Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМ_1_заг_нкц.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
294.91 Кб
Скачать

1.5. Порівняльні характеристики локальних і глобальних мереж

Локальні мережі (LAN) об’єднують комп’ютери, розміщені на невеликій території і забезпечують користувачам доступ до розподілених ресурсів, розміщених на інших компютерах. Глобальні мережі передачі даних (WAN) призначені для забезпечення засобами зв’язку різноманітного абонентського обладнання, в тому числі і LAN, розміщеного на великій території. При побудові LAN одночасно створюють структуровану кабельну систему, тоді як при побудові WAN часто використовували вже існуючі лінії зв’язку, в т.ч.

У локальних мережах для вирівнювання пульсації трафіку та збільшення продуктивності мережі використовують комутацію пакетів. У глобальних мережах для забезпечення надійного зв’язку використовують індивідуальні виділені канали, комутовані канали, комутацію повідомлень і комутацію пакетів.

Невеликі віддалі і висока якість кабельних ліній зв’язку дозволяють LAN передавати дані без використання апаратури передавання даних. Мережеві адаптери локальних мереж згідно з протоколом базової технології передають у фізичне середовище закодовану послідовність імпульсних сигналів.

Великі відстані і ненадійні лінії зв’язку обумовили використання в глобальних мережах спеціальної АПД та складних методів передачі даних. Глобальні мережі використовують різноманітні методи модуляції електричних сигналів, які передаються в лінії зв’язку, їх синхронізацію та багатократне відновлення якості. Методи передавання даних, які застосовують в WAN, повинні забезпечити високу надійність передачі, тому вони передбачають складний багатократний контроль достовірності передачі кадрів і повторну передачу спотворенних кадрів. Низька якість ліній зв’язку обумовила також використання низьких по відношенню до LAN швидкостей передавання даних і невисоке число послуг, що надаються користувачеві.

Проте, поява останнім часом сучасних технологій, таких як Frame Relay, SMDS, ATM, які використовують дейтаграмний спосіб передавання даних по цифрових високошвидкісних каналах зв’язку на основі волоконно-оптичних кабелів, дозволила глобальним мережам досягнути високої швидкості передавання даних (до 622 Мбіт/сек) при високій надійності з гарантією якості обслуговування.

Міські мережі передавання даних появилися порівняно недавно. Основне їх призначення - забезпечення зв’язком абонентів, розташованих у великих містах (мегаполісах). MAN займають проміжне місце між WAN і LAN і взяли все краще від них. Вони використовують сучасні цифрові лінії звязку, в тому числі і оптоволоконні, об’єднують різні LAN в масштабах міста і забезпечують їм вихід у глобальні мережі. Ці мережі одночасно з передачею даних забезпечують інтегральну передачу голосу і тексту та проведення відео конференцій. По надійності, швидкості передачі даних і набору послуг вони наближаються до LAN. Використовують обумовлені високою надійністю їх ліній зв’язку нові методи та засоби передавання даних.

На сучасному етапі побудови мереж передавання даних на прикладі міських мереж прослідковується тенденція зближення локальних і глобальних мереж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]