Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття про ЕОМ та персональні комп'ютери (Губе....docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
353.08 Кб
Скачать

Енергонезалежна пам'ять cmos

Робота таких стандартних пристроїв, як клавіатура, може обслуговуватися програмами BIOS, але такими засобами неможливо забезпечити роботу з усіма можливими пристроями (у зв'язку з їх величезною різноманітністю та наявністю великої кількості різних параметрів). Але для своєї роботи програми BIOS вимагають всю інформацію про поточну конфігурацію системи. З очевидних причин цю інформацію не можна зберігати ні в оперативній пам'яті, ні в постійній.

Спеціально для цих цілей на материнській платі є мікросхема енергонезалежної пам'яті, яка по технології виготовлення називається CMOS. Від оперативної пам'яті вона відрізняється тим, що її вміст не зникає при вимкненні комп'ютера, а від постійної пам'яті вона відрізняється тим, що дані можна заносити туди і змінювати самостійно, у відповідності з тим, яке обладнання входить до складу системи. Мікросхема пам'яті CMOS постійно живиться від невеликої батарейки, що розташована на материнській платі. У цій пам'яті зберігаються дані про гнучкі та жорсткі диски, процесори і т.д. Той факт, що комп'ютер чітко відслідковує дату і час, також пов'язаний з тим, що ця інформація постійно зберігається (і обновлюється) у пам'яті CMOS. Таким чином, програми BIOS зчитують дані про склад комп'ютерної системи з мікросхеми CMOS, після чого вони можуть здійснювати звертання до жорсткого диска та інших пристроїв.

  1. Основні напрями використання комп'ютерів

З винаходом персональних комп'ютерів і розробкою мережних технологій з'явилися нові галузі застосування обчислювальної техніки. Наведемо лише основні напрями використання комп'ютерів за нашого часу:

  • Математичні розрахунки - виконання розрахунків за допомогою різних математичних пакетів, електронних таблиць тощо.

  • Бази і банки даних — створюються в різних галузях людської діяльності (законодавство, економіка, бізнес, медицина та інше).

  • Бізнес-додатки - бухгалтерські програми, облік руху товарів і фінансів, обслуговування банків і страхових компаній, автоматизовані системи керування підприємствами тощо.

  • Робота з текстовими матеріалами - створення документів, оптичне розпіз­навання, переклад.

  • Видавництво і поліграфія - макетування книг, журналів, газет; автома­тизація поліграфічного процесу.

  • Комп'ютерна графіка і живопис - опрацювання графічних зображень, ство­рення малюнків засобами комп'ютерної графіки.

  • Інженерна графіка - різні програмні додатки в архітектурі, машинобуду­ванні, електронній техніці; створення геоінформаційних систем.

  • Наукові дослідження - машинне моделювання експериментів, розрахунки фізичних моделей тощо.

  • Комунікації - комп'ютерні мережі різного масштабу, Інтернет, електронна пошта, телеконференції.

  • Web-технології - підготовка публікацій, призначених для World Wide Web; електронна комерція.

  • Розваги і дозвілля - мультимедійні додатки, комп'ютерні ігри, контакти із зовнішнім світом.