Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частотомір Ч3-22.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Виконання роботи

Завдання 1.

Вивчити принцип дії частотоміра Ч3-22. Намалювати функціональні схеми, за якими працює цей прилад при вимірюванні:

а)частоти синусоїдних електричних сигналів;

б) періоду синусоїдних і не синусоїдних сигналів; а також при лічбі кількості імпульсів.

Познайомитись з конструкцією частотоміра, та правилами його експлуатації.

Завдання 2.

Виміряти частоту напруги в електричній мережі.

Завдання 3.

Використовуючи частотомір Ч3-22 як зразковий прилад перевірити точність градуювання шкали частот в шкільному генераторі ГНЧШ.

Перевірка виконується методом порівнювання частоти коливань, на яку настроюється генератор за допомогою його відлікового пристрою /наближене зна­чення частоти/ із значенням частоти, виміряним за допомогою цифрового частото­міра /точне значення частоти/. Перевірку здійснити на всіх цифрових позначках шкали частот ГНЧШ для всіх трьох піддіапазонів. За даними вимірювань обчислити абсолютні похибки відліків ΔF і необхідні поправки δF. Результати вимірювань і обчислень занести до таблиці:

№№

Частота настроювання ГНЧШ, F, Гц

Точне значення частоти, F0, Гц

ΔF=F-F0,

Гц

δF = F0-F,

Гц

До вимірювань приступати після 3-5 хвилинного прогрівання частотоміра і ГНЧШ. Генератор має працювати з номінальним навантаженням на виході: /у виг­ляді резистора з відповідним значенням опору/. Вихідна напруга генератора має бути синусоїдною, що потрібно проконтролювати за допомогою осцилографа.

Завдання 4.

Здійснити перевірку точності градуювання шкали частот в генераторі сигналів Г4-1А. Піддіапазон частот - за вибором. Методика перевірки така ж.

Завдання 5.

Здійснити перевірку точності градуювання шкали частот в генераторі імпульсів прямокутної форми Г5-15. Перевірка виконується методом порівнювання частоти повторення імпульсів, на яку настроюється генератор за допомогою його відлікового пристрою /наближене значення частоти/ із значенням частоти, яка визначається за періодом коливань, виміряним за допомогою цифрового частотоміра /точне значення частоти/.

Необхідність вимірювання періоду повторення імпульсів Т0 замість безпосереднього вимірювання частоти F0 зумовлюється тим, що прилад Ч3-22 призначений для вимірювання частоти тільки синусоїдних сигналів.

Перевірку здійснити на всіх оцифрованих позначках шкали частот, для двох піддіапазонів /за вибором/. За даними вимірювань обчислити абсолютні похибки відліків ΔF і необхідні поправки δF. Результати обчислень занести до таблиці:

Частота настроювання Г5-15, F,Гц

Точне значення періоду

Т0, сек

Точне значення частоти

F0=1/Т0 , ГЦ

ΔF = F-F0,

Гц

δF =F0-F, Гц

Завдання 6.

Дослідити залежність частоти коливань мультивібратора від величини параметра R* при двох значеннях параметра С /С=100 мк і С=500 мк/ мал. 2.

Опір R* змінювати в межах від 0 до 1,5 кОм, обравши крок ΔR = 100 Ом. Оскільки мультивібратор формує імпульси напруги прямокутної форми, то частоту їх повторення F0 потрібно обчислити за формулою F0 =1/Т0 , те Т0 - період повторення імпульсів, виміряний за допомогою приладу Ч3-22. Результати вимірювань та обчислень занести до таблиці:

С =100 мк

С=500 мк

R*

Т0

F0

R*

Т0

F0

Завдання 7.

Здійснити первірку правильності ходу годинника з секундною стрілкою.

Для цього потрібно скористатися одиночним імпульсом генератора Г5-15 поданим з інтервалом Δt=60с.

10