Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №9..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
160.26 Кб
Скачать

Ергономічні властивості

Ергономічні властивості товару - це споживні властивості, що характеризують зручність і комфорт споживання чи експлуатації товару на всіх етапах функціонального процесу в системі "Людина-товар-середовище".

Ергономіка - наука, яка комплексно вивчає діяльність людини в конкретних умовах з метою оптимізації засобів і процесів праці чи експлуатації або споживання, у тому числі товарів.

Ергономічні властивості:

Гігієнічні властивості умови, які впливають на організм і працездатність людини при експлуатації виробів;

Антропометричні властивості характеризують відповідність конструкції виробу і його елементів формі і масі тіла людини, що забезпечує комфорт, зручність при споживанні(експлуатації) товарів;

Психологічні властивості - здатність товарів забезпечувати при споживанні(експлуатації) відповідність виробів сприйняттю, мисленню та навичкам людини;

Психофізіологічні властивості - властивості товару, що комплексно задовольняюсь як психологічні, так і фізіологічні потреби людини і створюють відчуття комфорту.

Ергономічні показники:

• Показники відповідності виробу і його елементів розмірам і формі тіла і його окремим частинам

• Показники відповідності виробу силовим, енергетичним, швидкісним можливостям людини

• Відповідність виробу можливостям органів чуття людини

• Показники відповідності виробу можливостям людини сприймати, зберігати і переробляти інформацію відповідно до закріплених і знову сформованих навичок

• Показники, що характеризують влив середовища використання виробу на ефективність діяльності людини

Естетичні властивості

Естетичні властивості товару — це споживні властивості, які виявляють в суттєво-сприятливих ознаках форми свою суспільну цінність та соціально-культурну значущість і задовольняють естетичні потреби людини.

Естетичні властивості і показники:

• Інформаційна виразність(інформативність)

• Художньо-образна виразність оригінальність форми, відповідність стилю, моді

• Раціональність форми

■ Функціонально конструктивна зумовленість, відповідність форми ергономічним вимогам

• Цілісність композиції

■ Гармонійність об'ємно-просторової структури, архітектонічність, пластичність, колорит, художньо-графічна виразність

• Досконалість виробничого виконання та товарного вигляду

■ чистота використання контурів, заокруглень і з'єднань елементів, ретельність покриття і обробки поверхні; чіткість інформаційних знаків; раціональність і раціональність і рекламна виразність пакування

Екологічні властивості

Екологічні властивості та їх показники характеризують рівень шкідливості, який спричиняють товари на оточуюче середовище при їх експлуатації чи споживанні.

Для всіх товарів важливим є можливість безпечної утилізації відходів при їх експлуатації чи споживанні, а також тари і пакування.

Безпека споживання товару - це споживна властивість, яка характеризує міру захисту людини від впливу небезпеки та шкідливих чинників, що виникають при споживанні чи експлуатації товару.

Всі товари повинні бути безпечними для людини, не викликаючи негативного впливу на здоров'я людини та забезпечуючи збереження її майна.

Залежно від природи впливу на безпеку товарів розрізняють такі її основні види:

Хімічна безпека - це відсутність недопустимого розвитку здоров'ю, життю людини та її майну, що може бути завдано токсичними речовинами.

Електрична безпека характеризує захист людини від електричних, магнітних і електромагнітних впливів.

Радіаційна безпека - це відсутність недопустимого ризику, який може бути завданий життю чи здоров'ю людини та її майну радіоактивними елементами чи іонізуючим випромінюванням цих елементів.

Санітарно-гігієнічна безпека - це відсутність недопустимого ризику, який може виникнути в результаті різних біопошкоджень товарів.

Механічна безпека характеризує захист людини та її майна від різних механічних дій(ударів, тертя, проколів, деформацій тощо)у процесі експлуатації непродовольчих товарів.

Термічна безпека характеризує захист людини від впливу високої температури при експлуатації і споживанні товарів.

Пожежна безпека має важливе значення при оцінюванні якості виробів, використання яких пов'язане із застосуванням легкозаймистих і легкозгоряючих матеріалів, нагрівальних пристроїв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]