Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дослідження [девіантна поведінка].docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
65.47 Кб
Скачать

2. Визначення основних понять програми за темою дослідження

Об’єктом даного соціологічного дослідження є студенти 3-го курсу інституту радіотехніки зв’язку та приладобудування, які навчаються у Вінницькому національному технічному університеті. В ході даного соціологічного дослідження буде опитано студентів віком від 18 до 22 років у кількості 20 чоловік.

Предметом даного соціологічного дослідження є визначення як впливає виховання у неповних сім’ях, алкоголізм, наркоманія та матеріально побутові умови життя на формування молодих людей як особистостей та їх поведінку у суспільстві.

Метою соціального дослідження є вивчення розповсюдження девіантної поведінки серед молоді.

Завдання:

- визначити необхідність дотримання соціальних норм поведінки;

- з’ясувати причини виникнення девіантної поведінки;

- з’ясувати чи є девіантна поведінка причиною здійснення молоддю злочинних дій;

- з’ясувати обсяги розповсюдження даної проблеми серед молоді;

- проаналізувати зібрану інформацію, зробити остаточні висновки про проблему, що досліджується.

Операціоналізація понять:

Девіáнтна поведíнка (відхильна поведінка) — поведінка індивіда або групи, яка не відповідає загальноприйнятим нормам, внаслідок чого відбувається порушення цих норм.

Неповна сім'я --- сім'я, в якій тільки один із батьків (чоловік або жінка) виховує дітей.

Алкоголі́зм — захворювання, що викликається систематичним вживанням алкогольих напоїв, що характеризується потягом до них, призводить до психічних і фізичних розладів та порушує соціальні стосунки особи, яка страждає цим захворюванням.

Наркоманія – це хворобливий психічний стан, зумовлений систематичним вживанням у немедичних цілях шляхом ковтання, вдихання або ін’єкцій деяких лікарських або інших речовин (природних або штучних), що супроводиться звиканням і непереборним потягом до постійного поновлення їх прийому з метою отримання специфічних переживань, різних біо – і психотропних ефектів, а також для полегшення психічного або фізичного стану за їх відсутності.

Зло́чин — злодіяння, злий вчинок з точки зору тієї чи іншої системи цінностей, людини, групи людей, чи людства в цілому.

Гіпотеза соціологічного дослідження:

Висуваємо думку про те, що в наш час масштаби розповсюдження девіантної поведінки стали катастрофічними, так як в теперішньому суспільстві є багато протиріч, тому молодим людям важко зорієнтуватися і вони починають придержуватися своєї особливої поведінки, яка йде в розріз з нормами поведінки в суспільстві.

3. Вибірка у прикладному соціологічному дослідженні

Генеральна сукупність - це вся множина соціальних об'єктів, які підлягають вивченню. Інколи генеральну сукупність ще називають популяцією.

Вибіркова сукупність - це частина генеральної сукупності, що відображає та відтворює основні характеристики останньої і є її зменшеною моделлю.

Репрезентативність — властивість вибіркової сукупності, яка свідчить про відповідність останньої сукупності генеральній. Репрезентативність означає, що вибірка здійснена правильно, згідно з наявними статистичними процедурами.

Так як об’єктом даного дослідження є студенти 3-го курсу ІнРТЗП ВНТУ і ми маємо можливість опитати цих студентів, то будемо використовувати вибіркове соціологічне дослідження. Вибірка в нашому випадку становитиме 15 - 20 осіб, а результати отримані в ході дослідження будуть стосуватися всіх студентів ІнРТЗП. Репрезентативність вибірки, з огляду на намір провести суцільне соціологічне дослідження, буде максимальною, тобто відбиватиме всі характеристики генеральної сукупності, що є об’єктом дослідження на який розповсюджуються висновки соціологічного аналізу.