповідальності, яка на них покладається. Інша шкода розподіляється між членами бригади (постанова №14 від 29.12.92р. Пленуму Верховного Суду України в редакції постанови Пленуму від 28.03.97р.№3).

74.Визначення розміру шкоди та порядок ії відшкодування.

Визначення розміру шкоди, заподіяної власнику або уповноваженому ним органу залежить від ступеня вини заподіювача, шкоди, характеру виробничої діяльності підприємства, за фактичними витратами, на підставі даних бухгалтерського обліку, виходячи з балансової вартості матеріальних цінностей з урахуванням ступеню зносу на день виявлення шкоди. Якщо ціни змінилися, то застосовуються ціни, які діяли на день прийняття рішення про відшкодування.

Ст.135-3 КЗпП України передбачає можливість кратного обчислення розміру шкоди при роботах з дорогоцінними металами, іноземною валютою, крадіжкою, нестачею м’яса і м’ясопродуктів, втратою бібліотечних книг, музейних експонатів, інших цінностей згідно з Законом України “Про визначення розмірів збитків, завданих підприємству, установі, організації розкраданням, знищенням (псуванням), нестачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей” від 6.06.95 (ВВРУ №22, 1995р.), Порядком визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей ( із змінами, внесеними пост. Кабінету міністрів України від 27.08.96 №1009, 20.01.97 №34, 15.12.97 №1402).

Відшкодування шкоди в розмірі, що не перевищує середньомісячного заробітку провадиться за розпорядженням власника або уповноваженого ним органу; керівниками підприємств, установ, організацій та їх заступниками – за розпорядженням вищестоящого в порядку підлеглості органу шляхом відрахування із заробітної плати працівника. Таке розпорядження має бути зроблено не пізніше 2 тижнів від дня виявлення шкоди і звернено до виконання не раніше 7 днів від дня повідомлення про це працівника. Якщо працівник не згодний з відрахуванням або його розміром, трудовий спор за його заявою розглядається в КТС, а потім в суді. Працівник має право відразу звернутися до суду.

У інших випадках відшкодування шкоди провадиться шляхом подання власником позову до суду.