Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komertsiyne_listuvannya_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Відповідь на запит

Відіславши запит,покупець прохає продавця йому зробити пропозицію на товари, що його цікавлять(надіслати оферту).

Відповідаючи на запит,продавець,якщо він не може відразу вислати покупцеві пропозицію(оферту),надсилає йому листа,де повідомляє необхідну інформацію,зокрема про те,що:

- питання прийнято до розгляду,

- будуть з’ясовані можливості поставити товар,що цікавить покупця,

- відмовляє поставити товар,що цікавить покупця,

- змінень умови запиту(наприклад,змінено кількість товару,модель тощо),

- обіцяє надіслати пропозицію для постачання товару,що цікавить покупця.

Якщо продавець може відразу задовольнити прохання покупця і поставити товар,що його цікавить,він надсилає пропозицію(оферту).

Процес підтвердження згоди на запит та укладання контракту аналогічний процедурі укладання контракту за пропозицією.

3.Лист-пропозиція(оферта)і відповідь на неї

Пропозиція(оферта)- комерційний документ,письмова заява продавця (експортера) про бажання укласти з покупцем( імпортером) угоду на певний товар і на певних умовах.

Продавець(експортер) може надіслати пропозицію імпортерові як відповідь на його запит або з власної ініціативи. Відповідно серед комерційних пропозицій можна виокремити два їх різновиди:

1)пасивні-зроблені за запитами покупців,

2) ініціативні-зроблені з ініціативи продавців.

Пропозиція може бути зроблена в таких формах:

  1. Усно під час особистої зустрічі або телефоном. Умови таких пропозицій фіксуються у записах бесід і за необхідності підтверджують пам’ятними записками, факсами й листами.

  2. Факсом. Зроблені факсом пропозиції на великі партії товару зі складними технічними характеристиками,щоб уникнути неточностей,звичайно підтверджують листами.

  3. У вигляді ділових листів і комплектів комерційних і технічних умов пропонованої угоди

  4. У формі проектів типових контрактів,підписаних з боку експортерів,або контрактів,звичайних для традиційних партнерів.

Пропозиція за своїм змістом аналогічна тексту договору купівлі-продажу.У тексті пропозиції зазначають основні умови майбутньої угоди: найменування товару,кількість чи обсяг постачання,якість,ціну за одиницю виміру,базисні умови постачання,термін і місце постачання,умови платежу,термін дії пропозиції. Можуть бути зазначені також спосіб пакування й маркування,санкції за порушення якогось пункту,порядок приймання-здавання та інші умови постачання залежно від характеру товару.

Перелік умов у тексті пропозиції залежить від її виду.

У міжнародній торгівлі розрізняють два основні види оферт-тверду і вільну.

1.У твердій оферті продавець пропонує певну партію товару лише одному покупцеві й зазначає

термін,упродовж якого він вважає себе зобов’язаним умовами,перерахованими в оферті, і не може зробити аналогічної пропозиції іншому покупцеві. Як правило, тверді оферти надсилають традиційним покупцям,і тому така пропозиція містить лише деякі загальні умови,наприклад,назву товару,кількість,ціну,термін постачання. Далі роблять примітку,що решта умов такі ж.як у попередніх контрактах.

Можливі початкові мовні формули: «Пропонуємо твердою відповіддю…»,»Надсилаємо тверду ферту на…».

Приклад тексту твердої оферти:

Пропонуємо твердою відповіддю протягом п’яти днів 300 метричних тонн біхромату натрію, умістом 75% хром о три,упаковкою в металевих барабанах ємністю 200 кг,за ціною___ам. Доларів за метричну тонну,включаючи упаковку,платежем готівкою за безвідкличним підтвердженим подільним акредитивом….

2.Вільна (проста)оферта є пропозицією без твердого зобов’язання з боку продавця,її роблять одночасно на одну і ту ж партію товару декільком нетрадиційним партнерам. Вільною пропозицією вважають також прейскуранти,каталоги й проспекти.

Вільна оферта містить такі самі відомості,що й тверда,але наголошує на тому,що продавець не зв’язаний своєю пропозицією.

Можливі початкові мовні формули: «Пропонуємо без зобов’язань…»

Приклад тексту оферти:

Пропонуємо без зобов’язань 300 метричних тонн біхромату натрію, умістом 75% хром о три,упаковкою в металевих барабанах ємністю 200 кг,за ціною___ам. Доларів за метричну тонну,включаючи упаковку,платежем готівкою за безвідкличним підтвердженим подільним акредитивом….

Оригінали пропозицій підписують дві особи,що мають право підпису комерційних справ. З метою прискорення підготовки пропозиції у комерційному листуванні може застосовуватися уніфікована,стандартизована форма бланка оферти.

Відправивши пропозицію,слід установити контрольну дату очікуваної відповіді на неї. Якщо до зазначеної дати відповідь не отримано,доцільно протягом розумного терміну мінімум двічі нагадати про пропозицію. При цьому доцільно в нагадуванні звернути ще раз увагу на найбільш привабливі умови пропозиції. Це збільшує шанси на те,що нагадування не буде залишено без уваги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]