Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!Access_готовое_укр.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Запити на зміну

Запитом на зміну називаються запити, які за одну операцію змінюють або переміщують декілька записів. Існує чотири типи запитів на зміну.

На видалення запису.   Запит на видалення видаляє групу записів з однієї або декількох таблиць. Наприклад, запит на видалення дозволяє видаляти записи про лікарів, робота яких закічена в даній лікарні. За допомогою запиту на видалення можна видаляти тільки весь запис, а не окремі поля в середині нього.

На оновлення запису.   Запит на оновлення вносить загальні зміни в групу записів одної або декількох таблиць. Наприклад, на 10 відсотків поднімаються ціни на ліки або на 5 відсотків збільшується заробітна плата лікарів певної категорії. Запит на оновлення записів дозволяє змінювати дані в існуючих таблицях.

На додавання записів.   Запрос на додавання додає групу записів з однієї або декількох таблиць в кінець одній або декільком таблицям. Наприклад, зявилось декілька нових хворих, а також база даних, що містить дані про них. Їх можно додати в таблицю «Хворі2», щоб не вводити всі дані вручну.

На створення таблиці.   Запит на створення таблиці створює нову таблицю на основі всіх або частини даних з однієї або декількох таблиць. Запит корисний при створенні таблиці для експорту в інші бази даних Microsoft Access або для створення архивної таблиці, що містить старі записи.

Приклад 6. Необхідно створити таблицю Адреса замовника зі списком адрес клієнтів, які зробили замовлення.

Виконання. Створити запит на вибірку Адреса клієнта, що містить поля Номер замовлення, Дата замовлення, Найменування клієнта, Адреса клієнта з таблиць Замовлення й Довідник клієнтів.

Після перевірки працездатності запиту необхідно відкрити його в режимі конструктора -> меню Запрос -> к. Создание таблицы -> увести ім'я Адреса замовника -> ОК.

Запит на вибірку буде перетворений у запит на зміну. У процесі виконання даного запиту Access видасть ряд попереджень про зміни, які потребують згоди користувача. Після виконання цього запиту на вкладці Таблицы з'явиться нова таблиця Адреса замовника. Щоразу при виконанні запиту на зміну у випадку змін у базі даних буде мінятися вміст таблиці, що створюється (таблиця 9.11).

Таблиця - Результат роботи запиту на зміну Адреса замовника

Звіти

Звіт представляє собою ефективний спосіб представлення даних в друкованому форматі.

Рис. 20

Рис. 21

Створення звітів за допомогою Мастера

Виконання завдання (продовження)

Створимо звіт за допомогою Мастера на основі запиту с параметрами. Показати інформацію про прийом лікарем Петровим Б. Ю. хворих за останній тиждень.

  1. В вікні бази даних виберіть значок Отчеты в списку Объекты.

  2. Вибрати Создать, Мастер отчётов.

  3. Вибрати запит “Хворі-Лікарі” (рис. 22).

Рис. 22

  1. Введіть параметри, що запитуються - ПІБ лікаря: Петров В.Л., Дата прийому: с 06.12.2010 по 12.12.2010 (Примітка: при формуванні запиту можна було використати спеціальну функцію, що відображає значення поточної дати).

  2. Нажмите кнопку OK.

  3. Виберіть поля для звіту Дата прийому, ПІБ лікаря, ПІБ хворого.

  4. Вибираємо Уровни группировки по убыванию (ПІБ лікаря, ПІБ хворого, Дата прийому).

Рис. 23

  1. Задайте необхідний Порядок для сортировки (поле Дата - по убыванию).

  2. Виберіть Вид макета (рис 24) для звіту (макет - ступенчатый і орієнція - книжная).

Рис. 24

  1. Виберіть необхідний Стиль (деловой).

  2. Задайте Имя отчёта (“Хворі-Лікарі”) і натисніть кнопку Готово.

Якщо користувачу необхідно внести зміни в звіт, то це можна зробити в режимі конструктора. В результаті отримаєте звіт, який виглядатиме наступним чином (рис. 25):

Рис. 25